JesusApostlesHill-m-57ac99f63df78cf45995574a.png

Apostolos - "tí, čo sú poslaní"

168
Zuzana Smatanová
AltKAT

Kto boli apoštoli?

Výraz ´apoštol´ je prepisom gréckeho slova apostolos, čo znamená „ten, ktorý je poslaný“. V starovekom Grécku mohol byť apoštolom ktokoľvek, kto bol poslaný, aby doručil nejakú správu, či nariadenie – posol, splnomocnenec. Prostredníctvom Nového zákona však pojem ´apoštol´ nadobúda špecifickejší význam, pretože sa vzťahuje na konkrétne osoby, ktoré si Ježiš vyberá spomedzi svojich učeníkov, aby ho sprevádzali. 
Apoštolov bolo 12 a v každom evanjeliu sú vymenovaní s menšími obmenami:

 

Apoštoli v evanjeliu podľa Marka: 

„Vtedy ustanovil Dvanástich, aby boli s ním a aby ich posielal kázať s mocou vyháňať zlých duchov: Šimona, ktorému dal meno Peter, Jakuba Zebedejovho a Jakubovho brata Jána, im dal meno Boanerges, čo znamená Synovia hromu, ďalej Ondreja, Filipa, Bartolomeja, Matúša, Tomáša, Jakuba Alfejovho, Tadeáša, Šimona Kananejského a Judáša Iškariotského, ktorý ho potom zradil“ (Mk 3, 16-19).

 

Apoštoli v evanjeliu podľa Matúša:

„A toto sú mená dvanástich apoštolov: prvý Šimon, zvaný Peter, a jeho brat Ondrej, Jakub Zebedejov a jeho brat Ján, Filip a Bartolomej, Tomáš a mýtnik Matúš, Jakub Alfejov a Tadeáš, Šimon Kananejský a Judáš Iškariotský, ktorý ho potom zradil“ (Mt 10, 2-4).

 

Apoštoli v evanjeliu podľa Lukáša:

„V tých dňoch vyšiel na vrch modliť sa a strávil celú noc v modlitbe s Bohom. Keď sa rozodnilo, zavolal si učeníkov a vyvolil si z nich Dvanástich, ktorých nazval apoštolmi: Šimona, ktorému dal meno Peter, a jeho brata Ondreja, Jakuba, Jána Filipa, Bartolomeja, Matúša, Tomáša, Jakuba Alfejovho, Šimona, ktorého volali Horlivec, Júdu Jakubovho a Judáša Iškariotského, ktorý sa stal zradcom“ (Lk 6, 13-16).

 

Apoštoli v Skutkoch apoštolov:

„Keď ta prišli, vystúpili do hornej siene, kde sa zdržiavali Peter a Ján, Jakub a Ondrej, Filip a Tomáš, Bartolomej a Matúš, Jakub Alfejov, Šimon Horlivec a Júda Jakubov“ (Sk 1, 13). (pozn. Judáš Iškariotský už vtedy s nimi nebol, preto tam nie je spomenutý.)

 

Kedy apoštoli žili?

O živote apoštolov vieme skôr z legiend než z historických faktov. Spoľahlivé záznamy o nich mimo Nového zákona takmer neexistujú. Predpokladá sa, že boli v rovnakom veku ako Ježiš a žili teda v prvej polovici prvého storočia. 

 

Kde apoštoli žili?

Apoštoli, ktorých si Ježiš vybral, boli zjavne všetci z Galilei a to väčšinou, aj keď nie výlučne, z oblasti okolo Galilejského mora. Po Ježišovom Ukrižovaní zostala väčšina apoštolov priamo v Jeruzaleme alebo v jeho blízkom okolí a viedli prvotnú kresťanskú Cirkev. Niektorí zaniesli Ježišovo posolstvo za hranice Palestíny.

 

Čo apoštoli robili?

Ježiš si vybral apoštolov, ktorí ho mali sprevádzať na cestách, pozorovať čo robí, učiť sa z jeho slov a skutkov a napokon pokračovať v jeho šľapajách, keď už nebude na zemi. Predpokladá sa, že dostali osobitné inštrukcie, ktoré neboli určené pre ostatných učeníkov, ktorí Ježiša sprevádzali.

 

Prečo boli apoštoli dôležití?

Kresťania považujú apoštolov za prepojenie medzi živým Ježišom, zmŕtvychvstalým Ježišom a kresťanskou Cirkvou, ktorá začala vzrastať a vzmáhať sa po Ježišovom Nanebovstúpení. Apoštoli boli svedkami Ježišovho života, poslucháčmi jeho náuky, svedkami zjavenia sa vzkrieseného Ježiša ako aj vnímavými príjemcami múdrosti Ducha Svätého. Boli autoritou v súvislosti s Ježišovou náukou, jeho zámermi a túžbami. Mnohé kresťanské cirkvi dnes odvodzujú autoritu svojich náboženských lídrov od ich predpokladaného prepojenia na pôvodných apoštolov.