Pope_Benedict_XVI_on_Aug_28_2010_Credit_LOsservatore_Romano_CNA_2.jpg

V Ríme je na vzostupe nová generácia študentov Benedikta XVI.

356
Lucia Salomonová
Kultúra života

Štyri roky po skončení pontifikátu Benedikta XVI, jeho teologické dedičstvo pokračuje.

Skupina absolventov sa zhromaždila okolo Nadácie Ratzinger na ďalšie štúdium a diskusie o myšlienke bývalého pápeža, kardinála a profesora teológie.

Profesor Pierluca Azzaro, spolupracovník Nadácie Ratzinger, ktorý preložil kompletné diela Ratzingera do taliančiny, povedal pre CNA, že študenti odzrkadľujú „rastúci záujem o teológiu Josepha Ratzingera“.

Na jednom stretnutí si študenti vypočuli otca Stephana Horna, koordinátora Ratzinger Schuelerkreis, v preklade kruhu bývalých študentov Jozepha Ratzingera.

Azzaro zhrnul poznámky brata Horna: „Joseph Ratzinger nikdy nechcel presadzovať seba a svoje myšlienky. Radšej chcel otvoriť ľudský pohľad na Cirkev.

Kňaz zdôraznil vlastnú identitu Benedikta XVI. ako kňaza a jeho starostlivosť o komunikáciu viery.

Okrem stretnutí s bratom Hornom, študenti usporiadali úvodné stretnutie a stretli sa s otcom Federicom Lombardim, predsedom Nadácie Ratzinger a bývalým hovorcom Vatikánu.

Azzaro povedal, že prvýkrát stretol študentov v knižnici Ratzinger, ktorá sa nachádza v srdci Vatikánu v Campo Santo Teutonico.

Nadácia Ratzinger slávnostne otvorila knižnicu v novembri 2015. Študenti alebo ľudia, ktorí sa zaujímajú o prácu Josefa Ratzingerera, majú prístup do knižnice na štúdium. Dva dni v týždni Azzaro zostáva v knižnici a pomáha študentom v ich výskume.

Skupina študentov sa skladá väčšinou z doktorandov alebo tých, ktorí sa usilujú o postgraduálny diplom z univerzít v Ríme.

Keď Azzaro spoznal študentov vďaka ich spoločným záujmom, prišiel na myšlienku zapojiť ich do aktivít Nadácie Ratzinger.

Profesor Azzaro povedal, že duch ich stretnutí je prevzatý z nemeckých univerzít. Každé dva mesiace sa doktorandi stretávajú a vedú diskusiu, počas ktorej má každý študent možnosť vysvetliť svoju prácu. Profesor koordinuje diskusiu.

Skupina študentov zahŕňa 11 doktorandov, dvoch výskumných pracovníkov a piatich študentov, ktorí pracujú na diplomových prácach. Skupina sa skladá z troch Talianov, dvoch študentov z Indie a jedného študenta z Albánska, Demokratickej republiky Kongo, Madagaskaru, Mexika, Chorvátska a Vietnamu.

Ich diplomové práce sa zaoberajú rôznymi predmetmi: systematickou teológiou, morálnou teológiou a dokonca aj sakrálnou hudbou a Josephom Ratzingerom.

Vedúcim dvoch z týchto prác je aj James Corkery, írsky profesor známy svojimi štúdiami o Benediktovi XVI. a oslobodzovacej teológii. V máji prednesie študentom prednášku.

Bývalá práca pápeža sa aj naďalej uverejňuje v nových formách.

Azzaro poznamenal, že kniha Benedikta XVI. „Výučba a učenie o Božej láske“ bola teraz vydaná už v druhom náklade a v každom jazyku, odkedy bola publikovaná v polovici roku 2016 na 65. výročie Benediktovej vysviacky. Kniha zhromažďuje jeho kázne o kňazstve.

Samotná Nadácia Ratzinger sa rozbehla v decembri 2007 na základe iniciatívy niektorých bývalých pápežových študentov. Cieľom nadácie je podporovať teológiu „v duchu Josepha Ratzingera“. Nadácia taktiež financuje štipendiá pre chudobných študentov na celom svete.

Od roku 2010 Nadácia udelila Ratzingerovu cenu známym teológom. Niektorí porovnávajú toto vyznamenanie s Nobelovou cenou teológie.