Walford_with_Pope_(1).jpg

Pápež František udelil súkromnú audienciu spisovateľovi, ktorý obviňuje dubia kardinálov zo "satanského zneužívania"

774
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Pápež František poskytol dlhú, súkromnú audienciu relatívne neznámemu katolíckemu spisovateľovi, ktorý pred mesiacom odsúdil troch kardinálov, ktorí spochybnili apoštolskú exhortáciu pápeža Františka Amoris Laetitia. Podľa spisovateľa traja kardináli iniciovali "satanské zneužitie" pápeža.

Samotným "dubia kardinálom" pápež nikdy neudelil audienciu, aby s nimi diskutoval o ich obavách.

Stephen Walford, ktorý zrejme pracuje na plný úväzok ako učiteľ hry na klavír, a jeho celá rodina strávila s Františkom 45 minút. Walford na stretnutí ponúkol pápežovi dary a dostal požehnanie, zatiaľ čo jeho deti vystrájali a fotili si selfies s pápežom.

Takéto stretnutia sú veľmi vzácnym privilégiom pre laických katolíkov a dokonca aj duchovných, ktorí sa zvyčajne stretávajú s pápežom len ako členovia veľkých skupín, v ktorých môžu jednotlivo prehodiť s pápežom niekoľko krátkych slov.

Walfordov článok, napísaný pre portál Vatican Insider, je prezentovaný ako "otvorený dopis" trom kardinálom, ktorí predložili sériu dubií či otázok pápežovi Františkovi a požiadali ho, aby objasnil vyhlásenia, ktoré učinil v Amoris Laetitia. Tie sa zdajú, že ospravedlňujú skutky cudzoložstva a umožňujú ľuďom žijúcim v cudzoložných zväzkoch, aby chodili na Sväté prijímanie. 

Vo svojom "otvorenom liste" Walford poučuje kardinálov ohľadne Katolíckej doktríny a hreší ich za to, že sú "vzormi" pre "tradicionalistických blogerov", ktoré odmietajú pápežov zjavný vľúdny postoj k Svätému prijímaniu pre cudzoložníkov.

Walford vyjadruje ľútosť nad tým, že existuje "stále širší okruh tradicionalistov a dokonca aj niektorých konzervatívnych katolíkov, ktorí vás (kardinálov) považujú za hlásateľov odmietnutia tohto pontifikátu." Nazýva to "hlboko znepokojujúcim" fenoménom.

"Zneužitie zo strany mnohých, vrátane tých, ktorí prevádzkujú webstránky a tradicionalistické blogy útočiace na Svätého Otca a na tých, ktorí sú k nemu lojálni, je jednoducho povedané satanské," povedal Walford kardinálom.

Walford radí dubia kardinálom, aby sa zrovnali s dobou, keď tvrdí: "musíme si uvedomiť, že v reálnom svete - v ktorom väčšina z nás laikov žije a pracuje - staré spôsoby konverzie už nefungujú."

"Nemáme inú možnosť. Musíme sa stretnúť s ľuďmi tam, kde sa nachádzajú a začať odtiaľ. Nemôžeme kázať peklo ľuďom, ktorí považujú nebeskú večnosť za nudnú a nezmyselnú ... Čo vidím je pápež pravého kresťanského realizmu," hovorí Walford kardinálom. 

Walford je autorom dvoch kníh na katolícke témy vo vydavateľstve Angelico Press a vo svojom článku vo Vatican Insider charakterizuje seba ako "teológa". Nie je však jasné, či má akademické vzdelanie z teológie. Zdá sa, že jeho prácou na plný úväzok je učenie hry na klavír pre súkromných študentov.

Walford teraz hrdo ukazuje fotky s pápežom a svojou rodinou na svojich účtoch na Twitteri a Facebooku.

"Gratulujem!" napísal kňaz Walfordovi na jeho stránku. "Zdá sa, že ste získali pápežovu pozornosť ... nie každý to môže povedať; ani náhodou."