pregnant

Stovky lekárov sa búria proti zmierňovaniu potratových zákonov

315
Milko Kostovič
Kultúra života

Viac než 600 lekárov sa búri proti kroku jednej z najväčších lekárskych škôl v krajine, ktorá chce vrátiť potraty na žiadosť. Kráľovská akadémia pôrodníkov a gynekológov (RCOG) bude dnes tajne hlasovať o zmiernení zákonov upravujúcich túto procedúru. 

Jej predsedkyňa, profesorka Lesley Reganová, sa domnieva, že prerušenia tehotenstva by sa mali považovať za rovnocenné v porovnaní s ostatnými medicínskymi postupmi. Napriek tomu, že RCOG zastupuje 6000 lekárov v Anglicku, ktorí sa špecializujú na pôrody a zdravie žien, iba 33 členov rady sa zúčastní hlasovania za zavretými dverami.

regan

Skupina 650 lekárov teraz podpísala list adresovaný profesorke Regan, ktorý oponuje jej "extrémnym" názorom. Lekári - vrátane tých, ktorí nepatria do RCOG - hovoria, že je "úplne neprijateľné", aby väčšina členov nemala šancu voliť. 

Taktiež varujú školu, že riskuje "vážne poškodenie svojej reputácie" prijatím tohto radikálneho postoja. Ak členovia rady zahlasujú za, RCOG formálne podporí dekriminalizáciu potratov a zalobuje u vlády, aby zmenila zákon. 

Pripojila by sa tak k dvom vplyvným lekárskym inštitúciám, ktoré sa už vyjadrili v prospech zmeny - k Britskej lekárskej asociácii a Kráľovskej akadémii pôrodných asistentiek. Denník Daily Mail videl výňatky z dnešného listu, ktorý bol zaslaný profesorke Regan z RCOG. Medzi 30 a 40 lekármi, ktorí ho podpísali, sú členovia akadémie, zvyšok sa špecializuje na iné oblasti medicíny.

Minulý týždeň profesorka Reganová uviedla, že ženy, ktoré chcú isť na potrat, by mali potrebovať súhlas iba od jediného lekára, rovnako ako keby potrebovali napraviť vybočený palec. 

Dr. Ronald Jameson, člen RCOG z mesta Huddersfield, uviedol, že nová politika prerušenia tehotenstva "takmer určite spôsobí, že potraty budú dostupné skoro pre všetkých"

Jameson dodal: "Som pevne presvedčený, že RCOG by mala mať možnosť hlasovať a až potom bude jasné, čo predstavuje hlasovanie lekárov."

Dr. John Etherton, praktický lekár a člen RCOG z mesta Lewes uviedol, že tento krok "otvorí dvere jednoduchým potratom až po narodenie". 

Ďalej dodal: "Znie to veľmi banálne povedať: dekriminalizujme postup. Znie to prijateľne, ale bezprostredné dôsledky spočívajú v tom, že tento krok otvára brány pre vraždy nemluvniat. Je to veľmi jasné."

RCOG jasne uviedla, že tento krok neumožní, aby sa potrat vykonal neskôr než po 24. týždni. 

Súčasný zákon - zákon o potratoch z roku 1967 - uvádza, že potraty sú nezákonné bez súhlasu dvoch lekárov. Obaja musia súhlasiť s tým, že pokračovanie tehotenstva by bolo škodlivé pre fyzické alebo duševné zdravie ženy, alebo pre nenarodené dieťa.

V hlasovaní sa rozhodne, či by akadémia mala formálne podporiť  "úplnú dekriminalizáciu", ktorá umožňuje súhlas iba jedného profesionála. Hlasovanie v prospech by prenieslo tlak na vládu, aby prehodnotila zákon.

