Saudský duchovný hovorí, že ženy majú "štvrtinu intelektu" mužov

216
Milko Kostovič
Kultúra smrti

V Saudskej Arábii, kde ženy nemôžu šoférovať, vyšší štátny duchovný rozhodol, že ženy by nemali sedieť za volantom, pretože majú "štvrtinu inteligencie mužov"

Šejk Saad al-Hajari, šéf vládneho náboženského úradu v južnej provincii Assir, nedávno predniesol svoje pripomienky na prednáške o "zlu vyplývajúcom z toho, keď sa ženám umožni šoférovať". Informáciu priniesol v stredu saudský denník Sabq. 

"Nie je to ich chyba, ale ženám chýba intelekt, nie?" spýtal sa Hajari publika. 

"Chýbajúci intelekt nepoškodzuje ich zbožnosť, pretože sú tak stvorené," povedal a vysvetlil, že v islame má svedectvo ženy polovičnú hodnotu svedectva muža. 

"Dali by ste človeku s polovičným intelektom vodičský preukaz? Ako by ho mohli udeliť žene, keď má polovičný intelekt," povedal. 

"A keď vyjdú na trh, zníži sa opäť o polovicu! Takže teraz majú štvrtinu intelektu," povedal Hajari bez vysvetlenia jeho argumentácie.

Potom argumentoval tým, že ženy sa modlia menej ako muži - počas menštruácie majú zakázané modlitby - majú tiež polovicu "viery" mužov.

Komentáre šejka boli široko zdieľané užívateľmi sociálnych sietí v konzervatívnom kráľovstve, pričom mnohí ľudia tvrdo kritizujú jeho argumentáciu. 

"Skutočným problémom je, že niektorí z týchto duchovných vysvetľujú a interpretujú náboženstvo podľa vlastného uváženia a používajú naše náboženstvo ako ospravedlnenie, aby mohli robiť tie najhoršie veci."

Neoficiálny zákaz šoférovania žien bol v ostatných rokoch silne spochybňovaný. Uvoľnenie zákazu podporilo aj niekoľko významných osobností. 

Začiatkom tohto roka saudská univerzitná študentka hrdinsky zaviedla autobus do bezpečia po tom, čo vodič utrpel počas jazdy mŕtvicu.