duha-1.jpg

Patakyová: Slovensko nerešpektuje práva párov rovnakého pohlavia

195
Kultúra smrti

Slovensko nerešpektuje práva párov rovnakého pohlavia, prehliadanie ich existencie v roku 2017 je neakceptovateľné. Povedala to dnes verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová na Dúhovom Pride v Bratislave.

 

“Toto vyslovujem po analýze Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a slobôd,” vysvetlila. Slovenská legislatíva neuznáva registrované partnerstvá. Patakyová vidí, že ochrana základných práv týchto ľudí v praxi naráža na prekážky. “Napríklad pri poskytovaní informácií v nemocniciach alebo v školách o deťoch či partneroch. Nemali by sme mať pochybnosti o tom, či je z hľadiska ochrany práv každého človeka prípustné, ak partneri nemajú právo dozvedieť sa o zdravotnom stave partnerky alebo partnera,” uviedla.

Verejná ochrankyňa práv vidí riešenie týchto každodenných situácií v zákonnej úprave. “Všetko však závisí od racionálneho postoja zákonodarcov,” povedala. Vníma, že situácia okolo LGBTI komunity rozdeľuje spoločnosť. Vzťah medzi osobami rovnakého pohlavia podľa nej nie je pochopený. Verejnosť by sa o to mala snažiť, myslí si.

“Z judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu vyplýva, že štát sa nesmie zaoberať sexuálnou orientáciou členov rodiny. Preto by mal vytvoriť také právne prostredie, ktoré bude rešpektovať základné právo každej osoby na ochranu súkromia,” uviedla ombudsmanka.

Patakyovú mrzí situácia okolo vyvesenej dúhovej vlajky na okne jej úradu. Rozčúlilo to stranu SNS, vyzvala ju, aby vlajku stiahla. “Zvesím ju až po skončení Dúhového Pride, nedala som ju na priečelie budovy k slovenskej vlajke,” uviedla. Za svojím rozhodnutím si stojí, “pretože je nestranná”.

Podľa organizátorov by na Dúhovom Pride malo byť do 2000 ľudí. Polícia ich upozornila, že do mesta prišli aj sympatizanti ĽSNS. Organizátori účastníkov vyzvali, aby “neprovokovali a ani sa nedali vyprovokovať”. Zóna, kde sa podujatie koná, je uzavretá.

Dúhový Pride má podľa organizátorov poukázať na prekážky, ktoré LGBTI komunita zažíva. Takisto chce upriamiť na potrebu uzákonenia partnerských zväzkov ľudí rovnakého pohlavia, aby sa v núdzi vedeli o seba navzájom postarať (dedenie, problémy v prípade choroby jedného z partnerov).

Ľudia by gejov a lesby podľa hovorcu Dúhového Pride Martina Macka začali viac akceptovať vtedy, ak by nejakého osobne spoznali. Tvrdí, že to potvrdzujú aj hnutia za práva LGBTI komunity z Ameriky a Európy. Osobne ich podľa jeho slov pozná málo ľudí. “Aj práve preto Pride organizujeme, aby sme sa verejnosti ukázali,” povedala Diana Pruchnerovičová, predsedníčka Dúhového Pride v Bratislave.

“Postoj verejnosti by mohla ovplyvniť aj zmena politickej klímy – aby vrcholní predstavitelia štátu či mesta ukázali, že LGBTI ľudia sú rovnoprávnou súčasťou spoločnosti,” uviedol Macko. Účastníci Pride sa po hlavnom programe vydali ulicami mesta.