e98jw9lg6p8nwke9vzrv.jpg

Satanisti hovoria, že videohry im pomáhajú praktizovať ich náboženstvo

1,003
Milko Kostovič
Kultúra smrti

V hre o prežití s názvom Ark: Survival Evolved, člen Cirkvi satana, Občan V (jeho "meno pod rohami") ignoruje nahých a bezmocných hráčov na nízkej úrovni, ktorí sa doprosujú miesta v základni jeho kmeňa. Jedná sa o honosné miesto, kde jeho kmeň chová pteranodony a kultivuje svoju námornú armádu. "Každý, kto mi stojí za môj čas, kto obohacuje môj život a prináša niečo na stôl - to sú tí ľudia, pre ktorých sa to oplatí," povedal mi Občan V počas telefonického rozhovoru. Nezabíja nových hráčov na mieste. Nie všetci noví hráči sú neužitoční, vysvetľuje. Ak sú konzistentní, zamestná ich, možno im dá napiť a najesť. 

"Je skvelé, pokiaľ získame čo najviac ľudí, ktorí pre nás pracujú," povedal. "Zodpovednosť zodpovedným." 

Občan V citoval dôležitú mantru pre členov cirkvi satana, výzvu na vlastnú zodpovednosť. Napriek koncepcii vyznávačov Cirkvi satana ako známych "edgelordov" (ľudia na hrane) bez skutočného systému viery, cirkev satana bola založená v roku 1966 Antonom LaVeyom ako hnutie, ktoré sa postavilo proti súčasnému stavu a škode napáchanej tradičnými náboženskými a sociálnymi hodnotami. Satanisti vnímajú tradičné kresťanské hriechy ako veľké ľudské bohatstvo. Pýcha, individualizmus a vplyv sú ich chlebom, maslom a krvou. Satanisti sa snažia zhromaždiť moc a zažiť rozkoš, čo je ich oficiálna rada do života. Za týmto účelom som robil rozhovory s viac než pol tuctom satanistov, ktorí mi povedali, že v hrách môžu zadarmo uplatňovať svoje satanské cnosti. 

Left 4 Dead? Satanské. Call of Duty? Satanské. Minecraft? Mega-Satanské. Satanista, s ktorým som hovoril, mi povedal: "Dokážete zhotoviť každú malú vec - umiestniť pochodeň tam, kde chcete, tunel, chodník, priekopu. To je veľmi satanské," vysvetľoval satanský reverend John H. Shaw. 

Po celé desaťročia sú hry a satanizmus spojené s americkým verejným povedomím. Počas satanskej paniky v 80. rokoch sa americkí rodičia obávali možného satanského vplyvu hier ako Dungeons & Dragons a Doom. Vtedy priemerná skupinka detí zomierajúcich rozštvrtená v tmavej pivnici vyzerala v očiach ustráchaných rodičov ako krv-uctievajúci satanský kult. Nepomohol ani nespútaný obraz diabla v týchto hrách. 

"Takmer všetko, čo malo nejakú diabolskú symboliku alebo fantazijnú symboliku, bolo považované za satanské a spájalo sa s vymyslenými príbehmi rituálneho zneužívania a zabíjania detí," povedal mi reverend Raul z Cirkvi satana. Jemu však dáva zmysel, že satanizmus bol obviňovaný z rozruchu okolo fantasy médii. "Súčasťou našej filozofie je, že satan bol vždy obetný baránok, vec, ktorú ste obviňovali z ľudského zla," uviedol. Ale je to samotný človek, ktorí robí tieto všetky veci. Boh dostane všetok kredit za dobré veci, no satana obvinia zo všetkých zlých vecí." 

Hoci je pravdou, že satanisti nespáchali masové vraždenie alebo zvieracie obete, existuje malé zrnko pravdy na pohľade, že hry sú úrodnou pôdou pre zakorenenie satanských presvedčení. Podľa satanských hráčov existuje iba málo viac satanských vecí ako videohry. 

Raul poukázal na tri princípy satanizmu, ktorým sa darí vo videohrách: slabosť, meritokracia a "celkové prostredie", prispôsobiteľné priestory, ktoré Cirkev satana označuje za "doslovné dómy rozkoše a miesta pobavenia a pôžitku." Môže sa jednať o tiky bary, cez porno virtuálnej reality až po pohyblivú základňu v hre Ark: Survival Evolved. Je to všetko o výbere najlepšieho miesta pre satanistov, aby sa stali lepšími a mocnejšími a boli schopní sa tešiť zo všetkého, čo je príjemné. Pre Raula je jedným z týchto ideálnych prostredí zjavne satanská zázračná krajina v MMORPG sci-fi hre Eve Online.

