merkel.jpg

Merkelová: Islam do Nemecka patrí

162
Kultúra smrti

Jediná televízna debata najsilnejších kandidátov pred nemeckými parlamentnými voľbami (24. septembra) sa v nedeľu večer skončila bez veľkých prekvapení, pričom v niektorých témach sa úradujúca kancelárka Angela Merkelová (CDU/CSU) a jej vyzývateľ Martin Schulz (SPD) dokonca zhodli. Najväčšie názorové rozdiely sa medzi nimi ukázali v sociálnych otázkach, zhodnotila agentúra DPA.

“Nemecko je určite krajina žijúca v blahobyte, avšak nie všetci ľudia v našej krajine si môžu užívať blahobyt,” povedal šéf sociálnych demokratov Schulz a poukázal na situáciu samoživiteľov, dôchodcov a dlhodobo nezamestnaných. Merkelová kontrovala, že za jej vlády klesol počet nezamestnaných z 5 miliónov na 2,5 milióna.

V daňovej oblasti naznačili Merkelová a Schulz rozličné koncepcie. Sociálny demokrat chce odbremeniť štvorčlenné rodiny s mesačným príjmom 3500 eur na daniach o 200 až 250 eur mesačne. Merkelová zase uviedla, že počas nasledujúcich štyroch rokov by znížila celkové daňové zaťaženie v krajine o 15 miliónov eur.

Pri emisnom škandále Volkswagenu sa neukázali žiadne veľké názorové rozdiely. Obaja politici sú za pokračovanie výroby osobných automobilov s naftovým pohonom. Kancelárka zdôraznila, že automobilový priemysel musí odčiniť emisný škandál, avšak 800.000 pracovných miest v tomto sektore v Nemecku musí ostať zachovaných.

Značné rozpory sa ukázali v otázke Turecka. Sociálny demokrat Schulz by zrušil prístupové rozhovory medzi EÚ a Tureckom v prípade, ak by sa stal budúcim nemeckým kancelárom.
“Keď sa stanem kancelárom, zruším prístupové rozhovory EÚ s Tureckom,” vyhlásil Schulz.

Jeho súperka sa údajne ešte v piatok v rozhovore s ministrom zahraničných vecí Sigmarom Gabrielom (SPD) zhodla, že Nemecko nebude požadovať prerušenie prístupového procesu s Tureckom.

Merkelová tiež obhajovala uzavretie kontroverzne vnímanej migračnej dohody medzi EÚ a Tureckom. Podľa nej to bol “absolútne správny” krok. Dohodu podporil aj Schulz.

Úradujúca kancelárka a jej vyzývateľ neukázali rozdiely ani v názoroch na islam. Merkelová sa nazdáva, že islam, ktorý je v zhode s nemeckou ústavou, do Nemecka patrí. Pre oboch sú však radikálni islamskí kazatelia “neakceptovateľní”.

V debate o Severnej Kórei Schulz uviedol, že americký prezident Donald Trump nie je tou správnou osobou na riešenie tejto krízy. Podľa neho je nevyhnutné spojiť sa s jeho odporcami v americkom Kongrese.

Merkelová pripustila, že s Trumpom má niektoré vážne názorové rozpory, avšak nevidí možnosť riešenia severokórejskej krízy bez neho. Sama sa vraj bude uňho prihovárať za mierové riešenie situácie.

V závere debaty Schulz nevylúčil, že jeho strana sa po voľbách znovu stane menším koaličným partnerom Merkelovej CDU/CSU.

V prieskume zverejnenom 1. septembra mal konzervatívny blok CDU/CSU s 39 percentami obrovský náskok pred sociálnymi demokratmi, ktorých by volilo iba 22 percent respondentov.