28589.jpg

Vo Švajčiarsku zakázali pochod za život

649
Kultúra smrti

Uskutočnenie akcie „Modli sa za život“ v Deň pokánia a modlitieb je pre očakávané proti-demonštrácie nezlučiteľné s kantonálnym zákonom o pokoji vo sviatočný deň.“ Takto odôvodnila vládna rada Obwaldenu rozhodnutie z 31. augusta 2017 proti Pochodu za život. Takže je jasné, modlitbový pochod v St. Niklausene a Flüeli-Ranft je naozaj zakázaný! Organizátori sú sklamaní. Obce Kerns a Sachseln odmietli potrebné povolenie na „Pochod za život 2017“.

 

Plánovali sa modlitby v kaplnke Betánie, modlitbový pochod zo St. Niklausenu do pútnického miesta Flüeli-Ranft a ekumenická bohoslužba vo Flüeli s účasťou arcibiskupa Jeana-Claudea Périsseta ako oficiálneho delegáta Biskupskej konferencie Švajčiarska.

Vládna rada odmietla sťažnosť „aj vzhľadom na jubilejný rok ‚600 rokov sv. Niklausa z Flüeʻ pre veľký počet očakávaných pútnikov.“ Uviedla, že „Pochod za život“ síce neohrozuje verejný priadok, no je rušivým potenciálom očakávaných protidemonštrácií ľavicových skupín“!  Voči tým nie je vraj schopná vysloviť zákaz, keďže by išlo o spontánne akcie, a tak nie je možné ich zakázať.

„To, že sa podujatie nemôže uskutočniť pre prípadné narušenie ľavicovou radikálnou menšinou je svedectvo úbohosti,“ vyhlásili organizátori pochodu. Chcú sa obrátiť na súd. Okrem toho vyzvali na 17. september k modlitbám v celej krajine.

Prvé ponuky alternatívnych modlitbových akcií už prichádzajú na internet a je tam výzva: „Každý sa má modliť, na každom mieste – či v prírode, v rodine, v spoločenstve alebo v kostole! Za právo na život a za našu slobodu. Modlite sa slobodní Švajčiari, modlite sa!“