p12-communion.jpg

Prečo ne-katolíci nemôžu dostať Sväté prijímanie

1,396
Milko Kostovič
AltKAT

Jeremy Corbyn vyvolal znepokojenie, keď (údajne) dostal Sväté prijímanie na pohrebe v katolíckom kostole, hoci nie je Katolík.

Kritici ho obvinili zo "závažného nerešpektovania viery" a urážky oddaných katolíkov.

Mnohí nekatolíci sú však zmätení: čo je na tom? Prečo musí Katolícka cirkev takto vylučovať ľudí? Nemala by byť ústretovejšia?

Pravdou je, že existujú veľmi rozumné dôvody, prečo by nekatolíci nemali dostávať prijímanie.

Prijímanie je vyjadrením viery

Cirkev bola vždy jasná v tom, že pri omši sa chlieb a víno doslova stávajú telom a krvou nášho Pána Ježiša Krista. Stále môžu mať vzhľad a chuť chleba a vína, no skutočne a zásadne sa zmenili. Keď náš Pán hovorí pri Poslednej večeri: "Toto je moje telo ...", berieme ho za slovo. 

Ak niekto neverí, že Kristus je skutočne prítomný v Eucharistii, alebo sa nachádza v stave ťažkého hriechu, bolo by neúctivé (mierne povedané), aby prijal Jeho telo a krv.

Ukazuje to, že ste súčasťou Cirkvi

Keď katolík dostáva prijímanie, dáva najavo, že je členom širšieho katolíckeho spoločenstva - doslova "v spojení" s Cirkvou. Nemalo by preto žiaden zmysel, aby nekatolíci chodili na prijímanie.

Ako hovoria biskupi Anglicka a Walesu:

"Zvyčajne, keď ľudia dostávajú Sväté prijímanie pri katolíckom celebrovaní omše, mali by hovoriť: "Sme v plnom spoločenstve s Katolíckou cirkvou, spojení s biskupom miestnej komunity a pápežom."

Nehodné prijímanie je nebezpečné

Ďalším dôvodom, prečo nekatolíci nemôžu dostať prijímanie, je pre ich vlastné dobro. Písmo sväté varuje pred tým, čo sa stane, keď sa ľudia, ktorí nie sú hodní prijať Kristovo telo a krv, o to pokúsia. 

"Lebo kto je a pije, a nerozoznáva telo, ten si je a pije odsúdenie. Preto je medzi vami veľa slabých a chorých a mnohí umierajú." (1. list Kor 11:29-30). 

Preto nekatolík, ktorý dostáva prijímanie, ohrozuje svoje vlastné duchovné (a potenciálne fyzické) zdravie.

Mimoriadne okolnosti

Existujú niektoré veľmi zriedkavé prípady, keď nekatolíci môžu dostať prijímanie, ale vzťahujú sa iba na pokrstených kresťanov v naliehavých situáciách, ktorí preukazujú, že skutočne veria cirkevnému učeniu. 

Je nepravdepodobné, že by sa tieto podmienky vzťahovali na Corbynov prípad.

Niet pochýb o tom, že Jeremy Corbyn mal dobrý úmysel, ak dostal prijímanie a urobil to skôr z naivity než zo zlomyseľnosti. Snáď sa z reakcií niečo priučí o cirkevnom učení a viere.

Medzitým, ak chce dostať prijímanie, existuje len jedna vec, ktorú môže učiniť - stať sa kresťanom katolíkom.