Chris Sevier

Anti-gay križiak žiada americký štát, aby uznal jeho zväzok s počítačom

507
Milko Kostovič
AltKAT

Známy oponent manželstva rovnakého pohlavia požaduje od štátu Alabama, aby uznal jeho zväzok s počítačom MacBook. 

Chris Sevier tvrdí, že sa pred časom oženil s počítačom v štáte Nové Mexiko. Následne podal 31. augusta federálnu žalobu v Severnom dištrikte Alabamy, kde požadoval, aby štát buď uznal jeho údajné manželstvo s tým, čo on nazýva "objektom ... s vlastnosťami podobnými žene" alebo mu vydal novú licenciu, vďaka ktorej by sa mohol oženiť s počítačom. Informácie priniesol portál AL.com 

Hoci v sťažnosti opisuje svoju sexuálnu orientáciu ako "machinista", jeho cieľom nie je dosiahnuť pravú blaženosť so svojim počítačom. Konečným cieľom žiadosti je zrušenie rozhodnutia Najvyššieho súdu o legalizácii manželstiev  rovnakého pohlavia na celoštátnej úrovni. A Sevier už raz túto stratégiu skúsil. 

V sťažnosti sa uvádza: 

Obžalovaný (okresný sudca Chris) Green vydal sobášny list jednotlivcom, ktorí sa identifikujú ako homosexuáli, ale odmieta vydávať sobášne listy zoofilom, machinistom a polygamistom na základe, ktorý možno definovať len ako procedurálne svojvoľný. 

V žiadosti sú uvedení ďalší traja žalobcovia: John Gunter Jr., Whitney Kohl a John Grace Harley, obyvatelia Utahu, ktorí sa označujú za polygamistov a chcú sa navzájom vziať. (WSFA.com) 

Sudca Green sa pre AL.com vyjadril, že žalobcovia nepožiadali o sobášne listy osobne, ale iba zavolali, či ich vedia dostať. 

"Iba som povedal, že to v mojom okrese neurobím. V žiadnom prípade, nijako." povedal Green. 

Okrem Greena sa v žalobe uvádzajú ako obžalovaní aj guvernér Alabamy Kay Ivey a štátny prokurátor Steve Marshall.

Sevier podal podobné žaloby na Floride, v Tennessee, v Utahu a v Texase, no veľmi nepochodil. 

Sevier, bývalý právnik v Tennessee a producent elektronickej tanečnej hudby, sa v roku 2016 pre The Houston Press vyjadril, že jeho žaloby majú za cieľ "definovať manželstvo" ako zväzok jedného muža a jednej ženy. 

"Otázka znie: máme mať politiku, ktorá podporuje tento druh životného štýlu? Štát nerobí nikomu láskavosť, keď nabáda ľudí k tomuto životnému štýlu," povedal pre spomínané noviny v súvislosti s manželstvami rovnakého pohlavia.

Argument "ak sa gejovia môžu sobášiť, potom si chcem zobrať môj počítač" nefungoval, keď to Sevier skúšal v júni 2016 v Utahu. Úrad generálneho prokurátora v Utahu požiadal federálneho sudcu, aby zamietol žalobu, pretože neexistuje žiadne ústavné právo uzavrieť manželstvo s notebookom.

"Tieto tvrdenia sú z právneho hľadiska neudržateľné, pretože žalobcovia nemajú aktívnu legitimáciu k podaniu týchto žalôb a právo uzavrieť manželstvo nebolo neobmedzene rozšírené, ani by nemalo byť," napísal asistent generálneho prokurátora David Wolf v žiadosti. "Jednoducho povedané, manželstvo s notebookom alebo s viacerými partnermi nie je chránené ústavou."

Wolf tiež poukázal na smiešnosť argumentácie žaloby, keď uviedol, že "pokiaľ počítač nedosiahne vek 15 rokov, je príliš mladý na to, aby sa oženil v rámci zákonov štátu Utah."