90 ročný Benedikt XVI. prehovoril. Príčinou krízy v Cirkvi je ...

751
Kultúra života

Rím, 4.10.2017 (kath.net/KAP) 021 204 - Emeritný pápež Benedikt XVI. sa s ľútosťou vyjadril o zatemňovaní Boha v liturgii. „V tom spočíva vlastná príčina krízy v Cirkvi,“ napísal 90-ročný Benedikt XVI. v predslove ruského vydania jeho diel o liturgii.

„V rozšírenom nesprávnom chápaní reformy liturgie sa posunulo do centra svätej omše poučovanie a vlastné aktivity a kreativity. Ak však prednosť Boha už nie je v liturgii a v živote jasná, je Cirkev v nebezpečenstve,“ napísal Benedikt XVI. v predslove, z ktorého citovali talianske noviny „La Stampa“ v stredu. Ďalej pripomenul zásadu mníšskej regule sv. Benedikta z Nursie (okolo 480-547), že „nič nesmie mať prednosť pred svätou omšou“ a zdôraznil:

„Toto zakladateľ západného mníšstva vedome formuloval s pohľadom na zdanlivo naliehavejšie veci v poľnohospodárstve, remeselníckej práci, alebo vo vede. Táto priorita Boha neplatí iba v kláštornom živote. Ak človek Boha odsunie nazad, podriaďuje sa konštrukciám, ktoré ho zotročujú a odporujú jeho ľudskej dôstojnosti.“