ChickenCatholic.png

Máte radi kurča? Poďakujte sa stredovekým katolíckym mníchom

258
Milko Kostovič
AltKAT

Už šesťtisíc rokov žijú ľudia a sliepky vedľa seba. Táto spoločná existencia bývala často komplikovaná. Dnešné kurčatá nám poskytujú veľa mäsa a vajec a sú najbežnejšou formou konzumovanej hydiny na svete. 

Predkom dnešných kurčiat je ázijská kura bankivská, veľmi pasívny druh s malým strachom z ľudí a schopnosťou rýchlo naklásť veľa vajíčok. So sliepkami to ale nebolo vždy také jednoduché. Ak máte radi vajíčka alebo nikdy nemáte dosť kuracieho mäsa, potom by ste sa asi mali poďakovať stredovekým katolíckym mníchom.

Archeológovia už dávno zaznamenali nárast fosílnych nálezov kuracích kostí od 9. storočia po Kr. Tím výskumníkov z Oxfordskej univerzity sa rozhodol nájsť príčinu tohto nárastu archeologických nálezov. Najprv chceli identifikovať rozdiel medzi dnešným moderným kurčaťom a vtákmi minulosti. Týmto spôsobom identifikovali receptorový gén stimulujúci hormón štítnej žľazy alebo TSHR gén, čo je jedna z hlavných príčin zníženej agresivity a zvýšenej schopnosti kladenia vajíčok.

Zatiaľ čo takmer 100% dnešných kurčiat nosí tento gén, pred 1100 rokmi to bola menej než polovica. Aby zistili, čo spôsobilo túto náhlu dramatickú zmenu, pozreli sa na roky s nárastom nálezov kuracích kostí a našli odpoveď. 

Vo svojej štúdii priamo spojili katolícky pôst benediktínskych mníchov s domestikovaním sliepok, pretože počas pôstu nebolo povolené mäso zo štvornohých zvierat a kurence neboli súčasťou tohto zákazu. Anders Eriksson, jeden z autorov tejto štúdie, hovorí: 

"Toto významné zintenzívnenie produkcie kurčiat a vajec súvisí s kresťanským pôstom. Konkrétne s tým prišiel benediktínsky kláštorný rád, ktorý zakazoval konzumáciu mäsa zo štvornohých zvierat počas pôstu, ale obmedzenia sa nevzťahovali na vtáky ani vajcia. Tieto pravidlá týkajúce sa stravovania boli prijaté v celej Európe a vzťahovali sa na všetky časti spoločnosti okolo roku 1000 po Kr." 

Vzhľadom na to, že benediktínski mnísi mohli počas pôstu konzumovať kuracie mäso, selektívne tlaky na kurčatá, ktoré sa ľahko chovali a neboli agresívne k ľuďom, rýchlo spôsobili, že sa posunuli smerom k prenosu génu TSHR. Vzhľadom na to, že sa TSHR gén stal prevládajúcim, objavilo sa dnešné kurča a miliardy ľudí po celom svete by za to mali poďakovať mníchom.