33647.jpg

OĽaNO: Mŕtve telá nie je možné vystavovať bez súhlasu nebohých a za účelom finančného prospechu

116
Kultúra života

Koaliční poslanci neodsúhlasili novelu zákona o pohrebníctve z dielne OĽaNO, čím odmietli implementovať do právneho poriadku SR platný Dohovor o ľudských právach a biomedicíne.

 

Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) sa vyjadrili ku kontroverznej a celoeurópsky kritizovanej výstave ľudských tiel „Body The Exhibition“, ktorá sa tento rok koná v Bratislave. Podľa poslankyne Anny Verešovej ide nielen o nemorálne konanie, ale aj o porušenie dohovoru. „Som nemilo prekvapená z hlasovania koaličných poslancov. Z rozhovorov s viacerými z nich viem, že s návrhom súhlasili. Veď návrh mal zosúladiť náš právny poriadok s dohovorom, ktorý SR prijala ešte v roku 1999,“ povedala Verešová, podľa ktorej poslanci strán Smer, SNS a Most-Híd odmietli zákonnú povinnosť implementovať platný dohovor.

Ako sa vyjadrila Verešová sa v širokej a aj odbornej verejnosti kvôli tejto výstave zdvihla vlna protestov. „Výstavu kritizovali profesijné združenia, mimovládne organizácie, aj značná časť verejnosti. Niektoré mimovládne organizácie dokonca pre túto výstavu podali podnety na políciu a prokuratúru,“ uviedla Verešová, podľa ktorej odborníkom i verejnosti najviac vadilo, že organizátori výstavy nevedia adekvátne preukázať pôvod mŕtvol, ani súhlas nebohých na komerčné využitie ich tiel. „Navyše, podľa viacerých medializovaných informácií je dôvodné podozrenie, že vystavované ľudské pozostatky pochádzajú od politických väzňov, kresťanov, či podľa režimu iných nepohodlných ľudí,“ vyjadrila sa Verešová.

Poslanci OĽaNO na základe podnetov od verejnosti vnímali ako povinnosť riešiť tento problém. „Bolo totiž zrejmé, že slovenská legislatíva je nedostatočná. Preto sme predložili túto novelu zákona o pohrebníctve.Odvolávali sme sa v nej na článok 21 dohovoru, ktorým sa výslovne zakazuje finančný zisk z ľudského tela. Žiaľ, nestretli sme sa s pochopením koaličných poslancov,“ vyjadrila sa A. Verešová.

Poslanci hnutia OĽaNO zo zdravotníckeho výboru Alan Suchánek a Marek Krajčí upozornili, že výstavu kritizovala aj Slovenská lekárska komora či Ústav zdravotníckej etiky Slovenskej zdravotníckej univerzity. „Táto téma poukazuje na ešte oveľa vážnejší problém, ktorému súčasný civilizovaný svet čelí. Je ním nelegálny obchod s orgánmi mŕtvych ľudí za účelom transplantácie, ktorý môže mať tie najstrašnejšie podoby,“ uzavrel Krajčí.

Redakciu informoval Matúš Bystriansky, komunikácia s médiami OĽaNO.