lgbt.jpg

Evanjelickí biskupi si už prestali zatvárať oči nad konaním Prostredníka, zakázali mu vyučovať

507
Kultúra života

Zbor biskupov Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku na konci augusta rozhodol o odňatí kánonickej misie teológa Ondreja Prostredníka. Biskupi  trvajú na tom, že nesmie učiť na Evanjelickej bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

 

Evanjelický teológ o stanovisku biskupov informoval dnes na sociálnej sieti Facebook. Biskupi svoje rozhodnutie zdôvodnili medializovanými výstupmi Prostredníka na Dúhovom Pride, ktorý sa konal v Bratislave 19. augusta.

Biskupi uviedli, že názory Prostredníka nie sú názormi Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku. Zbor biskupov sa zároveň dištancoval od jeho vyjadrení.

„Prostredník zneužíva postavenie docenta Evanjelickej bohosloveckej fakulty a akademickú slobodu vedeckého bádania, na bezprecedentné ovplyvňovanie názorov najmä mladých veriacich a študentov teológie na postupné plazivé implantovanie názorov, ktorú sú v rozpore so stanoviskom Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku,“ uvádza sa tiež v stanovisku biskupov.

„Opakované mediálne výstupy brata Prostredníka vyvolávajú pobúrenie mnohých veriacich Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku. Zbor biskupov nemôže naďalej zatvárať oči nad konaním Ondreja Prostredníka…“

Kanonickú misiu evanjelickí biskupi odňali od 15. septembra tohto roka a zároveň žiadajú od Evanjelickej bohosloveckej fakulty rešpektovať toto rozhodnutie.

Teológ Havran

K rozhodnutiu biskupov sa vyjadril aj Michal Havran, ktorý ma tiež evanjelické teologické vzdelanie.

Havran, ktorý je známy svojimi vyhraneným názormi vo svojom bloguokrem iného uviedol: „V očiach biskupov si Prostredník koledoval o takéto rozhodnutie už dlhšie, dvakrát ho pozvali na pohovor, najskôr pre postoj, ktorý zaujal v čase, keď sa apokalyptická sekta Aliancia za rodinu pokúsila zneužiť inštitút referenda v roku 2015 a neskôr, keď musel vysvetľovať, prečo inicioval vyhlásenie teológov a pedagógov fakulty k prípadu Jakuba Pavlúsa, ktorého ECAV prinútila odísť z krajiny za to, že mal na manželstvo také názory, aké sa vedeniu cirkvi nepáčili.“ Pavlús totiž pred Referendom o rodine vyjadril nesúhlas o tom, že manželstvo je iba zväzok muža a ženy.