Screen-Shot-2016-08-25-at-09.30.32.png

Švédsky magistrát nakupuje detské "burkiny" pre plavecký výcvik

603
Matej Trančo
Kultúra smrti

Švédske mesto Hässleholm zakúpilo niekoľko "burkín" pre mladé moslimské dievčatá tvrdiac, že im to pomôže zúčastniť sa na školskom plaveckom výcviku.

Mesto svoj nákup sporných islamských plaviek odôvodnilo tvrdiac, že chce, aby sa školského plaveckého výcviku zúčastnilo čo najviac detí. Zástupca mestského starostu, Rolf Bengtsson, prirovnal kúpu k zaobstaraniu počítača či hokejových korčúľ pre deti, ktoré si ich nemôžu dovoliť, píše švédsky denník Norra Skane.

"Nastali problémy s kvalitou vody a tak sme škole oznámili, že aby deťom bolo dovolené používať naše bazény, musia nosiť plavky, šortky alebo burkiny,“ vyjadril sa miestny správca bazénov.

"Mnoho ľudí sa kúpalo v šatkách či inom odeve a následne tak 30 miliónov baktérií vo vode pochádzalo z potu, make-upu, exkrementov a všetkého možného čo sa do vody dostalo," dodal Samevik.

Rolf Bengtsson priznal, že toto oblečenie bolo kontroverzné no povedal: "vo Švédsku neexistuje žiadny zákaz nosenia závoja či celostného oblečenia a tak na školách jednoducho nemôžeme takýto zákaz zaviesť."  

Dodal, že nie je povinnosťou školy posudzovať, či sú islamské závoje alebo burkiny nátlakom na ženy ako mnohí tvrdia. Jedným z kritikov Islamských plaviek je iracká aktivistka za práva žien, Sara Mohammad, ktorá burkiny nazvala silným symbolom útlaku.

Komentujúc na Twittri napísala: "magistráty by nemali dozerať na morálne záležitosti a ponúkať mladým dievčatám burkiny."

Islamom schválené plavky vyvolali vlnu kontroverzie v mnohých európskych krajinách vrátane Francúzska, kde mnohí starostovia na juhu krajiny požadovali ich zákaz na verejných plážach.

V Nemecku a Rakúsku sa mnoho plavární taktiež rozhodlo zakázať tento odev tvrdiac, že predstavuje hygienický problém.