FR_Fidelis_released.jpg

"Potratové centrá sú ´Kalváriou modernej doby´. Miesto Cirkvi je tu", hovorí väznený kňaz

491
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Kňaz, ktorého zatkli v potratovom centre vo Virginii hovorí, že tieto centrá sú „Kalváriou modernej doby“ a že on má „morálnu povinnosť“ snažiť sa pokojným spôsobom zachrániť ženy a nenarodené deti pred krutým a  násilným činom, akým potrat je. Cirkev má byť tu“, povedal páter Fidelis Moscinski, františkán z rehole Bratov obnovy v Bronxe, N.Y., pre LifeSiteNews.

„Tak, ako Preblahoslavená Matka a svätý Ján stáli verne pod Krížom na Kalvárii, kde bola prelievaná nevinná Ježišova Krv, Cirkev má byť tu, na tejto Kalvárii modernej doby; má sa prihovárať, modliť, ponúkať útechu, alternatívne riešenia, no poskytovať najmä lásku a svedectvo o obeti, ktoré dosvedčuje prevzácnu hodnotu týchto detí. Inak totiž absencia našich skutkov spochybňuje našu dôveryhodnosť a úprimnosť našej viery.

Moscinski sa objavil v Alexandria Women´s Health Clinic (ženská klinika) spolu s pátrom Stephenom Imbarratom, kňazom z hnutia Kňazi za život, Joan Andrews Bellovou, Joan McKeeovou, Juliou Haagovou a Bonnie Borel-Donohueovou z organizácie Red Rose Rescue (záchranná akcia Červená ruža). Štyria ďalší stúpenci pro-life sa zároveň objavili v Northland Family Planning na detroitskom predmestí; boli to: Monica Migliorino Millerová, Will Goodman, Abby McIntyreová a Matthew Connolly. Všetci desiati boli zatknutí. 

V Detroite týchto zatknutých obvinili z priestupku a neskôr prepustili. Podľa M. Millerovej však budú požadovať súdny proces pred porotou, na ktorom by ich obhajovalo American Freedom Law Center. Zatknutých v Alexandrii obvinili z priestupku a bránenia vo výkone spravodlivosti; neskôr ich prepustili s tým, že o pár dní sa mali dostaviť na súdne pojednávanie. Red Rose Rescue vznikla podľa „vzoru pro-life záchrannej aktivity významnej kanadskej aktivistky Mary Wagnerovej, ktorá v Toronte vytrvalo navštevovala potratové centrá a matkám, čakajúcim na potrat, rozdávala červené ruže. 43-ročná M. Wagnerová strávila 5 rokov vo väzení za svoje pro-life svedectvo a na akcii v Detroite sa zúčastnila ako modlitbová podpora. 

„Som presvedčený, že mojou morálnou povinnosťou je zúčastniť sa na tejto záchrannej akcii nielen ako kresťan, ale najmä ako katolícky kňaz“, uviedol pre LSN 47-ročný p. Moscinski a s odvolaním sa na pápeža, sv. Jána Pavla II, dodal: „V jeho encyklike Evanjelium života, ktorá je v tomto kontexte nesmierne dôležitá, sa nachádza aj tento významný citát z odseku 3: ´... každé ohrozenie ľudskej dôstojnosti a života sa musí nevyhnutne prejaviť v samotnom srdci Cirkvi´. Nemyslím si, že ohrozenie týchto nenarodených detí pocíti Cirkev vo svojom srdci vďaka našej reakcii. V niektorých oblastiach je to veľmi dobré, Niekde však, kde sú známe miesta, aj čas potratov, ľudia z Cirkvi a duchovenstvo chýbajú. Takýto priamy zásah, na akom sa podieľame my, nie je pochopiteľne pre každého; pre niektorých ľudí je však určite a obzvlášť v našom františkánskom povolaní máme ako bratia zodpovednosť verejne a nábožne svedčiť o posvätnosti života.“ A naozaj, františkáni z rehole Bratov obnovy plne podporujú jeho zaangažovanosť v tejto záchrannej akcii aj svojím následným vyhlásením. P. Moscinski sa k tomu vyjadril:

„Boh nás určite požehná svojimi milosťami, ktoré potrebujeme na konanie týchto skutkov lásky a obety, pričom rátame aj s možným následným uväznením. Ako viete, pred mnohými rokmi riskovali zatknutie tisícky kresťanov, pričom mnohých z nich uväznili.“


Páter Moscinski, ktorý sa do tohto hnutia záchrany zapojil ešte pred vstupom k františkánom roku 1992, uviedol, že „viac ľudí bolo uväznených pre toto pro-life svedectvo, než počas hnutia za občianske práva. Sem patrila aj Joan Andrews Bellová, zatknutá vo virgínskej Alexandrii. Mnoho ľudí je presvedčených, že práve jej 5-ročné odsúdenie v roku 1985 poslúžilo k vyburcovaniu tohto záchranného hnutia, ktoré vrcholilo v 90-tych rokoch minulého storočia. V tomto období bolo uväznených aj niekoľko kňazov a biskupov, vrátane biskupa George Lyncha a biskupa Austina Vaughana. Takže ak to bolo nevyhnutné, účinné a stálo to za to vtedy, je to nevyhnutné, účinné a stojí to za to aj teraz.“

Nevieme, či počas tejto nedávnej akcie Red Rose Rescue boli zachránené nejaké bábätká. „Naším primárnym zámerom bolo podať pomocnú ruku matkám a deťom, ktoré stretneme v tento deň. S istotou vieme, že niekoľko žien z čakárne potratového centra odišlo; nevieme však, či sa rozhodli proti potratu, alebo len jednoducho práve vtedy odchádzali. V každom prípade by som rád videl, ako táto záchranná akcia pokračuje, ako sa vzmáha a ako sa do nej zapája čoraz viac ľudí. Každý z nás musí byť verný tomu, k čomu ho Boh povoláva tu a teraz; čo bude v budúcnosti, je v Božích rukách, povedal na záver páter Moscinski.

Do Centra pre reprodukčné zdravie v Albuquerque, štát New Mexico, vošli dve ženy aby rozdávali ruže, rozhodli sa však, že nebudú riskovať zatknutie.