google.jpg

Zamestnanec spoločnosti Google poukázal na diskrimináciu mužov, dostal výpoveď

67
Kultúra smrti

Spoločnosť Google dala výpoveď softvérovému inžinierovi v pondelok po tom, čo sa cez víkend rozšíril jeho 10-stránkový dokument kritizujúci rozdielny prístup k mužom a ženám na pracovisku. Damore má údajne problém s “ľavicovým smerovaním firmy”, ktoré umožňuje využívať podporné aktivity ženám, avšak mužom to nie je umožnené.

“Poukazovať na vlastnosti skupiny našich kolegov, ktoré z nich robia menej biologicky vhodné pre prácu [v Google], je urážlivé a nie je v poriadku,” uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Google Sundar Pichai v e-maili pre zamestnancov. “Je to v rozpore s našimi základnými hodnotami a kódexom správania.”

Dôvodom je 10-stránkový “manifest”, ktorého autorom je James Damore, ktorý bol uverejnený interne, ale v sobotu sa rozšíril aj ďalej a vyvolal rozruch. Píše sa v ňom, že biologické rozdiely sú príčinou nedostatku žien v technologických a vedúcich pozíciách. Kritizuje ponúkané podporné školenia určené pre ženy a nie pre mužov a ďalšie menšinovo zastúpené skupiny zamestnancov a že spoločnosť netoleruje konzervatívne politické názory súvisiace aj s rodovými stereotypmi.

Damore má údajne problém s “ľavicovým smerovaním firmy”. Vadí mu urputná snaha spoločnosti o diverzitu pracovného tímu. “Ženy dávajú prednosť práci v sociálnej alebo v umeleckej oblasti,” vysvetlil.

Inžinier bol za svoj postoj sankciovaný. Spoločnosť Google mu dala výpoveď kvôli porušeniu kódexu zamestnanca.

Danielle Brownová, nová viceprezidentka spoločnosti Google pre rozmanitosť, integritu a riadenie, opätovne potvrdila postoj spoločnosti k rôznorodosti: “Sme presvedčení, že rozmanitosť a začlenenie sú rozhodujúce pre náš úspech ako spoločnosť. Budeme aj naďalej za tým stáť.”

Rovnako ako vo väčšine špičkových spoločností v Silicon Valley, aj v Google pracujú prevažne muži a Aziati, ženy tvoria len 20% technickej pracovnej sily a Afroameričania len 1%, podľa najnovšej správy o diverzite spoločnosti Google.

Faktom je, že spoločnosť Google je tiež v spore ministerstvom práce USA za rozdielne mzdové ohodnotenie, ako o tom podľa novín The Guardian už v apríli hovoril advokát: “V tomto bode oddelenie získalo presvedčivé dôkazy o veľmi významnej diskriminácii žien na najbežnejších pozíciách v ústredí Google.” Spoločnosť Google však takéto obvinenia popiera.