kyselina.jpg

V Británii pribúda útokov kyselinou. Národná zdravotná služba radí: “Ohláste, odstraňte, opláchnite”

277
Kultúra smrti

Britská Národná zdravotná služba (NHS) vydala príručku, čo robiť pri útoku kyselinou pod názvom “Ohláste, odstraňte, opláchnite” (“Report, Remove, Rinse”).

 

Takéto pokyny prichádzajú po tom, ako britské zdravotníctvo zaznamenalo nárast počtu ľudí, ktorí potrebujú odbornú pomoc pri útoku kyselinou. V roku 2014 si 16 ľudí vyžiadalo špecializované lekárske poradenstvo, v roku 2015 to stúplo na 25 a v minulom roku na 32. No v priebehu šiestich mesiacov až do apríla tohto roku, podľa údajov od 39 policajných síl v Anglicku a vo Walese, sa udialo až viac ako 400 útokov.

NHS England pri tvorbe príručky oslovili tých, ktorí už reagovali na núdzové situácie, vrátane policajného personálu a personálu zdravotníckej ambulancie, takže vedia, čo robiť, ak sú povolaní zasiahnuť v prípade napadnutia žieravinou. Podľa hesla “Ohláste, odstraňte, opláchnite” vyzýva svedkov alebo obete, aby hlásili útok zavolaním na číslo 999, dôkladne odstránili kontaminovaný odev a ihneď opláchli pokožku v tečúcej vode.

Profesor Chris Moran, klinický riaditeľ pre traumatológiu v NHS England, pre denník The Independent uviedol: “Aj keď tento typ trestného útoku zostáva zriedkavý, NHS sa stará o rastúci počet ľudí, ktorí sa stali obeťou týchto zbabelých útokov. Jeden okamih bezmyšlienkového násilia môže vyústiť do vážnej fyzickej bolesti a duševného traumy, čo môže zahŕňať aj mesiace – ak nie roky – nákladnej a špecializovanej liečby NHS.”

NHS England odhaduje, že priemerné náklady na starostlivosť o obete, ktoré vyžadujú liečbu špecialistov na popáleniny, rehabilitáciu a duševné zdravie, predstavujú 34 500 libier.