men-drinking-martin-driscoll.jpeg

Od chlapca až po muža: Výzva skutočnej mužnosti

465
Lucia Salomonová
AltKAT

Chlapskosť je neschopnosť dospieť k plnosti toho, čo znamená byť mužom. Znak mužnosti je pýcha a chvastúňstvo. Je to maska pýchy, ktorú nosia tí, ktorým chýba pokora...

Kedysi, keď som bol chlapec, spomínam si, že som v televízii so svojím otcom sledoval Divoký západ. V jednom momente hrdina, ktorého hral John Wayne, prechádzal do krčmy (saloon). Namieril si to k baru a objednal si pivo. Krčmár mu ho načapoval a postavil pred nášho hrdinu. On si usrkol, povedal svoju repliku darebákovi s náležitou chlapskou stručnosťou a vyšiel z krčmy. Jeho skoro plný pohár piva zostal na bare. „A nazýva sa mužom,“ hovorí môj otec a naráža na nedopitý nápoj. Lekcia bola náučná. Skutočný muž si neobjedná nápoj, ktorý nedopije.

To bolo dávno, ale aj dnes, o mnoho rokov neskôr, nedokážem odísť z baru alebo reštaurácii bez toho, aby som nedopil svoj drink. Ako by som sa mohol nazvať mužom, keby som to urobil? Čo by si pomyslel môj otec?

Je to smiešne, ako sú takéto návyky hlboko zakorenené a nezmazateľne vyryté v našej duši. Lekcie, ktoré sa učíme na kolene nášho otca, sa takmer stávajú súčasťou nás, takmer nás definujú. Lepšie alebo horšie.

V niektorých ohľadoch som si uvedomil, že veľká časť môjho dospievania si vyžadovala  zabudnúť na niektoré lekcie, ktoré som sa dozvedel od môjho otca. Neberte ma zle. Mal som úžasný vzťah so svojím otcom, ktorého som veľmi miloval, keď bol nažive a stále ho mám rád aj keď už opustil túto svetskú krútňavu. Ide len o to, že som úplne nedozrel od chlapskosti až do skutočnej mužnosti, prinajmenšom nie v rokoch, keď ma učil lekcie o živote, ktorými by som strávil zvyšok môjho života učiac sa odvyknúť si.

Problémom je, že chlapskosť je znakom nevyspelosti. Je to neúspech dospieť do plnosti toho, čo znamená byť mužom. Znak chlapskosti je pýcha a chvastúňstvo. Je to maska pýchy, ktorú nosia tí, ktorí nemajú pokoru; je to práve ten, ktorý požaduje svoje práva, pretože nemá odvahu čeliť svojim povinnostiam. Je to „mužnosť“ toho, ktorý nie je skutočne mužom.

V mojom prípade by som musel priznať, že som strávil väčšinu svojho života ako muž, ktorý vôbec nebol mužom. Uzatvoril som manželstvo, aby urobilo zo mňa muža, čo znamená, že som si vzal ženu, aby som bol mužom. A nielen žena; zobral som si manželku, aby urobila zo mňa muža. A nielen manželka; zobral som si deti, aby urobili zo mňa muža. Môžem teda povedať, keď zopakujem slová Wordswortha, že dieťa je otcom človeka. Moje vlastné deti boli otcami mojej mužnosti. Bez nich by som bol stále patetický mužný chlap, ktorý by robil všetky druhy mužského hluku bez toho, aby mal nejakú skutočnú mužskú podstatu.

Práve z tohto dôvodu naša súčasná kultúra, ktorá vytvára vojnu v manželstve a rodine, zároveň robí vojnu proti skutočnej mužnosti. Napriek vlastnému chvastaniu sa, moderná kultúra v skutočnosti nevedie vojnu vo veciach ako „sexizmus“ a zneužívanie žien a detí, pretože povzbudzuje mužnosť, ktorá premieňa mužov na násilníkov a súčasne odrádza od rodinnej a otcovskej zodpovednosti, ktorá by menila mužov na dobrých manželov a otcov. Takáto kultúra nielenže spôsobuje, že muži sú utrápení, ale takisto to má negatívny vplyv aj na deti a ženy - a to všetko v mene snahy o slobodu a šťastie! Je to všetko tak trápne vtipné. Tragédia je zároveň božskou komédiou, pretože ukazuje, že cnosť je jediný spôsob, ako sa dostať k šťastnému koncu.

Môj otec sa stal mužom skôr, než zomrel. Lenže nebol mužom, keď som bol chlapec; nebol mužom, keď som potreboval muža v mojom živote. Príliš často sa nedokázal vrátiť domov po práci, radšej sa opil v krčme so svojimi priateľmi, aj keď bol vždy dosť mužom, aby sa ráno vstal a šiel do práce a zobral so sebou aj opicu. Moje najpríjemnejšie spomienky na neho sú, ako ma učil hrať šachy a veľa hodín, ktoré sme spolu hrali, sa spojili v rajskom tichu, keď sme si dumali nad figúrkami na šachovnici. Spomínam si na jeho citovanie z pamäti dlhých pasáží z Shakespeara, prednášajúc celé prejavy s intenzívnou vášňou a jeho recitovanie dlhých básní, ako je Grayova „Elégia v krajine Churchyard“, alebo kratšie kúsky, ako Kipling a jeho „If“ alebo Chestertonov „Somár.“ Práve v týchto okamihoch, keď sa so svojimi deťmi nadšene rozprával, bol skutočne mužom.

Pokiaľ ide o mňa, stále chodím príležitostne do baru, aby som si dal jedno alebo dve svetlé pivá s priateľmi a na rozdiel od Johna Waynea som pred tým, než som odišiel, vždy dopil pivo v pohári. Domov prídem stále včas na rodinnú večeru a na rodinný čas, ktorý nasleduje. Rád čítam klasickú detskú literatúru svojej deväťročnej dcére a hoci nie som schopný prednášať Shakespeara, ako to urobil môj otec, nedávno som naučil svoju dcéru hrať šachy a odovzdávať tento nádherný darček, ktorý mi môj vlastný otec dal. Naposledy keď sme hrali, ma moja dcéra prvykrát porazila. Túto porážku som zobral so skutočnou radosťou, pretože ma to potešilo, že moja dcéra zvládla hru, a preto ma prekonala. Inými slovami, vzal som svoju porážku ako muž.

Knihy na tútu tému eseje nájdete v sekcii The Imaginative Conservative Kníhkupectvo. The Imaginative Conservative aplikuje princíp porozumenia na diskusiu o kultúre a politike - pristupujeme k dialógu skôr s veľkodušnosťou ako s obyčajnou zdvorilosťou. Pomôžete nám zostať osviežujúcou oázou v stále spornejšej aréne moderného diskurzu? Prosím, teraz zvážte dotáciu.

K téme muži odporúčame aj: Odkaz katolíckych kostolov pre mužov: „Nie ste tu vítaní"