Finland_Migrants929440282433.jpg

Ako sa vo Fínsku ľahko dostať k bývaniu a práci? Staňte sa bojovníkom Islamského štátu - Hlavné správy

289
Kultúra smrti

Približne 80 fínskych občanov odcestovalo na Blízky východ bojovať za Islamský štát a teraz vláda uvažuje o tom, aby tým, ktorí sa vrátili, poskytla bývanie, aby im pomohla “opätovne sa začleniť” do spoločnosti.

 

Fínske ministerstvo vnútra tiež vyzvalo miestne vlády, aby podporili vracajúcich sa militantov Islamského štátu pri získavaní pracovných miest, hlási Ilta-Sanomat.

V novinách sa uvádza, že návrh bol veľmi kontroverzný a dokonca by mohol viesť k návratu džihádistov, ktorí sa dopúšťajú násilia, vrátane teroristov. Ministerstvo tento problém uznalo, ale uviedlo, že sociálni pracovníci musia zvážiť praktické aspekty.

Mesto Vantaa sa uviedlo, že súčasný systém sociálneho zabezpečenia nemá žiadne výhody pre tých, ktorí sa vracajú z vojenských oblastí. Anna Cantell-Forsbomová, vedúca oddelenia pre rodiny mesta Vantaa, povedala: “Verím, že ak sa reintegrácia do spoločnosti považuje za jeden z najlepších mechanizmov proti radikalizácii, potom má byt a pracovné začlenenie prvoradý význam.”

Cantell-Forsbomová uviedla, že práve preto, že vracajúci sa bojovníci sú veľkým nebezpečenstvom, mali by byť ubytovaní čo najskôr. “Samozrejme, že by sa mala poskytnúť aj iná podpora. Samotný byt nič nerieši. Mali by sa tiež zvážiť ďalšie dôležité aspekty.”

Tarja Mankkinenová z ministerstva vnútra poznamenala, že prioritou je, aby sa pracovníci ubezpečili, či bojovníci boli alebo neboli priamo zapojení do ukrutností Islamského štátu predtým, než im poskytli výhody.

Fínsky návrh odzrkadľuje to, čo niekoľko posledných mesiacov vyžadujú mnohé švédske obce. Mesto Lund okrem iných podporilo správu Národnej koordinácie proti násilnému extrémizmu, ktorá sa zasadzuje za to, aby bolo džihádistom poskytnuté bývanie, odpustenie dlhov a prístup k iným sociálnym programom.

Švédsko odmietlo automaticky odoberať deti navrátilých bojovníkov Islamského štátu, aj keď svoje deti odviezli do Iraku alebo Sýrie, pretože „nie všetky deti musia mať traumu“.