Protestný list - ktorý bude dnes ráno doručený Kráľovskej akadémii - vyzýva profesorku Regan, aby zorganizovala hlasovanie všetkých 6000 členov. V liste sa ďalej píše: "Ak sa tieto opatrenia implementujú, znamenalo by to zavedenie potratu z akéhokoľvek dôvodu, minimálne do 28 týždňa a možno aj do termínu pôrodu."

"Je úplne neprijateľné, že všetci členovia RCOG nedostali príležitosť hlasovať o tejto významnej zmene v postupe a odmietli ste zverejniť znenie návrhu až do momentu, keď o tomto návrhu hlasovala obecná rada. Ako lekári a študenti medicíny spochybňujeme túto novú extrémnu pozíciu, ktorá bola nanútená členom RCOG."

"Predstavujeme rôzne pozície týkajúce sa problematiky potratov, no myslíme si, že tento návrh nie je v súlade s našimi povinnosťami zodpovedných profesionálov a s vyjadrenými želaniami britských žien s ohľadom na zákonnosť a reguláciu potratov. Tento krok zaviesť radikálny potratový zákon je podporovaný malo skupinou aktivistov s extrémnymi názormi na potraty."

List pokračuje: "Aj keď sú oprávnení mať svoje presvedčenia, nemôžeme im dovoliť, aby presadili svoju agendu na RCOG a mohli vážne poškodiť jej povesť profesionálneho orgánu."

"My, dolu podpísaní, chceme verejne oznámiť, že politika, ktorá sa snaží vyňať potrat z jeho súčasného právneho rámca, nereprezentuje nás alebo naše názory."

Hovorca RGOC uviedol, že pred dnešným hlasovaním sa spýtali na názor všetkých 6000 členov a bolo im povedané, aby sa podelili o svoje názory so zástupcami rady. 

Najnovšie oficiálne údaje ukazujú, že v roku 2016 bolo v Anglicku a Walese vykonaných 190 406 potratov, čo je mierny pokles oproti predchádzajúcemu roku. Napriek tomu došlo k výraznému nárastu počtu prerušených tehotenstiev u žien nad 30 rokov, najmä v prípade nezosobášených žien. 

Minulý týždeň profesorka Regan uviedla, že by bolo "perfektne rozumné" pre ženy, aby na potrat potrebovali súhlas iba od jedného lekára. Profesorka prirovnala postup k oprave vybočeného palca. 

"Ak si pôjdete dať dokopy vybočený palec... pôjdete na konzultáciu... potom sa rozhodnete a lekár, ktorý bol príslušný na vykonanie tohto postupu, podpíše aj tento formulár a posuniete sa ďalej," uviedla. 

Profesorka tiež povedala, že medzi medicínskymi profesionálmi došlo k "posunu" názorov na interrupciu, pričom mnohí z nich sú v prospech dekriminalizácie.

Dr. Peter Saunders z Kresťanského lekárskeho spoločenstva, ktorý zastupuje kresťanských lekárov, uviedol, že RCOG má záujem na vyňatí potratov z trestného práva, pretože ich mnoho jej členov praktizujú. 

"V čom sa to líši od bankárov žiadajúcich dekriminalizáciu podvodov, taxikárov usilujúcich sa o zrušenie maximálnej rýchlosti, alebo nájomcov, ktorí chcú zrušiť nájomné zmluvy?" povedal. 

"Určite sú to tí, čo získajú najviac zmenou zákona, ktorí by mali čo najmenej rozprávať o rámci zákona."

Hlasovanie sa má uskutočniť dnes popoludní, ale môže byť posunuté až na sobotu. 

RCOG uviedla, že podporuje práva žien na prístup k "bezpečným, vysokokvalitným službám potratovej starostlivosti". Hovorca organizácie uviedol: "Hlasovanie sa nesústreďuje na gestačné limity pre potraty, ktoré by mali zostať v platnosti prostredníctvom príslušného regulačného a legislatívneho procesu."

"Akokoľvek hlasovanie dopadne, akadémia bude naďalej podporovať tých lekárov so silným presvedčením, ktorí vedome odmietajú vykonávať prerušenia."

