Významná katolícka skupina zrušila pozvanie pro-gay vatikánskeho konzultanta

585
Lucia Salomonová
Kultúra života

Pozvanie jezuitu otca Jamesa Martina ako rečníka pre Rád Božieho hrobu bolo zrušené, hovorí email z Rádu.

Otec Martin bol pozvaný minulý rok, ešte pred najnovšími diskusiami,“ uviedla korešpondencia.

Jeho odvolanie na pozvanie prišlo emailom na ChurchMilitant.com od poručíka v Ráde H.E. Vicki Downey.

V e-maili z 29. augusta sa uvádza:

Pozdravy z Veľkej Británie.

Môžem potvrdiť, že pozvanie otca Martina bolo v skutočnosti pred chvíľou odvolané, hoci sme chceli nájsť náhradného rečníka predtým, ako sme to oficiálne vyhlásili. Som si istý, že si uvedomujete, že plánovanie udalosti takéhoto formátu v New Yorku trvá dlho, a preto sme pozvali otca Martina už minulý rok, pred najnovšími ostrými diskusiami.

E-mail menuje pre nadchádzajúcu udalosť pre 20. októbra v Grand Hyatt v New Yorku ako náhradníka otca Benedikta Kielyho, zakladateľa Nasarean.org, ktorý podporuje kresťanov po celom svete, ktorí trpia prenasledovaním militantného islamu.

Otec Martin už dlhšiu dobu trvá na svojej verejnej podpore ľudí, ktorí majú homosexuálne sklony. Jeho podpora sa zvýšila od jeho vyznamenania v novembri minulého roku od pro-homosexuálnej skupiny „za jeho silnú podporu prijatia LGBT prostredníctvom svojho Vatikánskeho sekretariátu pre komunikáciu“ a vydanie tejto knihy z minulej jari bolo odvodené najmä z prejavu, ktorý predniesol pri prijatí LGBT ceny. [o pokračujúcom probléme k tejto téme vás už priebežne posledný rok informujeme, porovnaj TU, TU a TU - editor]

Otec J. Martin, redaktor amerického časopisu Jezuitského rádu dôrazne hovorí o tom, že na svojich hojne navštevovaných účtoch na sociálnych sieťach sa zaoberá záležisťami s LGBT. Po aprílovom vymenovaní za konzultanta Vatikánskeho sekretariátu pre komunikáciu sa ešte zvýšila jeho dôležitosť (ako osoby ktorá sa k téme vyjadruje - editor).

Church Militant predtým informovala o tom, ako sa Rytieri v ráde znepokojili nad pozvaním otca Martina, ktorý mal mať na slávnosti  kľúčový prejav.

Church Militant taktiež začiatkom augusta dostala list od členov Rádu, v ktorom oznamujú účasť jezuitského kňaza, ktorý bol podpísaný vedúcim cirkevným predstaviteľom východného regiónu USA, ktorého kancelária sa nachádza v arcidiecéze v New Yorku.

Kardinál Timothy Dolan, ako arcibiskup z New Yorku, je veľkým seniorným predstaveným pre Rád a podľa Church Militant si bol kardinál pravdepodobne vedomý pozvánky pre J. Martina.

Toto zrušenie pozvania od Rádu Božieho hrobu je prvým známym príkladom cirkevnej entity, ktorá zmenila pozvanie otca Martina, ktorého verejné vystúpenia - vrátane katolíckych inštitúcii - po vydaní jeho knihy, priebežne rastú.

Otec Martin kritizuje Katolícku cirkev, pretože podľa neho nie je dostatočne láskavá k LGBT osobám.

Oponuje prepúšťaniu zamestnancov Cirkvi, ktorí verejne vzdorujú cirkevnému učeniu o sexuálnej morálke, napriek tomu, že ich zamestnanie je spojené s tým, že budú podporovať učenie Cirkvi v tejto veci. Taktiež vyjadril verejnú podporu homosexuálnemu „manželstvu“ a k špecifickým transexuálnym toaletám.

Katolícka cirkev učí, že sexuálne vzťahy sú vyhradené pre manželstvo medzi jedným mužom a jednou ženou.

Cirkev tiež hovorí, že s osobami s homosexuálnymi tendenciami by sa malo zaobchádzať so súcitom a rešpektom; Cirkev však tiež učí, že homosexuálne sklony sú neusporiadané a že homosexuálna aktivita je nemorálna a nikdy nesmie byť podporovaná.

Zatiaľ čo jednotlivcom, ktorí trpia zmätenosťou ohľadom ich rodu, sa musí priznávať ich ľudská dôstojnosť, cirkevné učenie hovorí, že musia prijať svoj biologické pohlavie.

Všetci kresťania - či už sú zosobášení, sami alebo duchovenstvo, či už priťahovaní rovnakým pohlavím alebo nie - sú povolaní byť zdržanliví, hovorí Katolícka cirkev.

Ľudská osoba nie je definovaná žiadnymi náklonnosťami, ktoré by podľa učenia Cirkvi mohla mať. Rozlišuje sa tu medzi človekom a jeho sklonmi.

Cirkev vo svojom poslaní zachrániť duše pre Kristovo kráľovstvo vyzýva všetkých hriešnikov, aby odmietali hriech vo svojom živote, kajali sa a pracovali na vykúpení.

Otec Martin sa zasadzuje za zmenu jazyka Cirkevného katechizmu, ktorý sa týka homosexuality, čo naznačuje potvrdenie sklonov k rovnakému pohlaviu.

Rád Božieho hrobu alebo Rytieri Božieho hrobu je rímsko-katolícky rytiersky rád pod ochranou Svätej stolice. Rád finančne podporuje Cirkev vo Svätej zemi a je na celom svete. Datuje sa od prvej križiacky výpravy, na ktorú osobne dohliadal pápež a k dnešnému dňu má cirkevného kardinála ako svojho veľmajstra.