2017-09-01-cathprot-A.jpg

Podľa štúdie sa Katolíci domnievajú, že Katolicizmus je "podobný" Protestantizmu

330
Milko Kostovič
AltKAT

V čase, keď sa blíži 500. výročie protestantskej revolúcie, výskumné centrum Pew zverejnilo nový výskum, podľa ktorého Katolíci vnímajú Katolícku vieru ako "podobnú" Protestantizmu. 

Percento Katolíkov, ktorí si myslia, že Katolicizmus a Protestantizmus sú si podobné, sa pohybuje od veľkých menšín v  Írsku, Taliansku, Španielsku, Spojenom kráľovstve a Portugalsku až po 50 percent vo Francúzsku a 67 percent v Holandsku.

Podľa merania štúdie nie je v žiadnej krajine viac než 40 percent Katolíkov, ktorí by považovali svoje náboženstvo za veľmi dôležité vo svojom živote. U portugalských Katolíkov to bolo 40%, zatiaľ čo u britských iba 10%. 

Účasť na omši medzi Katolíkmi v Európe dosiahla maximum na 28%. Španielsko, Írsko a Taliansko dosiahli v tomto ohľade 20%. Rakúsko, Nemecko, Francúzsko a Švajčiarsko boli v rozpätí 10-20%. Účasť na omši v Holandsku, Belgicku a Spojenom kráľovstve bola uvádzaná v jednotkách percent. 

Redakcia Church Militant sa k tejto téme dlhšie vyjadruje a upozorňuje na prudký pokles katolíckej identity. Katolíci čoraz viac nerozumejú dôležitým rozdielom medzi Katolíckou cirkvou a protestantskou herézou kvôli nedostatku pevnej alebo komplexnej katechézy. 

Napríklad Bp. Robert Barron sa verejne odvolával na Martina Luthera ako na mystika milosrdenstva. V júni hostila farnosť v Pittsburghu podujatie s názvom "Večer vďakyvzdania na pamiatku 500. výročia reformácie". Redakcia Church Militant bola prítomná na slávnostnom ceremoniáli, ktorý sa konal v chrámovej lodi kostola sv. Kiliána v časti Cranberry. Rečníci na tomto podujatí nespomenuli odsúdenie protestantských omylov Tridentským koncilom. 

Absencia Katolíckej identity, ktorá spôsobila prudký a pretrvávajúci pokles náboženskej praxi u mladých Katolíkov, prebieha popri starších generáciách stále praktizujúcich Katolíkov, ktorí však začínajú vymierať. 

Osoby, ktoré sa sami identifikujú ako Katolíci a Protestanti, sa častejšie domnievajú, že na spásu je potrebná viera i dobré skutky. Štúdia zistila, že veľké percento Katolíkov verí, že na spásu je nevyhnutná "samotná viera". Vo Švajčiarsku 33 percent Katolíkov odpovedalo, že samotná viera je potrebná na spásu, zatiaľ čo len 30 percent švajčiarskych Protestantov povedalo to isté.

Švajčiarsko je krajinou, kde štúdia zistila, že Katolíci viac vyznávajú protestantské doktríny o spáse, čo znamená, že Katolíci potvrdzujú protestantské učenia vo vyššej miere ako samotní Protestanti. Švajčiarsko je však tiež miestom, kde František Saleský strávil roky kázaním a rozdávaním traktátov medzi Kalvínmi, čím ich mnohých získal späť do Katolíckej cirkvi.

V Svätom Písme sa v Jakubovi 2:24 nachádza odsek: "Vidíte, že človek je ospravedlnený zo skutkov, a nie iba zo samotnej viery." Práve o tomto liste Martin Luther povedal, že je "slamený list". Táto pasáž je jediným miestom v Novom zákone, kde sa objavujú slová "viera" a "samotnej" spolu. 

Dekrét Tridentského koncilu o ospravedlnení, Kánon IX, hovorí: 

Ak niekto hovorí, že iba vierou je bezbožný ospravedlnený, že nič viac nie je potrebné pri získaní milosti ospravedlnenia, a že to nie je vôbec potrebné, aby bol pripravený smerovaním vlastnej vôle, nech je prekliaty. 

Protestanti, ktorí vyznávajú herézu "sola fide" a "večné uistenie", sú rozdelení v otázke povahy samotných doktrín. Michael Voris skúma rôzne "príchute" tzv. "raz zachráneného, navždy zachráneného" učenia v tejto epizóde programu Jediná skutočná viera.