33687.jpg

Cisterciánsky kláštor v Nemecku zatvárajú po takmer 900 rokoch existencie

640
Kultúra smrti

Cisterciánsky kláštor, ktorý existoval na západe súčasného Nemecka takmer 900 rokov, sa zatvára pre nedostatok mníchov. Informovala o tom v noci nadnes agentúra AP.

V himmerodskom cisterciánskom kláštore, ktorý v roku 1134 založil francúzsky opát Bernard de Clairvaux, žilo už len šesť mníchov, keď sa tento týždeň s definitívnou platnosťou rozhodlo o jeho zavretí. V 70. rokoch tam pritom zvyklo žiť okolo 30 mníchov.

Agentúra DPA citovala vyjadrenie predstaveného kláštora, opáta Johannesa, ktorý vysvetlil, že kľúčovými faktormi pri rozhodovaní o zatvorení kláštora bola finančná situácia a nízky počet mníchov.

Majetok kláštora, ktorý sa nachádza v blízkosti obce Grosslittgen v spolkovej krajine Porýnie-Falcko, prejde na biskupstvo v meste Trevír (Trier), zatiaľ čo šestica mníchov sa rozíde do iných kláštorov. Nie je jasné, aký osud čaká zamestnancov kláštora.

Opátstvo v Himmerode prešlo v 50. a 60. rokoch rekonštrukciou, po ktorej sa opäť stalo pútnickým miestom. Poskytovalo aj ubytovanie ľuďom, ktorí mali záujem o oddych a meditáciu v mníšskej komunite.