20170830T0819-11269-CNS-POPE-AUDIENCE-VOCATION_800.jpg

Pápež František: mladí, ktorí nehľadajú zmysel života "odišli na dôchodok"

396
Milko Kostovič
AltKAT

Počas generálnej audiencie povedal pápež František, že mladí ľudia, ktorí sa o niečo neusilujú alebo nehľadajú zmysel života "nie sú mladí, ale odišli na dôchodok, zostarli oveľa skôr." V celom evanjeliu, uviedol pápež, odpovedá Ježiš ľudom, ktorých stretáva na ceste; je ako "podpaľač", ktorý rozdúchava oheň v srdciach ľudí.

Rím - Boh chce, aby ľudia žili s nádejou a radosťou - nie s trpkosťou - a aby s ním snívali o lepšom svete, povedal pápež František.

"Prosím, uistite sa, že nevenujeme pozornosť sklamaným a nešťastným ľuďom; nepočúvajme tých, ktorí si cynicky neželajú kultivovať nádej v živote" povedal 30. augusta počas svojej týždennej všeobecnej audiencii.

Ľudia musia ignorovať tých, ktorí sa snažia zničiť nadšenie a potlačiť "mladícku eufóriu", povedal. Namiesto toho musia kresťania kultivovať "zdravú eufóriu" založenú na tom, čo si pre svet želá Boh.

"Boh od nás chce, aby sme vedeli snívať ako On a s ním, keď cestujeme, aby sme boli pozorní k skutočnosti - snívaniu o odlišnom svete," uviedol.

Pokračujúc v sérii rozhovorov s publikom na tému kresťanskej nádeji, pápež premýšľal o čítaní z evanjelia sv. Jána (1:35-43), ktoré opisuje, ako prví učeníci prvýkrát počuli o Ježišovi a chceli ho nasledovať.

Ježiš sa spýtal prvých dvoch mužov: "Čo hľadáte?", pretože v ich mladých srdciach cítil zdravú netrpezlivosť, povedal František.

V skutočnosti, povedal pápež, mladí ľudia, ktorí sa o niečo neusilujú alebo nehľadajú zmysel života "nie sú mladí, odišli na dôchodok, zostarli oveľa skôr. Je smutné vidieť odísť mladých ľudí na dôchodok."

V celom evanjeliu, uviedol pápež, odpovedá Ježiš ľudom, ktorých stretáva na ceste; je ako "podpaľač", ktorý rozdúchava oheň v srdciach ľudí.

Intenzívna radosť, ktorú Ježiš zapálil v tých, ktorých stretol, je prameňom každého povolania, uviedol pápež, či ide o manželstvo, zasvätený život či kňazstvo.

Pri tom prvom stretnutí nám Ježiš "prináša radosť a nádej a vedie nás - dokonca aj cez skúšky a ťažkosti - k stále bohatšiemu stretnutiu s ním a v plnej radosti."

Ježiš si nepraje ľudí, ktorí ho neochotne nasledujú, povedal pápež. "Ježiš si želá ľudí, ktorí zažili, že život s ním im prináša nesmiernu radosť, ktorú možno každý deň obnovovať."

Žiadny učeník, ktorí v sebe a vo svojom srdci nenosí radosť, "v tomto svete nešíri evanjelium."

Ľudia sa nestávajú kazateľmi slova Božieho "brúsením rétorických zbraní," uviedol pápež. "Môžete rozprávať a rozprávať a rozprávať," ale neurobí to významný rozdiel, ak v očiach človeka chýba jasné svetlo radosti.

Na konci generálnej audiencie sa pápež stretol s členmi futbalového klubu Chapecoense, ktorí boli vlani na palube tragického letu, pri ktorom zahynula väčšina hráčov.

Taktiež oznámil, že v piatok on a patriarcha Bartolomej vydajú spoločné posolstvo pre Svetový deň modlitieb za starostlivosť o stvorenstvo.