Oslobodený salezián: Čítal som Korán, ale konvertovať ma nenútili

180
Kultúra života

Aj keď je salezián Thomas Uzhunnalil, ktorého viac ako rok a pol väznili islamskí radikáli, už týždeň na slobode, stále nie sú známe dôvody jeho prepustenia.

 

Päťdesiatsedemročný indický salezián, ktorého islamisti uniesli v jemenskom hlavnom meste Aden 4. marca 2016, sa v týchto dňoch nachádza v Ríme, kde sa pod lekárskym dohľadom zotavuje z 18-mesačného väzenia.

Počas víkendu sa stretol s novinármi, ktorým opísal svoj život počas uplynulých mesiacov, ako aj chvíle oslobodenia. „Deň predtým mi jeden z únoscov oznámil: ,Máme pre teba dobré správy, berieme ťa domov.´ Vrátili mi tie isté nohavice, ktoré som mal pred 18 mesiacmi, umožnili mi osprchovať sa a spolu s ďalšími troma osobami ma autom odviezli na miesto vzdialené tri alebo štyri hodiny,“ priblížil zlomové momenty prepustený salezián.

Keď sa zdalo, že sloboda je nablízku, situácia sa skomplikovala – po chvíli ich únoscovia opäť naložili do auta a zaviezli späť. „Povedali mi: ,Možno si sa modlil len k svojmu tretiemu Bohu, skús sa pomodliť k druhému.´ Povedali to takto, lebo dobre nerozumeli Najsvätejšej Trojici,“ vysvetlil salezián.

Uprostred noci ho však znova zobudili, nasadili s tými istými osobami do auta a odviezli na rovnaké miesto ako deň predtým. „Čakali sme dve hodiny, kým prišli osloboditelia. Jeden z mužov mi podal ruku, skontroloval fotografiu, či som to ja, a až do úsvitu ma viezli cez púšť. Až neskôr som pochopil, že sme prekročili hranice Jemenu a sme v Ománe.“

Výkupné neplatili

Práve Ománsky sultanát, ktorý udržiava dobré kontakty so všetkými stranami jemenského konfliktu, trvajúcemu už tri roky, zohral pri prepustení saleziána Uzhunnalila kľúčovú rolu. Všetko prebiehalo v takom utajení, že o oslobodzovacej akcii nevedeli ani samotní saleziáni.

„Bol som práve na Malte, keď mi zatelefonovali a oznámili, že páter Tom je na palube lietadla a z Ománu smeruje do Ríma,“ povedal najvyšší predstavený saleziánskej rehole Ángel Fernández Artime. Zároveň zdôraznil, že saleziáni za prepustenie rehoľníka nezaplatili žiadne výkupné a nemajú ani informáciu, že by tak urobil niekto iný.

Čo priviedlo únoscov, ktorí pravdepodobne patria k Islamskému štátu, aby prepustili zadržiavaného saleziána, tak nie je vôbec jasné. Rovnako ako to, prečo ho vlastne zajali.

Ozbrojenci, ktorí začiatkom marca 2016 vtrhli do starobinca v správe sestier Matky Terezy v Adene, totiž vystrieľali všetkých prítomných – 12 Jemenčanov aj štyri rehoľníčky, ktoré sa o nich starali. Len pátra Toma, ktorý sa v čase útoku nachádzal v kaplnke, naložili do batožinového priestoru v aute – spolu s bohostánkom a ďalšími vecami, ktoré odcudzili.

Prečo ho nechali nažive, netuší ani samotný páter Tom. „Možno preto, že som Ind, cudzinec, pre peniaze.“

Napriek tomu, že počas dlhých mesiacov v zajatí indický salezián schudol tridsať kilogramov, únoscovia sa k nemu podľa vlastných slov správali slušne. Dávali mu jedlo, dokonca mu poskytli lieky, ktoré ako diabetik potreboval. Celý čas však musel prežiť v tých istých šatách, niekoľkokrát ho presúvali z miesta na miesto.

 

„Nemal som žiadny strach, stále som bol pokojný. Povedal som si: bez toho, že by to chcel Boh, sa mi nič nemôže stať. Ani vlas mi nemôžu zohnúť, ak to Boh nechce. To mi dodávalo silu,“ povedal salezián, ktorého jednou z prvých prosieb po pristátí v Ríme bolo vyspovedať sa a odslúžiť omšu. Vo väzení mohol totiž len v duchu odriekať modlitbové texty, keďže chlieb a víno potrebné k sláveniu omše nemal.

„Stále som sa modlil – za všetkých, za pápeža, za zavraždené rehoľné sestry, za rodinu, za tých, o ktorých som vedel, že sa modlia za mňa, aj za únoscov,“ vyznal páter Tom. „Naozaj som každý deň cítil, že Ježiš je vedľa mňa, vždy som vedel a cítil vo svojom srdci, že nie som sám.“

Myseľ si snažil zachovať sviežu riešením rôznych príkladov, ale aj čítaním Koránu v angličtine. Odmieta však, že by ho únoscovia nútili konvertovať na islam.

Únoscovia chceli šokovať verejnosť

Počas celého obdobia zajatia informácie o pátrovi Tomovi prenikali na verejnosť len veľmi sporadicky. Najväčší šok spôsobila informácia, že únoscovia ho chcú na Veľký piatok v roku 2016 ukrižovať.

Počas vianočných sviatkov v tom istom roku sa zasa objavila videonahrávka, v ktorej väznený salezián prosil pápeža Františka o oslobodenie. Páter Tom mal v nej dlhé biele vlasy a bradu a vyzeral veľmi zúbožene. Po oslobodení však novinárom priznal, že k utrápenému výrazu ho nútili únoscovia, ktorí takýmto spôsobom chceli verejnosť čo najviac šokovať.

Druhá a zároveň posledná nahrávka sa objavila v máji tohto roku. V tom čase však už vrcholilo diplomatické úsilie o rehoľníkovo prepustenie, do ktorého sa okrem Svätej stolice a rehole saleziánov zapojila aj indická vláda.

Jednou z prvých osôb, s ktorými sa páter Tom stretol po svojom oslobodení, bol pápež František. Stalo sa tak minulú stredu po skončení generálnej audiencie v Dome sv. Marty. Pápež ani salezián netajili svoje pohnuté pocity.

Keď si páter Tom kľakol na zem a na znak úcty sa hlavou dotkol nôh pápeža, ten ho zdvihol a pobozkal mu ruky. „Každý deň som sa za vás modlil a obetoval svoje utrpenie za vaše poslanie a dobro cirkvi,“ povedal oslobodený salezián dojatému Františkovi, ktorý mu udelil svoje požehnanie.

„Bez celého toho dobrodružstva by som sa s ním nikdy osobne nestretol,“ žartoval pred novinármi oslobodený salezián, ktorý sa po zotavení v Ríme vráti do rodnej Indie a bude pokračovať vo svojom rehoľnom poslaní.