 

Max Pemberton: toto je o feministickej dogme - nie o medicíne

Profesorka Lesley Regan je vysoko uznávaná doktorka s viac ako 30-ročnými skúsenosťami. Je tiež predsedkyňou Kráľovskej akadémie pôrodníkov a gynekológov.

Aj napriek jej skúsenostiam a váženej pozícii uvažujem, či neprišla o zdravý rozum. V súčasnosti totiž tvrdí, že potraty by sme mali považovať za rovnocenné v porovnaní s ostatnými medicínskymi postupmi, podobne ako v prípade odstránenia vybočeného palca. 

No ide o niečo iné, nie? Nemusíte byť profesorom pôrodníctva, aby ste vedeli, že vybočený palec je niečo iné než plod. Otázka, či plod má práva, a ak áno, aké sú tieto práva a kedy nadobúdajú účinnosť, je neuveriteľne zložitá a emotívna.

Je to niečo, s čím už roky zápasia filozofi, etici, lekári, právnici, teológovia a veľká časť širokej verejnosti. Neexistuje žiadna jednoduchá odpoveď a skvelý úrad profesorky Reganovej by aspoň mohol pripustiť tento fakt bez ohľadu na jej osobný názor.

Buďme ale jasní, jej oznámenie nemá nič spoločné s medicínou. Je to politické vyhlásenie - primknutie sa ku konkrétnej liberálnej ideológii, ktorá uvádza, že interrupcia by mala byť dostupná na požiadanie, bez otázok. 

Súčasný zákon uvádza, že potraty sú nezákonné bez súhlasu dvoch lekárov. Napriek tomu existuje politické hnutie, ktoré žiada odstránenie všetkých zákonných obmedzení v tejto otázke. 

Túto žiadosť minulý rok podporila výkonná riaditeľka Kráľovskej asociácie pôrodných asistentiek Cathy Warwick. Znamená to, že Spojené kráľovstvo sa pripojí k hŕstke krajín - ako napr. Čína či Vietnam - kde je potrat legálny až do narodenia dieťaťa. Pokiaľ ide o ľudské práva, nikdy sa necítim pohodlne nasledovať čínsky príklad. 

Hoci profesorka Regan si myslí, že potratové limity by mali zostať v platnosti, mnohí tvrdia, že dekriminalizácia potratov bude znamenať, že súčasné poistky zmiznú a neskoré potraty sa nevyhnutne stanú bežnými. To ma hlboko znepokojuje. 

Samozrejme si uvedomujem, že ak existuje jedna sporná téma v medicíne, potom sú to potraty. Ich samotná zmienka polarizuje spoločnosť: za alebo proti, pro-life alebo v prospech voľby. Kam sme to až zašli? 

Dovoľte mi povedať, že bezvýhradne podporujem právo ženy ukončiť svoje tehotenstvo a nemám žiadne per se morálne námietky proti potratom. Som si vedomý toho, že nie všetci so mnou budú súhlasiť, ale premýšľal som nad tým dlho a poctivo. 

V skutočnosti som ako študent medicíny asistoval pri prerušeniach tehotenstva, čo bolo súčasťou mojej prípravy. Bolo to starostlivé a osobné rozhodnutie. Zatiaľ čo mnohí moji spolužiaci boli proti, ja som sa domnieval, že ak mám akceptovať potraty ako medicínsky postup, potom by som mal vedieť, čo to odnáša. 

Moje námietky voči vyhláseniam profesorky nie sú z toho dôvodu, že by som bol uzavretý voči potratom. Vychádzajú z faktu, že táto téma bola unesená politickým hnutím založeným na ideológii a dogme. Je úplne falošné zo strany profesorky prezentovať túto vec ako jednoduchý právny výstrelok minulosti, ktorý sa dá rýchlo vyriešiť zasvišťaním legislatívneho pera. 

