32462.jpg

Belgická rehoľa nerešpektuje požiadavku pápeža, aj naďalej bude vykonávať eutanáziu

321
Kultúra smrti

Belgická rehoľa „Bratia lásky k blížnemu“ zostáva pri svojom odmietnutí požiadavky pápeža Františka, aby vo svojich 15 psychiatrických zariadeniach už nevykonávala eutanáziu.

 

Na tlačovej konferencii rehoľníci vyhlásili, že vo vlastných zariadeniach rešpektujú slobodu lekárov, či budú vykonávať eutanáziu, alebo nie. Rovnako rešpektujú slobodné rozhodnutie ošetrovacieho personálu pri tom pomáhať, alebo nie. Táto sloboda, ako rehoľníci vyhlásili, je zabezpečená belgickým zákonom.

Provinciál Raf De Rycke potvrdil, že bratia a lekári budú aj naďalej poskytovať aktívnu pomoc pri umieraní, dokonca aj u pacientov, ktorí by v dohľadnom čase nezomreli a vyhlásil: „Tento postoj je zlučiteľný s náukou viery Cirkvi a reagujeme tým aj na vývoj a zmeny v spoločnosti.“

Generálny predstavený rehole René Stockmann však tento postoj nezdieľa a udal svoju vlastnú rehoľu v Ríme, aby priviedol túto otázku k objasneniu.

Doteraz nie je známe, ako na to bude reagovať pápež František. V každom prípade dal reholi už predtým jasnú lehotu a usmernenie. Postup rehole je jasným odmietnutím náuky Cirkvi, ako aj priamou provokáciou Cirkvi a pápeža.