V tejto hre sú skutočne oceňované pýchou poháňané podvody. Minulý mesiac pri jednej veľkej lúpeži obral jeden dôveryhodný hráč 4000 člennú alianciu o všetky majetky. Hoci detaily nešpecifikoval zo strachu, že by mohol v hre prísť o svoju zamaskovanú identitu, Raul seba označuje za majstra špionáže. Pomocou viacerých identít, ktoré si vypracoval v priebehu posledného desaťročia, špehoval herné frakcie, aby získal cenné informácie a ľstivým spôsobom ich odovzdal spojencom vo vojne frakcií. "Eve považujem za jednu z najviac satanských hier, pretože máte veľkú moc ako jednotlivec," povedal Raul. "Získavate suverenitu časti vesmíru. Je to boj o kontrolu priestoru, rozširovanie vplyvu. Napĺňa sa tam časť mojej filozofie, ktorú považujem za zdravú." Je to miesto, kde si môže ctiť svoj vlastný potenciál mocného hráča vo svete, ktorý ho obklopuje. 

V hrách môže moc znamenať viac ako politický vplyv. Reverend Cirkvi satana John H. Shaw mi povedal, že čím viac peňazí a okázalejších handier získa v GTA V, tým bližšie sa cíti pri svojom náboženstve. "Získavate lepšie autá, viac peňazí, ste úspešnejší, kupujete domy," povedal mi Shaw v telefóne. "To je satanské."

Shaw mal 13 rokov, keď si od suseda požičal kópiu Satanskej biblie od Antona Leveya, čo je základný text satanistov. Knihu ukryl pred svojou panovačnou matkou a celú ju rýchlo prešiel. Shaw si spomenul, ako k nemu základné myšlienky satanizmu "osobne prehovorili". Pýcha sa podľa neho môže nosiť ako outfit - dôraz na satanské sústredenie na estetiku. V GTA V si Shaw robí účesy. Zdobí sa tetovaním. Dbá na svoj outfit a svoje autá - týmto spôsobom preukazuje svoj materiálny úspech ostatným hráčom. "Páči sa mi fakt, že keď si v GTA oblečiem nohavice, sedia mi perfektne," povedal. 

Satanistku Misty Tyers viedol jej pozitívny vzťah k materiálnym statkom a pudu sebazáchovy k vytvoreniu malej zločineckej postavy v hre Dungeons & Dragons. Jej malá skupinka práve pristupovala k vzducholodi, keď ich prepadla malá armáda orkov. "V ten moment som uvažovala nad možným výsledkom, keď zostanem a pomôžem brániť loď so skupinou. V opačnom prípade som mohla odísť a zachrániť si vlastnú kožu a nechať ich zomrieť," povedala mi Tyers. Nakoniec sa rozhodla zostať a podať im záchrannú ruku - ale nie nevyhnutne preto, že by bola s nimi zviazaná. Keby zostala a bojovala, tak by možno pár členov skupiny zahynulo. To by znamenalo, že dostane väčšiu časť odmeny za vykonanú úlohu. Po boji, v ktorom prišli o život jej dvaja druhovia, bola odmena veľmi štedrá. 

Keď ich chuť na niečo ťahá príliš ďaleko do jednej strany, praktizujúci satanisti si pravdepodobne pripomenú, že neumiernenosť ich môže vystreliť späť na miesto, kde sú bezmocní. Všetkého veľa škodí, táto úvaha platí. Satanisti stratia svoju slobodu byť hrdí či pomstychtiví, ak sú takí namyslení, že ich nemajú radi alebo ich posielajú do väzenia za vykonanie pomsty. Raul poukázal na hru Eve ako názorný príklad, keď rozčúlený hráč sa vyhrážal odseknúť ruky zradcovi, ktorý ukradol všetky majetky. Tento hráč rýchlo dostal zákaz hrania. "Koniec koncov, pud sebazáchovy je najvyšším zákonom," povedal a opäť citoval mantru: "zodpovednosť zodpovedným". 

"Obhajujeme pôžitkárstvo, nie posadnutosť", vysvetľuje Shaw. "Keď ukradnete auto a v oblasti sa pohybuje polícia, tak vás začnú naháňať. Sú tu následky," uviedol. 

Hoci GTA V je zázračnou krajinou hedonistrov, jedná sa tiež o perfektný mikrovesmír pre Shawa, aby mohol praktizovať svoju verziu sebauvedomenia. "V skutočnom živote na to všetko myslíme a tieto myšlienky v sebe dusíme, kým nás neprivedú do väzenia, keď vybuchneme alebo sa to zmení na rakovinu. Hry sú miestom, kde sa zbavujeme negatívnych alebo neproduktívnych myšlienok, rovnako ako nám poskytujú svet fantázie, ktorý v reálnom živote chýba," povedal Shaw. 

"Zrážať ľudí, strieľať ľudí - to nie je vôbec satanské. Ide len o fantáziu."