sddefault10.jpg

Ruskí vojaci sa odmietli zriecť kresťanskej viery - ISIS ich za to popravil

930
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Existuje reálna obava, že dvaja ruskí žoldnieri (nájomní vojaci), údajne zajatí džihádistami ISIS, budú popravení, pretože odmietli prečítať vyhlásenie, podľa ktorého sa zriekajú svojej kresťanskej viery a stávajú sa moslimami.

39-ročný Roman Zabolotnyj a 38-ročný Grigorij Čurkanu, ktorých držia v Sýrii, odmietli povedať na kameru aj to, že sa pridali k teroristickej skupine.

Títo dvaja muži podľa všetkého bojovali pre súkromný ruský žoldniersky oddiel, najímajúci si vyslúžilcov, ktorí sa pred Sýriou zúčastnili bojov na Kryme a na východnej Ukrajine.

Džihádisti ich zadržali v blízkosti východného mesta Deir Ezzor, ktoré je poslednou baštou ISIS v krajine. Títo dvaja vojaci sa objavili na videu, ktoré začiatkom tohto týždňa odvysielala spravodajská agentúra ISIS Amaq, ktorá zároveň nepresne tvrdí, že ide o vojakov ruskej armády.

Veliteľ ruskej vojenskej polície Viktor Vodolackij povedal: „Je to veľmi smutné, no Roman Zabolotnyj na 99% nežije; rovnako ako ani jeho spoluväzeň. Pred nafilmovaním tohto videa im podali vyhlásenie, ktoré mali prečítať. Mali sa v ňom zriecť svojej ortodoxnej viery, zaprieť svoju vlasť, stať sa moslimom a pridať sa k ISIS. 

Oni však zostali verní ortodoxnej viere a aj svojej vlasti až do konca – a to je dôvod, pre ktorý ich títo gangstri zabili.“

Ruské úrady zatiaľ oficiálne nepotvrdili  čo sa s nimi stalo. Vláda Vladimíra Putina zatiaľ len veľmi opatrne hovorí o takýchto žoldnierskych oddieloch v Sýrii a v iných exponovaných miestach, hoci experti sa vyjadrujú v tom zmysle, že tieto oddiely dosť úzko spolupracujú s armádnymi zložkami.

Miestna vojenská polícia v Rostove na Done, v Zabolotného rodnom meste, tiež potvrdila, že títo dvaja vojaci boli ´popravení´, a že sa to stalo deň po natočení videa.

„Je to, žiaľbohu, pravda“, povedal Anatolij Kotljarov pre noviny Komsomoľskaja pravda, „obdržali sme informáciu, že boli popravení na námestí. Náš zdroj je dôveryhodný a za celé štyri roky našej spolupráce sa ešte nikdy nezmýlil, a to najmä keď informuje o mŕtvych.“

Na otázku, či medzi ruskými oddielmi a ISIS prebiehalo vyjednávanie ohľadne zajatcov, Kotljarov povedal, že to je „tajná informácia“, ktorú nemôže vyzradiť.

Anonymný priateľ otca Zabolotného hovorí, že naposledy jeho syna videl, keď tam odchádzal a dodal: „Keď toto video o jeho zadržaní vyšlo, použil som vlastné kanále na objasnenie jeho osudu. Je mŕtvy. Tí bastardi ho popravili.“

Zabolotnyj bol údajne zbožným ortodoxným veriacim a išiel do Sýrie, aby ochránil kresťanov pred teroristami. Ruská strana ponúkla že zaplatí 1 milión dolárov za každého z mužov, ak ich prepustia. Zabolotného rodina hovorí, že ich nikto neinformoval o jeho smrti.

„Vyjednávania pokračujú; nikto nás neinformoval o jeho smrti“, povedal jeho príbuzný.

Jeho otec Vasilij sa vyjadril: „Robím si starosti o svojho syna, ťažko to zvládam, som už na pokraji síl a nechcem viac o tom hovoriť.“

FSB (Federaľnaja služba bezopasnosti; Ruská federálna bezpečnostná služba) údajne naznačila rodičom Grigorija Čurkanu, aby ´nič nerozvírili´ v médiach, keď je teraz nádej na jeho skoré prepustenie.

Čurkanu pôsobil pôvodne ako výsadkár v spravodajskej sekcii vzdušných prepadových síl Ruska. Obaja muži boli podľa všetkého príslušníkmi tzv. Wagnerovej súkromnej armády.

Zakladateľ Nezávislej spravodajskej vyšetrovacej skupiny pre konfliktné situácie Ruslan Levjev povedal, že obaja vojaci boli žoldniermi, a dodáva: „Naša skúsenosť zo sledovania tohto konfliktu nám hovorí, že žoldnieri Wagnerovej súkromnej armády sú posielaní do boja ako prví. Stratégia Ministerstva obrany Ruska podľa nás spočíva v tom, že do najhorúcejších bojov pošlú žoldnierov, aby sa vyhli stratám u vojakov oficiálnej armády, a udržali si tak imidž úspešnej vojenskej operácie.“  

Putinov hovorca Dmitrij Peskov sa odpovedi na otázku o osude oboch mužov vyhol. Povedal len: „Znovu opakujem, že pravdepodobnými okolnosťami ich zajatia a potvrdením ich totožnosti sa zaoberajú príslušné úrady.“

Agentúra ISIS Amaq tvrdila, že mužov zajali neďaleko východného mesta Deir Ezzor. Zranení a spútaní vojaci na videu vysvetľujú odkiaľ z Ruska pochádzajú a kde boli zajatí.

Je počuť, ako na videu bradatý muž hovorí: „Som Zabolotnyj, Roman Vasiljevič, narodený v roku 1979 v rostovskom regióne, aksajskej oblasti, v dedine Pasvet. Počas protiútoku ISIS v oblasti Cholya ma chytili ako vojnového zajatca. Spolu so mnou zajali aj Čurkana, Grigorija Michajloviča, narodeného roku 1978, v oblasti Domodedovo.“