CatholicChurchInNorthKorea.png

V jedinom katolíckom kostole v Severnej Kórei je sv. omša iba na Vianoce a na Veľkú noc

430
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Čo sa týka náboženstva, je Severná Kórea najtvrdším a najtyranskejším režimom na svete; je známa ako najnebezpečnejšia krajina pre kresťanov už celých 14 po sebe nasledujúcich rokov. Ak v nej kresťania praktizujú svoju vieru, riskujú väzenie, mučenie a popravu. Všetky náboženské aktivity podliehajú prísnemu štátnemu dohľadu a veriaci majú zakázané zhromažďovať sa inde, ako na "štátom schválených" miestach.

V celej Severnej Kórei je iba jeden katolícky kostol, postavený v hlavnom meste Pchjongjangu, známy ako katedrála Changchung. Avšak vzhľadom k tomu, že v celej Severnej Kórei nie sú katolícki kňazi, ľudia nemôžu pravidelne pristupovať k sv. spovedi, nekonajú sa krsty a nevysluhujú ani iné sviatosti. Vo veľmi zriedkavých prípadoch povolí vláda Severnej Kórei katolíckym kňazom, ktorí prídu na návštevu z cudziny, slúžiť v katedrále sv. omšu. Katedrála Changchung nemá žiadne oficiálne väzby na Vatikán, ako ich nemá ani oficiálna štátom sponzorovaná "Kórejská katolícka asociácia" (KCA), kontrolovaná vládou.

V roku 2016 dosiahla KCA od vlády súhlas, že katolícki kňazi z Južnej Kórei môžu slúžiť sv. omše v katedrále na najväčšie sviatky - Vianoce a Veľkú noc. Odhaduje sa, že v Severnej Kórei zostáva okolo 800 až 3000 katolíkov, väčšina už starších, pokrstených ešte pred vypuknutím Kórejskej vojny v roku 1950.

Pchjongjang, ktorého prekvitajúce kresťanské spoločenstvo zo začiatku 20. storočia sa nazývalo "Jeruzalemom Východu", nemá v súčasnosti žiadne oficiálne vzťahy s Vatikánom. Rímsko-katolícka diecéza Pchjongjangu bola založená v roku 1927; jej jediného oficiálneho biskupa, Francisa Hong Yong-ho, komunistický režim Kim Il-sunga v roku 1949 uväznil. Biskup neskôr zmizol a odvtedy ho nikto nevidel. Posledný oficiálny katolícky kostol v Severnej Kórei zbombardovala americká armáda počas Kórejskej vojny. Ako apoštolský administrátor Pchjongjangu v súčasnosti pôsobí arcibiskup zo Soulu.