web3-st-katharine-drexel-philanthropy-outreach-kkk-ku-klux-klan-pd.jpg

Vtedy, keď bol KKK porazený mníškou

588
Milko Kostovič
AltKAT

Sv. Katharine Drexel nedalo veľa práce, aby skrížila plány násilnej skupine. 

Sv. Katharine Drexel bola v mnohom priekopníčkou. Po tom, ako videla zúfalú situáciu domorodých Američanov, založila náboženský rád, ktorý mal pomôcť zmierniť utrpenie chudobných a zraniteľných menšín v krajine.

Vydala sa západnou cestou, aby slúžila tak pôvodným Američanom, ako i Afroameričanom, ktorí znášali ťažké zaobchádzanie zo strany väčšinovej spoločnosti. Do konca svojho života založila viac ako 100 misií, 50 škôl pre deti Afroameričanov a 12 škôl pre pôvodných Američanov. 

Nie je prekvapením, že jej práca s menšinami vyvolala ostrú kritiku a dokonca aj násilnosti. 

V roku 1922 sa Ku Klux Klan zameral na matku Katharine a jej prácu. Rádové sestry dostali list, kde sa "vyhrážali lynčovaním bieleho pastora na jednej z jej škôl a odpálením kostola v meste Beaumont, Texas."

Sestry urobili to, čo vedeli najlepšie. Modlili sa. 

Podľa jednej správy sa "o niekoľko dní oblasťou prehnalo tornádo a zničil ústredie KKK, pričom o život prišli dvaja členovia klanu. Sestry už nikdy nečelili vyhrážkam."

Zatiaľ čo KKK dostali tento deň tvrdú lekciu, matka Katharine neustále tvrdila, že je to láska a radosť, ktorá láka ľudí k pravde a nakoniec mení ich srdcia.

Raz povedala: "Ak chceme slúžiť Bohu a dobre milovať blížneho svojho, musíme manifestovať svoju radosť v službe Bohu a ľuďom. Otvorme naše srdcia naširoko. Je to radosť, ktorá nás pozýva. Vydajte sa vpred a ničoho sa nebojte."