32507.jpg

Trangenderová toaleta aj na akademickej pôde: fakulta vo Francúzsku vyhovela požiadavke jednej študentky

265
Kultúra smrti

Fakulta medicíny na univerzite François-Rabelais v Tours sa rozhodla nainštalovať vo svojich priestoroch toaletu určenú pre transgenderových študentov. Ide o prvý takýto prípad vo Francúzsku.

 

Toaleta je plánovaná najprv v priestoroch fakulty medicíny, neskôr by podobné toalety mali byť nainštalované vo všetkých budovách univerzity.

Univerzita pristúpila k tomuto kroku po opakovaných žiadostiach študentky prvého ročníka, ktorá prechádza hormonálnou liečbou na zmenu pohlavia.

Študent/tka vystupujúca pod menom Charly uviedla, že sa necíti dobre, ak má navštevovať ženské toalety a takisto jej spôsobujú problémy posmešky okolia, keď je v škole volaná svojim občianskym menom.

“Fakula je prelomové obdobie. Tu sa začína dospelý život a je dôležité cítiť sa rešpektovaný vo svojej identite,” cituje Charlyho vyjadrenie regionálny denník La Nouvelle Republique, ktorý o prípade prvý informoval.

„Predstavte si, aké to môže byť komplikované pre študenta, ktorý sa nechá oslovovať Jules a nosí fúzy, keď ho učiteľ osloví Julie pri vyvolaní, alebo keď musí ukázať svoju identifikačnú študentskú kartu v knižnici,“ uviedla Concetta Pennuto, zodpovedná pracovníčka univerzity pre oblasť diverzity, rovnosti a handicapu.

Preto okrem transgenderovej toalety umožní univerzita používať študentom namiesto civilného mena meno, ktorým sa nechávajú oslovovať. Univerzita v súčasnosti pracuje na zmene e-mailovej adresy a skúškovom zozname, “na ktorých mená nesúhlasia a tými, ktoré študenti používajú,” uviedla Concetta Pennuto.

Katarína Hanzlíková