V deň Krištofa Kolumba si spomeňte, že za objavenie Ameriky ´vďačíme´ islamu a moslimom

640
Zuzana Smatanová
AltKAT

Spojené štáty americké by bez islamu neexistovali.

To je pravda: bez islamu by Spojené štáty americké, ako ich poznáme dnes, neexistovali.

Nie, neovalil ma po hlave Reza Aslan a neprebral po mne písanie v Jihad Watch pod mojím menom. (Reza Aslan je iránsko-americký spisovateľ, moslim; Jihad Watch je blog jednej z hlavných domén boja proti džihádu na internete; pozn. prekl.) Je to ale naozaj tak – keby nebolo islamu a moslimov, USA by dnes neexistovali.

Každé školopovinné dieťa vie, alebo aspoň predtým, než sa učebné plány štátnych škôl začali oveľa viac venovať mikroagresiám a rodovej rozmanitosti, než takému okrajovému predmetu ako je dejepis, vedelo, že keď roku 1492 Krištof Kolumbus „naslepo“ brázdil oceán, objavil Ameriku.

Že prečo ho brázdil naslepo? Pretože hľadal novú, západnú morskú cestu do Ázie.

A prečo hľadal novú, západnú morskú cestu do Ázie?

Pretože pádom Konštantinopolu do rúk moslimov 29. mája roku 1453 sa obchodné cesty na Východ uzavreli. To bola absolútna katastrofa pre európskych obchodníkov, ktorí už od nepamäti cestovali do Indie po súši cez Konštantinopol a Anatoliu, aby tam nakúpili hodváb, rôzne koreniny a iný tovar. Potom však, ako moslimovia dobyli Konštantinopol, by všetci títo obchodníci riskovali život, keby pokračovali v cestovaní po starých, zaužívaných cestách. Ako nemoslimov v moslimskej krajine by ich mohli použiť ako rukojemníkov, urobiť z nich otrokov, násilím ich donútiť prestúpiť na islam, alebo ich rovno zabiť.

Vyvstal teda problém: buď nebude už Európa obchodovať s Indiou, alebo treba hľadať novú cestu ako sa tam dostať.

Kolumbova výprava bola pokusom uľahčiť túto situáciu európskym obchodníkom tým, že by sa územie moslimov úplne obišlo, a Európania by sa dostali do Indie po mori. A, samozrejme, ako každé školopovinné dieťa vie, alebo lepšie povedané vedelo ešte predtým, ako sa vzácnym časom na vyučovanie ´prestalo mrhať´ na také triviálnosti ako je nezvládnuteľný rasizmus v USA, že dôvodom, prečo pôvodných obyvateľov Ameriky nazvali, a stále nazývajú „Indiánmi“ je to, že Kolumbus, v domnení, že medzi Európou a Áziou nie je žiadna pevnina, si po pristátí pri amerických brehoch pomyslel, že naozaj dorazil západným smerom do Indie.

Bojovnosť a neústupnosť islamu teda napokon sprístupnila obidve Ameriky Európe – a umožnila vznik Spojených štátov.

Ak v tento pamätný deň Krištofa Kolumba ste ešte stále schopní oslavovať bez toho, že by vás niekto skopol na zem alebo vám nasprejoval červenou farbou nápis Antifa, pozdvihnite čašu šampanského a pripite Mohamedovi, a poďakujte mu, že pomohol vytvoriť tento ´úžasný´ americký experiment.