5be96d974d33367a3affd14c7f59f6c8.jpeg

Najvyšší pápežov poradca nazval hrozbu ISIS Rímu "znepokojujúcou"

392
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Najvyšší poradca pápeža Františka, taliansky kardinál Pietro Parolin, v sobotu pripustil, že keď videl nedávno zverejnené video ISIS vyhrážajúce sa Rímu a vyzývajúce jednotlivcov k útoku na Vatikán, "nemohol sa vyhnúť obavám." Ako však dodal, video neviedlo k zvýšeniu bezpečnostnej úrovni zo strany Svätej stolice.

Najvyšší poradca pápeža Františka v sobotu pripustil, že vzhľadom na nedávno zverejnené video ISIS vyhrážajúce sa Rímu a vyzývajúce jednotlivcov, aby autami vrážali do davu ľudí v okolí Vatikánu, "sa nedá vyhnúť obavám."

"Áno, včera som videl to video, ktoré bolo vysielané v televízii: evidentne sa nedá vyhnúť obavám. Najmä kvôli tej nezmyselnej nenávisti, ktorá tam je šírená," uviedol taliansky kardinál Pietro Parolin, keď hovoril s reportérmi počas katolíckeho zhromaždenia v talianskom meste Rimini. 

Prelát taktiež povedal, že na základe jeho vedomostí neboli prijaté žiadne nové bezpečnostné opatrenia v priamej nadväznosti na toto video a úroveň ostražitosti je rovnaká ako predtým. 

Paloma García Ovejero, zástupkyňa pápežovho hovorcu, v piatok zverejnila podobnú správu po tom, čo bolo zverejnené video, zobrazujúce teroristu, ktorý roztrhol obrázok s Františkom. 

"Vo Vatikáne sme neodhalili žiaden signál, ktorý by nás viedol k zvýšeným obavám," uviedla. "Bezpečnostné opatrenia sme nezvýšili, pretože už dnes sú kontroly na vysokej úrovni. Turisti sa môžu sami presvedčiť, že námestie sv. Petra je vždy veľmi dobre chránené." 

Vzhľadom na nárast teroristických útokov v celej Európe Vatikán zvýšil bezpečnosť v oblasti okolo námestia sv. Petra, najmä po teroristických útokoch v Paríži v novembri 2015. Čoskoro potom bola Via della Conciliazione, hlavná dopravná tepna vedúca k námestiu, pre dopravu uzavretá. Na bočných uliciach boli umiestnené veľké kvetináče s palmami a každý deň hliadkujú vojaci a policajti. Keď je prítomný pápež František, tak kontroly sa podobajú tým letiskovým. 

Podľa Garcie Ovejero sa "v posledných dňoch ani mesiacoch nič nezmenilo." Zástupkyňa hovorcu poznamenala, že centrála Katolíckej cirkvi je chránená "vysoko kvalifikovanými mužmi", najmä vatikánskou políciou známou ako Gendarmerie Vaticana, ktorá je v neustálom kontakte s pracovnými skupinami v Taliansku i v zahraničí.

Je zrejmé, uviedla, že bezpečnosť je pre Svätú stolicu veľmi dôležitá. Z tohto dôvodu je "zaručená pre tých, ktorí tu pracujú alebo žijú, a tiež pre tých, ktorí sem prichádzajú zo zahraničia."

Napriek bezpečnostným obavám, García Ovejero povedala: "Pápež František vo svojej agende nič nezmenil, ani tak neučiní. Naďalej bude pokračovať v podnecovaní dialógu, budovaní mostov, obrane mieru. S moslimami a kresťanmi."

Pokiaľ ide o dron, ktorý v sobotu preletel nad vatikánskou bezletovou zónou, uviedla, že neznamenal žiaden nový poplach. 

Začiatkom tohto týždňa, po nových hrozbách podporovateľov ISIS, uviedol veliteľ švajčiarskej gardy, pápežovej osobnej armády, že elitná jednotka je pripravená čeliť akýmkoľvek teroristickým útokom. Veliteľ Christoph Graf sa pre švajčiarsku katolícku webstránku cath.ch vyjadril, že "pravdepodobne je len otázkou času, kým sa takýto útok v Ríme udeje, no my sme aj na to pripravení."