20170330T0959-0407-CNS-POPE-MEETING-FAMILIES-LETTER_800.jpg

Vatikánsky kardinál naznačuje, že páry môžu byť viac nápomocnejšie pri príprave do manželstva ako kňazi

304
Lucia Salomonová
Neutral

Kardinál Kevin Farrell, prefekt Dikastéria pre laikov, rodinu a život povedal, že je lepšie, keď slúžia páry párom, pretože si „tou cestou sami prešli“. Kardinál pripustil, že nemal „poňatie“, ako odpovedať na niektoré z otázok o problémoch párov, ktoré mu položili jeho netere a jeho synovci.

BELFAST, Severné Írsko – „Manželskú službu musia vykonávať manželské páry, pretože kňazi nemajú v tejto oblasti „žiadnu dôveryhodnosť“, povedal kardinál Kevin Farrell, prefekt Dikastéria pre laikov, rodinu a život.

Počas hlavného prejavu, ktorý predniesol 500 delegátom z diecézy Downa a Connora na konferencii o viere a živote v Belfaste 30. septembra, Farrell diskutoval o apoštolskej exortácii pápeža Františka z roku 2016, Amoris Laetitia („Radosť z lásky“) a vyzval farnosti, aby zriadili študijné skupiny o dokumente a vyškolili páry, ktoré by naučili, pripravovali, nasmerovali a sprevádzali manželské páry.

O úlohe kňazov v sprievode a v príprave manželstva povedal, že nemajú „žiadnu dôveryhodnosť, pokiaľ ide o skutočný život v manželstve“, aj keď môžu poznať princípy, filozofiu a teológiu.

V rozhovore s Catholic news, bývalý biskup z Dallasu, ktorý sa narodil v Dubline, povedal, že farnosti by museli byť pripravené vyškoliť laikov na takúto úlohu, ktorú považoval za nový model sprievodu v súlade s víziou pápeža pre Cirkev.

Nemôžete mať laikov hovoriacich len o manželstve, pokiaľ na to nie sú vyškolení,“ povedal. Školenie nebolo čisto o tom, aby mali vedomosti, ale aj schopnosť komunikovať a pôsobiť ako zástupca pastoračného záujmu, aby sprevádzali páry prostredníctvom výziev, ktorým čelia.

Je lepšie, aby slúžili páry párom, pretože „si už tou cestou prešli,“ povedal kardinál. Kardinál pripustil, že nemal „poňatie“, ako odpovedať na niektoré z otázok o problémoch párov, ktoré mu položili jeho netere a jeho synovci.

Nemám s tým žiadne skúsenosti, ako aj väčšina kňazov,“ povedal Farrell a poznamenal, že veľa manželských párov, ktoré sa zúčastnili synody biskupov o rodine v rokoch 2014 a 2015 trvali na tom, aby do služby manželstva bolo zapojených viac párov.

Prelát tiež neochvejne bránil pápeža Františka a odmietal akýkoľvek náznak, že je vinný z šírenia kacírstva v písaní a v prejavoch.

Nie, nie je heretikom,“ povedal Farrell, keď sa ho opýtali na nedávnu filiálnu korekciu niektorých pápežových učení o manželstve uverejnenou niekoľkými desiatkami kňazov, učencov a spisovateľov. Táto skupina signatárov bola obzvlášť znepokojená prístupom k sviatostiam pre rozvedených a civilne opätovne zosobášených katolíkov.

Dodal, že tradiční katolíci za filiálnou korekciou „používajú akúkoľvek výhovorku, len aby to napadli.“

Farrell tiež povedal, že pracuje s pápežom na nadchádzajúcom Svetovom stretnutí rodín v Dubline v auguste (2018) a pápežskou návštevou.

Počas svojho vystúpenia kardinál delegátom povedal, že ľudia nesmú posudzovať svedomie iných, kým požadujú, aby Cirkev odmietla prijímanie pre politikov, ktorí úplne nepresadzujú učenie Cirkvi. Pripomínajúc jeho čas pôsobenia ako pomocný biskup vo Washingtone od roku 2001 do roku 2007, povedal, že v katedrále nemali žiadnych farníkov, ale boli tu desiatky politikov.

Bola to bláznivá doba; kardinálny arcibiskup každodenne dostal tony pošty o nejakej osobe, ktorá by mala byť vylúčená z Cirkvi,“ spomenul.

Na otázku, kto vyzval politikov, ktorí podporujú interrupciu, aby im bolo odmietnuté prijímanie, povedal Farrell pre CNS, že hoci veril, že ich postoj je nesprávny, Cirkev je tu „pre tých, ktorí zhrešili“ a toto vykúpenie je pre všetkých.