33356.jpg

Potratoví aktivisti chcú umlčať ženy, ktoré prežili znásilnenie

273
Kultúra smrti

Ženy združené v organizácii Unbroken Ireland, obete znásilnenia, plánovali podujatie, kde prehovoria o potrebách žien, ktoré zažili túto traumatizujúcu udalosť. Avšak už druhý hotel im plánované podujatie zrušil – kvôli hrozbám potratových aktivistov.

 

Tieto ženy, ktoré otehotneli pri znásilnení sa rozhodli nemlčať a nezostať so svojou bolesťou v utajení. Zapojili sa do iniciatívy organizácie Unbroken Ireland, aby zvýšili povedomie o problémoch, ktoré tieto obete prežívajú.

Keďže hotel Spencer v Dubline bol už druhým, ktorý im podujatie zrušil, kvôli hrozbám potratových aktivistov, organizátorky sa rozhodli uskutočniť zhromaždenie pred hotelom. Uviedli, že sa nenechajú zastrašiť.

Laura Ní Chonghaile, obeť znásilnenia uviedla, že potratoví aktivisti sa môžu hanbiť za vyhrážanie sa hotelom a snahu umlčať znásilnené ženy, ale, že ženy už viac mlčať nebudú.

„Už sme unavené z toho, že nás chcú umlčať. Tieto ich pokusy na nás neplatia. Nenecháme sa od nich zahanbovať,“ dodala. „Je toto 19. storočie, kedy agresívni muži mali pocit, že zničia naše svedectvo a budú nás urážať za to, že sa chceme podeliť s tým, čo sme prežili a kvôli nášmu uhlu pohľadu?“

Aliancia Ľudia pred profitom (PBPA) zverejnila fotky členov, ktorí strhávajú plagáty propagujúce podujatie Unbroken Ireland v Dubline. Riadená kampaň potratových podporovateľov sa zamerala na hotely, v ktorých sa zhromaždenie malo konať. Najprv Hotel Gibson, a následne aj hotel Spencer udalosť zrušili, pričom druhý hotel uviedol, že zamestnanci boli na sociálnych sieťach osobne atakovaní a zastrašovaní.

„V demokratickej diskusii neexistuje miesto pre takýto extrémizmus a pre zastrašovanie žien, ktoré boli znásilnené,“ uviedla Ní Chonghaile.

„Ženy, ktoré rozprávajú, vedia z vlastnej skúsenosti, čo je to trauma po znásilnení a poznajú potreby žien, ktoré pri tomto zločine otehotnejú. Rozumieme tiež stigme, ktorú pociťujú deti, ktoré boli týmto spôsobom počaté. Ženy ako my boli umlčované stigmou a hanbou, ktorú druhí chcú, aby sme cítili, zatiaľ čo je to iba násilník, ten, ktorý je kriminálnik, ktorý by mal byť stigmatizovaný,“ dodala.

„Akýkoľvek je váš názor na potraty, myslím, že väčšina objektívnych a slušných ľudí by povedala, že aj my máme právo hovoriť a zdieľať svoje vlastné skúsenosti s tehotenstvom po znásilnení. A je desivé a znepokojujúce, že potratoví aktivisti nás chcú umlčať. No my sa umlčať nenecháme,“ uviedla hovorkyňa organizácie Unbroken Ireland. Podujatie sa bude konať pred hotelom Spencer.

Preklad Viktória Dandárová