33624.jpg

Francúzska poslankyňa porovnala prorodinné hnutie La Manif pour tous s teroristami

183
Kultúra smrti

„Červené súkno v parlamente“, tak nazval francúzsky denník Le Figaro 37-ročnú, ľavicovú poslankyňu Daniéle Obono, pochádzajúcu z Gabonu, ktorá získala francúzske občianstvo v roku 2011. Táto poslankyňa počas niekoľkých mesiacov vo svoje funkcii zaujala médiá a politikov svojimi kontroverznými výrokmi a postojmi.

 

Pre Obono, ktorá je členkou francúzskeho parlamentu a je platená francúzskymi daňovými poplatníkmi, je normálne, že sa postavila na stranu rapového speváka Saïdu, ktorý vyvolal pobúrenie pesničkou Nique la France, čo znamená pejoratívne posmešné vyjadrenie na adresu Francúzska.

Naopak, poslankyňa Obono má problém s vyjadrením Vive la France (Nech žije Francúzsko) “Chcete aby som sa postavila do pozoru a spievala hymnu?” vysmiala sa Obono.

“Neuveriteľné! Poslankyňa za France Isoumise (Nepodrobené Francúzsko, krajne ľavicová politická strana – pozn. red.) obhajuje tých, čo spievajú nique la France, ale váha povedať nech žije Francúzsko,“ rozčúlil sa poslanec za stranu republikánov, Thierry Mariani.

Obono vzbudila pozornosť aj v medializovanom prípade moslimského šoféra autobusu, ktorý odmietol prevziať šoférovanie autobusu, kvôli tomu, že ho predtým riadila žena. Podľa Obono, to nemá nič spoločné s učením islamu, ale ide o čisto sexistický čin. “To znamená, že má predsudky voči ženám. Čo to má spoločné s radikalizmom?“ vysvetlila poslankyňa.

Daniéle Obono sa postavila aj proti tomu, aby prefektúry mali možnosť zatvoriť tie mešity, ktoré sú miestom islamistickej propagandy a podnecujú k terorizmu. Obono nevidí súvislosť  medzi islamom a terorizmom. Podľa nej náboženský prvok je iba “marginálnym faktorom” pri teroristických činoch.

Najnovšie zaujala táto politička výrokom vo vysielaní France Info o terorizme, keď porovnala hnutie La Manif pour tous s teroristami.

“Existujú ľudia, ktorí v mene svojho náboženstva, majú reakcionársku a diskriminačnú ideológiu? Áno! Vo všetkých náboženstvách. Pripomínam vám, že pred štyrmi rokmi, boli desiatky tisíc ľudí v uliciach v mene svojho náboženstva, aby protestovali proti prijatému zákonu,“ (o homosexuálnych manželstvách). Poslankyni Obono asi uniklo, že tie státisíce demonštrantov boli ľudia rôznych náboženských presvedčení a takisto ako aj  ľudia bez vyznania. Server Boulevard Voltaire v tejto súvislosti kladie otázku, či protestovať proti nejakému zákonu je ilegálne.

Obono ďalej pokračuje: “Áno, sú teda ľudia, ktorí používajú svoje náboženské presvedčenie, ako ospravedlnenie svojho konania a ktorí ospravedlňujú teroristické činy.”

Moderátorka relácie sa zmohla iba na chabú námietku. “Ale to predsa len nie je terorizmus.” Nikto z prítomných novinárov sa nespýtal koľko mŕtvych a zranených má na svedomí terorizmus inšpirovaný LMPT.

Boulevard Voltaire k tejto logike poslankyne Obono dodáva: “Všetky mačky sú smrtelné. Sokrates je smrteľný. Sokrates je teda mačka. Teroristi sú veriaci. Katolíci sú veriaci. Teda katolíci sú teroristi. Je to tak Daniéle?“

Katarína Hanzlíková