original.jpg

Pápež: Práva migrantov sú dôležitejšie než obavy o národnú bezpečnosť

604
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Pozn. šéfredaktora - vieme, že táto téma vyvoláva veľké, a často proti-pápežské emócie. Preto chceme zdôrazniť, že názor pápeža k tejto téme je názorom jeho ako fyzickej osoby, nie ako predstaveného Cirkvi. Je vysoko pravdepodobné, že názory pápeža k tejto téme sú formované prostredím z ktorého pochádza (Argentína), a preto si nemusí byť (ako fyzická osoba) vedomý, aké emócie vyvoláva táto téma u Európanov.

********

Pápež František v pondelok naliehal na štáty, aby významne zlepšili svoj postoj k vítaniu migrantov a zastavili kolektívne vyhosťovanie. Následne sa vyjadril, že dôstojnosť migrantov a právo na ochranu sú dôležitejšie než obavy týkajúce sa národnej bezpečnosti.

František predniesol toto politicky smerované posolstvo s ohľadom na Svetový deň utečencov 2018, ktorý sa oslavuje 14. januára a koná sa z iniciatívy Katolíckej cirkvi. Posolstvo prichádza v čase rastu antiimigračných nálad v Európe a po migračných vlnách a útokoch islamských extrémistov. 

V posolstve František žiada od vlád prijatie, ochranu, podporu a integráciu migrantov hovoriac, že Ježišovo posolstvo o láske má korene vo vítaní "odmietnutých cudzincov každého veku". 

Pápež žiada zjednodušený proces udeľovania humanitárnych a dočasných víz a odmieta kolektívne a svojvoľné vyhosťovania, označil ich za "nevhodné". Uviedol, že princíp zabezpečenia dôstojnosti každého človeka "nás zaväzuje vždy uprednostňovať bezpečnosť jednotlivca pred národnou bezpečnosťou."

František si určil utečencov za prioritu svojho pontifikátu a prvú cestu mimo Rím absolvoval v roku 2013 na ostrov Lampedusa, čo je základný bod európskej migračnej krízy. Opakovane hovoril o právach prisťahovalcov, požadoval, aby krajiny budovali "mosty, nie múry" a osobne priviezol tucet sýrskych utečencov so sebou do Ríma, keď navštívil grécky utečenecký tábor v roku 2016.

Ignorujúc kritikov, ktorí hovoria, že jeho volania sú nereálne a naivné, František v novom posolstve trvá na tom, že hraničné stráže musia byť vyškolené na ochranu migrantov a že každý nový prichádzajúci, bez ohľadu na legálny status, musí mať zaručený prístup k základným službám nad rámec zdravotnej starostlivosti.

Ako uviedol, týka sa to zabezpečenia prístupu k konzulátom, súdnemu systému a schopnosti otvoriť si bankový účet a finančne prežiť. 

Deti bez sprievodu si podľa Františka zaslúžia ešte väčšiu ochranu, vrátane garancie občianstva a prístupu k vzdelávaniu, rovnako tiež k opatrovateľským programom a nie k detenčným centrám. 

Vyzýva k opatreniam, ktoré podporujú zjednotenie rodiny, pracovné príležitosti a zrýchlené postupy získavania občianstva, aby migranti mali lepšie šance k integrácii. 

Jeho volanie bolo okamžite odmietnuté lídrom talianskej antiimigračnej strany Liga Severu. Tá sa postavila proti vládnym návrhom na zmenu talianskeho zákona na urýchlenie udelenia občianstva pre deti narodené v Taliansku netalianskym rodičom. 

"Ak to chcete robiť vo Vatikáne, tak do toho," napísal Matteo Salvini na Facebooku. "No ako Katolík si nemyslím, že Taliansko dokáže privítať a podporovať celý svet."