ABORTION_PROTEST_GH108.jpg

Študenti na univerzite na Novom Zélande v referende zakázali pro-life klub

300
Kultúra smrti

Pri ohromujúcom údere na rozmanitosť a slobodu prejavu študenti univerzity v Aucklande hlasovali za zrušenie pro-life klubu, pričom opozícia ho nazývala “hanbou” pre univerzitu.

 

Približne 2700 študentov sa zúčastnilo online referenda, v ktorom sa pýtali, či by Auckland University Students ‘Association (AUSA) malo zrušiť “ProLife Auckland”, klub pro-life študentov. Návrh prešiel, pričom asi 1600 študentov hlasovalo za zrušenie a 1000 hlasovalo proti. Hovorkyňa Auckland Students for Choice Justine Roseová, ktorá je tiež členkou Campus Feminist Collective, uviedla, že ProLife je už dlho “hanbou pre AUSA”.

Keďže referendum priamo neovplyvnilo finančné alebo administratívne procesy AUSA, jeho rozhodnutie sa považuje za automaticky záväzné, hoci organizácia údajne hľadá právne poradenstvo v súvislosti so špecifickými obavami, ktoré vzniesli členovia. V referende sa ďalej spochybňovalo, či by mali byť automaticky zrušené kluby, ktoré by v budúcnosti zastávali “podobnú ideológiu”.

Rozhodnutie AUSA o zrušení klubu pro-life bolo do značnej miery symbolické, pretože klub ProLife bude stále mať prístup k univerzitnému priestoru a distribuovať informácie v areáli. Napriek tomu symbolické značkovanie skupín za “neprijateľné” nie je bez dôsledkov, tvrdía lídri skupín. Môže to mať vplyv napríklad na financovanie skupiny.

Spolupredsedkyňa ProLife Auckland Jelena Middletonová povedala, že bola “zdesená”, keď sa dozvedela o výsledku referenda a dodala, že to bude brzdiť schopnosť skupiny získavať finančné prostriedky a bude mať za následok obmedzenia v aktivitách a reklame. Prolife skupina bude finančne penalizovaná tým, že bude musieť zaplatiť viac za priestory. Každá žiadosť o financovanie zo strany nezúčastnených klubov je všeobecne proti AUSA, čo pravdepodobne povedie k ďalšiemu finančnému trestu.

V príspevku na facebookovej stránke skupiny ProLife Middletonová povedala, že skupina mierovo vyjadruje legitímne etické názory na interrupciu a AUSA ich “potrestala”, pretože s týmito názormi nesúhlasila. “To, čo to robí ešte desivejšie, je, že sa to deje na jednej z najväčších univerzít v tejto krajine – ktorá by mala byť miestom, kde je rôznorodosť myšlienok nielen tolerovaná, ale aj aktívne podporovaná a chránená,” povedala.

Ide o prvý úspešný pokus o zrušenie skupiny, ktorá od svojho založenia v roku 2010 niekoľkokrát čelila zákazu. Podľa národného riaditeľa Family First New Zealand Boba McCoskrieho je rozhodnutie AUSA “znepokojujúcim pokračovaním pokusov štátnych aj terciárnych inštitúcií o zastavenie slobody prejavu, diskusie a názorov”.