František hovorí, že „pro-life“ znamená podporovať imigrantov, iní nesúhlasia

474
Lucia Salomonová
Neutral

Očakávané stretnutie prezidenta Trumpa a pápeža Františka minulého mája bolo úspešné na obidvoch stranách. Podľa správ obaja diskutovali o problémoch týkajúcich sa pro-life a po skončení stretnutia viditeľne dojatý Trump povedal pápežovi: „Nezabudnem na to, čo ste mi povedali.“

O štyri mesiace neskôr sa František snaží držať ho za slovo.

Počas svojej tlačovej konferencie počas letu na ceste domov z Kolumbie pápež pripomenul, že „počul som, že prezident Spojených štátov sa predstavil ako „pro-life“ muž.“

Dobrý pro-lifer chápe, že rodina je kolískou života a že jeho jednota musí byť obraňovaná,“ povedal pápež.

Pápežove poznámky boli odpoveďou na otázky týkajúce sa nedávneho rozhodnutia prezidenta Trumpa o zrušení programu DACA, ktorý chráni kvalifikovaných imigrantov pred deportáciou - opatrenie, o ktorom pápež hovorí, že dúfa, že prezident to „znovu zváži“.

Niektorí pro-life aktivisti sú však opatrní, pretože značka pro-life môže byť prepletená s úsilím pápeža spojiť ju s imigráciu.

Mallory Quigleyová, riaditeľka pre komunikáciu v spoločnosti Susan B. Anthony List, organizáciou, ktorá si kladie za cieľ zvolenie pro-life lídrov, povedala pre magazín Crux, že je presvedčená, že toto pápežove úsilie o spojenie tém značke pro-life veľmi nepomáha.

Myslím si, že je problematické zlúčiť všetky tieto otázky do jednej,“ povedala Quigley.

Podľa Quigley preziden Trump dodržal svoj sľub, že bude pro-life prezident a nedávne komentáre pápeža sú odbočením od primárnej témy pro-life.

Spojené štáty majú niektoré z najliberálnejších zákonoch o potratoch ... a on (Trump) rozhodne vládol ako prezident, ktorý hodnotí posvätnosť života od okamihu počatia,“ povedala pre Crux.

Podľa Stephena White, kolegu v programe katolíckych štúdií v Centre pre etiku a verejnú politiku, pojem „pro-life“ sa zvyčajne aplikoval na otázky ako potrat, eutanázia a čoraz častejšie na otázku o treste smrti.

Čo odlišuje tieto životné otázky od iných dôležitých morálnych otázok je to, že zahŕňujú priame zabíjanie ľudskej bytosti,“ povedal White. „Keď sa pro-life stáva synonymom pre  „spravodlivé“, máme zvyčajne sklon nevnímať tieto rozdielnosti.

Pápež František má zrejme pravdu, keď hovorí, že rodina je kolískou života a rešpekt k životu znamená obhajovať integritu rodiny,“ dodal.

Medzitým Nichole Flores, profesorkaa náboženských štúdií na univerzite vo Virginii, nesúhlasí s takýmto hodnotením a považuje pripomienky pápeža za vítané prekvapenie - aspoň do určitej miery.

Moja počiatočná reakcia je trochu prekvapivá vzhľadom na niektoré diskusie, ktoré sa odohrali vo vzťahu medzi pápežom Františkom a prezidentom Trumpom,“ povedala Flores.

Som prekvapená, že sa bude priamo danou situáciou zaoberať. Ale na druhej strane je to neodmysliteľnou súčasťou pastoračného a prorockého svedectva katolíckej viery,“ povedala pre Crux.

Pre Flores je schopnosť Cirkvi ponúkať konzistentnú etiku života potenciálom pre premenu skeptických sŕdc a myslí.

„Aby sme mohli urobiť aspoň jednu z týchto tém otázok otázkou morálky, musíme tak urobiť pre všetky otázky,“ povedala.

Obetovať jednu z tém kvôli tomu, aby sme zostali v medziach ortodoxie konkrétnej politickej pozície, narúša pevnosť nášho postoja, keď sa potom prorocky a pastorálne vyjadrujeme k inej záležitosti. Naozaj narušuje podstatu pro-life hnutia, ak by neobhajovalo životy prisťahovalcov,“ dodala.

V rozhovore s Crux v júli 2016, biskup Daniel E. Flores z Brownsville, v Texase mal podobný prípad.

Berúc do úvahy, že sú deti oddelené hranicami - argumentovala Flores - znamená, že politika masovej deportácie predstavuje „formálnu spoluprácu s vnútorným zlom - nie moc rozdielnu od toho, ako viezť ženu na potratovú kliniku.

Podľa Marie McFadden Maffucci, šéfredaktorky The Human Life Review, „Kampaň a voľby Donalda Trumpa zmenili úplne tak spojenectvá ako aj rozdelenia v pro-life hnutí.“

V rozhovore s Crux Maffucci povedala, že tento posun predstavil výzvy aj príležitosti.

Voľby otvorili bolestivé nové roztržky medzi aktivistami pro-life a zároveň viedli k novým rozhovorom a diskusiám medzi tými, ktorí sú proti potratom,“ povedala Maffucci.

Flores, podobne ako Maffucci, súhlasí s tým, že existujú nové príležitosti - od pápežstva Františka a Trumpovho zvolenia - ak sú aktivisti na oboch stranách ochotní preskúmať svoje spoločné základné hodnoty.

Z nejakého dôvodu je stále zásadný rozdiel v pojmoch, ako katolíci v USA interpretujú politiku okolo potratov a interpretujú politiku okolo imigrácie,“ povedala Flores.

Naozaj si myslím, že je dôležité zdôrazniť prioritu ľudskej dôstojnosti ako základ pre oboje.

V súvislosti s témou odporúčame do kontextu: 

- Prečo sa katolíci (v USA) nesústreďujú okolo pápeža?

- Trump a pápež František: kde sa črtá spolupráca?

- Kardinál Burke varuje pred "modlárstvom pápežstva"