Garter_snake_Credit_Ivan_Kuzmin_Shutterstock_CNA.jpg

Sväté hady! Mariánský sviatok je zvláštnym, úžasným zázrakom

1,765
Milko Kostovič
AltKAT

Každoročne sa počas ortodoxného sviatku Zosnutia Bohorodičky udeje na gréckom ostrove zázrak - vylezú desiatky hadov, aby si "uctili" ikonu Márie. 

Pri tomto úkaze, ktorý sa deje už údajne stovky rokov, sa na gréckom ostrove Kefalónia začnú objavovať čierne hady v období od 5. augusta do 15. augusta, v čase, keď grécka pravoslávna Cirkev oslavuje Zosnutie Bohorodičky (oslavovaný v západnej Cirkvi ako Nanebovzatie Panny Márie).

Podľa tradície sa začal hadí zázrak v roku 1705, keď boli mníšky z kláštora napadnuté pirátmi.

Legenda hovorí, že sa mníšky horlivo modlili k Panne Márii a požiadali ju, aby sa premenila na hady a oslobodila ich. Iné verzie hovoria, že mníšky sa modlili, aby bol kláštor zamorený hadmi, čím by vystrašili pirátov. Tak či onak boli zachránené.

Od tej doby sa malé čierne hady, známe ako Užovky nočné, objavujú každý rok tesne pred sviatkom a prechádzajú cez steny a vstupné chodby kostola, aby si "uctili" striebornú ikonu Márie známu ako Panagia Fidoussa, alebo Panna hadov. 

Hadie obrazce dokážu vytvoriť malý čierny kríž na ich hlavách a majú vidlicovitý jazyk, čo len pridáva k legende, že tieto hady sú označené znamením kríža.

V ostatných rokoch veriaci prevážali hadov v nádobách a vreciach, pretože boli vystavené riziku prejdenia zo strany neohľaduplných motoristov. 

Zvyčajne agresívne hady sú v týchto dňoch údajne poslušné a pokojné, keď sú v kostole vítané pri omši a modlitbe. Po týchto udalostiach sa úplne vytratia z ostrova a vrátia sa až na budúci rok. 

Ako sa hovorí, tak hady na ostrove neboli iba počas Druhej svetovej vojny a v roku 1953 - počas masívneho zemetrasenia. Miestni obyvatelia teraz považujú absenciu hadov za zlé znamenie.

Každý rok ostrov oslavuje Bohorodičku a zázrak na Festivale hadov.