antikoncepcia.jpg

Francúzske ženy odmietajú antikoncepciu. Pozrite sa, aké otrasné vedľajšie účinky prináša. Užívame ju aj my v pitnej vode?

540
Kultúra smrti

Prezervatív pri prvom styku, hormonálna antikoncepcia počas partnerského života a vnútromaternicové teliesko po narodení detí. Takýto model zaviedol sexuálny liberalizmus na dlhé roky a konečne sa začína rúcať .

 

Francúzsky ľavicový denník Le Monde zverejnil výsledky prieskumu, ktorý sa v krajine koná pravidelne každých tri až päť rokov. Ide o prieskum, ktorým sa získavajú data o používaných metódach antikoncepie

Denník uvádza, že dlho zažitý model – prezervatív pri prvom styku, hormonálna antikoncepia (HAK) počas partnerského života a vnútromaternicové teliesko po narodení detí – sa začína rúcať.

Posledný prieskum bol vykonaný v priebehu roka 2016 na vzorke 4315 žien, vo veku  od 15-49 rokov. K výraznej zmene dochádza, hlavne čo sa týka hormonálnej antikoncepie. Zatiaľ čo v roku 2010 používalo túto formu antikoncepcie viac než 40% žien, v roku 2016 je to už iba 33,2%.

Pokles obľuby antikoncepčnej pilulky sa začal prejavovať už v roku 2000 a trend pokračoval i v roku 2010.Výrazne pokleslo užívanie hormonálnej antikoncepcie v roku 2013, kedy vo Francúzsku vypukol škandál s treťou a štvrtou generáciou týchto tabletiek, keď počas ich užívania mladá žena utrpela mozgovú príhodu a podala žalobu, v ktorej dokazovala, že jej zdravotné postihnutie bolo zavinené práve používaním HAK (takéto prípady mozgových mŕtvic u mladých dievčat “zhodou okolností” tiež užívajúcich hormonálnu antikoncepciu nie sú zriedkavé ani u nás). Zostupný trend stále pokračuje.

Tento trend sa však netýka najmladšej vekovej skupiny. Vo vekovej kategórii 15-19 rokov má naopak HAK obľubu až u 60,4%  žien.  Od veku 25 rokov, však počet užívateliek HAK klesá pod hranicu 50%.U žien medzi 30-34 rokov je to dokonca  už len jedna tretina.

Ako príčiny rapídneho poklesu používania HAK je uvádzané uvedomenie si  vedľajších účinkov ako sú migrény, nevoľnosti, priberanie na váhe, podľa niekotých štúdií aj zvýšené riziko rakoviny prsníka,  ale aj ekologický aspekt, kedže tieto umelé hormóny sú vylučované močom a dostávajú sa do vody, z ktorej sa nedajú odbúrať.

Sterilizácia ako forma antikoncepcie je vo Francúzsku, na rozdiel od krajín ako Veľká Británia alebo Švajčiarsko, používaná len veľmi zriedkavo. Súvisí si to i s konceptom natality krajiny.Francúzsko patrí medzi krajiny s najvyššou pôrodnosťou v EÚ.

Katarína Hanzlíková