Švajčiarska garda: Vatikán je pripravený na teroristický útok podobný Barcelone

614
Milko Kostovič
AltKAT

Je pravdepodobne "len otázkou času", kedy Rím zasiahne útok v barcelonskom štýle. Bezpečnostné sily budú ale pripravené v prípade, že cieľom bude Vatikán, uviedol šéf švajčiarskej gardy. 

Bezpečnosť bola posilnená na náboženských miestach po celom Taliansku vrátane Vatikánu. Ide o reakciu na vlaňajší útok podozrivého islamského bojovníka, ktorý nákladným automobilom vrazil do davu ľudí vo francúzskom meste Nice a zabil pritom 86 ľudí. 

Okolo baziliky sv. Petra boli umiestnené bariéry, policajné a vojenské vozidlá, aby bolo pre autá pri útokoch náročnejšie nabrať rýchlosť. Pri poslednom takomto útoku v Barcelone zomrelo pred nedávnom 13 ľudí. 

Napriek hrozbám Islamského štátu bol Rím a ostatné talianske mestá doposiaľ ušetrené pred útokmi automobilov, ktoré sa udiali aj v Nice, Londýne a Berlíne. 

"Mohlo by to byť len otázkou času, keď Rím zažije takýto útok, no my sme pripravení," citoval švajčiarsky katolícky web Cath.ch veliteľa švajčiarskej gardy Christopha Grafa. 

Graf hovoril o útoku v Barcelone pri príležitosti náboženského obradu vo švajčiarskom meste Solothurn začiatkom tohto týždňa. 

Webstránky s väzbami na Islamský štát sa v posledných rokoch vyhrážali útokmi na katolícke ciele v Ríme. 

Vo videu z roka 2015, ktoré ukazuje popravu 21 egyptských koptských kresťanov v Líbyi, jeden z vrahov povedal: "Bezpečnosť pre vás križiakov je niečo, čo si môžete iba želať ... Dobyjeme Rím podľa vôle Alaha". 

Približne v rovnakom čase zverejnila webstránka používaná bojovníkmi fotomontáž, ktorá znázorňovala čiernu vlajku hnutia na obelisku v centre námestia svätého Petra.

Švajčiarska garda vznikla v 16. storočí ako pápežská bezpečnostná sila a čítala približne 110 mužov, z ktorých mali všetci švajčiarsku národnosť. 

Spoločne s policajnými silami, ktoré sú približne rovnakej veľkosti, zdieľa zodpovednosť za ochranu pápeža a Vatikánu. Talianska polícia je zodpovedná za hliadkovanie vo vonkajšom vatikánskom obvode v rámci Ríma. 

Obe vatikánske bezpečnostné sily sú vyškolené v boji proti terorizmu a v používaní moderných zbraní.