Potraty sú pre veľké množstvo ľudí zásadná otázka, ktorá si zaslúži náš rešpekt. Pre týchto ľudí ukončenie tehotenstva nemožno nikdy prirovnať k odstráneniu deformovanej kosti, používať hlúpy príklad profesorky Regan. Ničí to život. 

No odložme na chvíľu etické otázky. Ani z medicínskeho hľadiska nie sú potraty bez rizika. Existuje celý rad možných komplikácií, od infekcií až po krvácanie ohrozujúce život.

Samozrejme, väčšina potratov je bezpečná, ale profesorka ich vykresľuje ako rýchle, jednoduché a neškodné, hoci také nie sú. 

A obávam sa, že vďaka tejto správe budú ľudia ľahkovážnejší k potratom, pretože vedia, že v prípade potreby môžu rýchlo absolvovať túto procedúru. 

A ako som povedal, obávam sa tiež, že ak budú potraty dekriminalizované, mohli by sme byť čoskoro svedkami neskorých potratov na požiadanie, pretože loby v prospech výberu si nárokuje čoraz viac. 

Nie som v tom sám. Ako sme sa dnes dozvedeli od Daily Mail, 650 lekárov podpísalo list adresovaný profesorke Regan, aby vzniesli námietku voči jej krokom. Profesorka totiž vkladá váhu akadémie, kde je prezidentkou, do kampane na dekriminalizáciu potratov. Tvrdia, že nielenže je kampaň "extrémna", ale povedie k "ukončeniu na žiadosť" až do 28 týždňa a možno aj ďalej. 

To ma privádza k tomu, čo je určite oveľa naliehavejšia otázka než dekriminalizácia potratov a na čo by sa Kráľovská akadémia pôrodníkov a gynekológov mala skutočne sústrediť. 

Keď boli písané dnešné potratové zákony, medzi hornou hranicou pre ukončenie a vekom, pri ktorom bábätká prežijú, existovala bezpečná medzera. Ale v priebehu rokov, ako medicína pokročila, sa táto hranica čoraz viac zmenšovala. 

Dnes sa nachádzame v hlboko znepokojujúcom štádiu, keď sa v tej istej nemocnici lekári snažia zachrániť predčasne narodené dieťa v 23. mesiaci, zatiaľ čo žena z inej chodby je oprávnená podstúpiť potrat na plode v rovnakej fáze tehotenstva. 

Na jednej strane tak vrážame peniaze a zdroje do snahy zachrániť život dieťaťa, zatiaľ čo na druhej strane schvaľujeme deštrukciu iného. 

Súčasná zákonná lehota na ukončenie tehotenstva je 24 týždňov, hoci neskoršie potraty sú povolené, ak existuje vážne riziko pre život ženy alebo dôkaz vážnej abnormality plodu.

Prevažná väčšina ukončení sa vyskytuje v 13. týždni alebo skôr, pričom len zlomok - menej ako 2% - sa vyskytuje po 20 týždňoch. Ale aj tak to stále predstavuje asi 3 000 prerušení ročne.

Zákony týkajúce sa medicíny musia byť dynamické: musia sa dať zmeniť a prispôsobiť dosiahnutým pokrokom - a existuje reálny argument na zníženie hornej hranice. To, čo mohlo byť v minulosti vhodné, už nie je vhodné dnes. 

Na toto by sa mala profesorka Regan a jej akadémia rozhodne sústrediť. Napriek tomu sa zdá, že sa nezaujíma o prežitie plodu, ale o právo ženy si vybrať. 

Každá tretia žena vo VB podstúpi potrat pred dosiahnutím 45 roku, takže táto otázka hlboko rezonuje u mnohých ľudí. 

Spôsob, akým feministky politizujú potraty a trvajú na tom, aby žena mohla dostať čokoľvek si želá, bez ohľadu na etické otázky, sa dá označiť jedine za hanebný.