33357.jpg

Školy v Británii predstavujú “rodovo neutrálne” rovnošaty pre deti od 5 rokov

353
Kultúra smrti

Minimálne 150 škôl v Británii predstavilo novú politiku týkajúcu sa školskej rovnošaty, ktorá umožní deťom obliecť si dievčenské alebo chlapčenské šaty v závislosti od toho, ako sa „cítia.“ Do týchto škôl chodia deti vo veku 5 až 11 rokov.

 

„Prečo by sme mali definovať naše deti podľa oblečenia, ktoré nosia? Máme stále tie isté rovnošaty, iba sme odstránili akýkoľvek náznak rodu v našich pravidlách,“ uviedol Jamie Barry, riaditeľ základnej školy Parson Street Primary School v Bristole, zatiaľ čo predstavoval nové pravidlá, ako uvádza The Guardian.

Škola dievčatám už teraz umožňovala nosiť aj chlapčenské rovnošaty, avšak teraz bude dovoľovať aj chlapcom nosiť sukne a šaty. „Pre mňa je to o vytvorení kultúry prijatia…“

Škola Cavendish Road primary v západnom Didsbury uviedla nové pravidlá už minulý september. „Mali sme pocit, že v tejto dobe je nevhodné určovať určité oblečenie pre konkrétny rod,“ vyjadrila sa riaditeľka Janet Marlandová.

„Chceli sme, aby naši chlapci a dievčatá vedeli, že majú rovnaké práva.“ Táto škola dáva rodičom zoznam, ktoré časti oblečenia môžu pre dieťa kúpiť – bez ohľadu na pohlavie.

Predajca školského oblečenia John Lewis nedávno zo šiat odstránil všetky označenia dievčat a chlapcov, aby sa deti „necítili označkované“ alebo aby nemali pocit, že sa „musia prispôsobiť rodovým stereotypom.“

Preklad Viktória Dandárová