Frantisek.jpg

Pápež František: Cirkevné právo má podporiť Druhý vatikánsky koncil

223
Kultúra života

Z hľadiska pápeža Františka môže byť cirkevné právo „významný prostriedok“ na napomáhanie Druhého vatikánskeho koncilu (1962-65). To sa ponúka napr. v oblasti ekumenizmu, milosrdenstva, lásky k blížnemu, náboženskej slobody, synodality ako aj pri „otvorenom a pozitívnom prístupe k laikom a zdravej spolupráci  cirkevného spoločenstva s občianskou spoločnosťou“, ako uviedol František.

 

Cirkevné právo môže mať v týchto oblastiach výchovnú funkciu a kresťanom pomáhať dospieť ku kultúre, „ktorá zodpovedá náukám koncilu,“ ako sa uvádza  v posolstve pápeža zo 6. októbra.

František označuje cirkevné právo ako „v ideálnom prípade účinný prostriedok na realizáciu náuk koncilu v každodennom živote Božieho ľudu“. Pritom môžu podľa pápeža v priebehu času nastať aj zmeny. František poukazuje na poriadok cirkevných procesov manželstva, ktorý ohlásil v posolstve z roku 2015. Katolíckym ženám a mužom, ktorí sa oddelili, sa tým malo uľahčiť anulovanie uzavretého manželstva.

Pozdravné posolstvo pápeža bolo adresované účastníkom Medzinárodného kongresu na tému „Cirkevné právo a právna kultúra“ na Lateránskej univerzite v Ríme. Ten si zvlášť pripomenul pred 100 rokmi po prvý raz vydaný Kódex cirkevného práva – Codex Iuris Canonici (CIC).

Na programe mal kongres aktuálne výzvy. Na 16. podujatí tohto druhu sa diskutovalo aj o vyrovnaní katolíckeho cirkevného práva s inými kresťanskými, židovskými a moslimskými právnymi tradíciami.