11.jpg

"Pánovi chrti" - takmer neznámy príbeh o dominikánoch

283
Zuzana Smatanová
AltKAT

Svätý Dominik je jedným z najväčších svätcov Cirkvi a rád, ktorý nesie jeho meno, dominikáni, je jedným z najznámejších rádov. Koľko katolíkov však pozná príbeh o dominikánskom psovi?

Áno, na množstve obrazov a ikon, súvisiacich so sv. Dominikom a s dominikánmi sa nachádza aj pes! Niekedy sa však treba na obraz pozorne zahľadieť, ak ho chcete zbadať; len raz ho však začnete hľadať, a budete ho vidieť všade! 

Dominikánsky pes, zrejme chrt, má svoj pôvod vo vízii matky sv. Dominika ktorú mala ešte predtým, ako ho vôbec počala. Zápasila s neplodnosťou a preto sa vydala na púť do opátstva Santo Domingo de Silos v Španielsku, kde sa jej prisnil sen o psovi, ktorý jej vyskočil z lona a fakľou, ktorú mal v papuli všetko naokolo podpálil. Čoskoro potom počala so svojím manželom syna, ktorého pomenovala po svätcovi z 11. storočia sv. Dominikovi zo Silos, ktorého meno nesie aj opátstvo, ktoré navštívila.

Sen bol akoby ´prorocký´ vďaka slovnej hračke v latinčine: hoci Dominik pomenoval svoj rád Rádom kazateľov, neskôr sa stal známym ako Rád dominikánov. V latinčine sa to píše Dominicanus, čo sa veľmi podobá na slovné spojenie domini canis, čiže ´Pánov pes/chrt´.

Charizmou rádu je horlivé ohlasovanie evanjelia, a preto tento príbeh a slovná hračka zjavne sedia! Do dnešného dňa sa teda dominikáni prezývajú (menej známou prezývkou) "Pánovi psi" alebo "Pánovi chrti".

Obrazy s dominikánskym psom/chrtom:

 

Georges Jansoone

 

jordiferrer

 

Quine