Ako odpovedať na top 5 najčastejších námietok voči existencii Boha

2,849
Lucia Salomonová
AltKAT

Ako kresťan, ale aj ako študent filozofie, som bol jednoducho vydesený nedostatkom apologetiky medzi spolubratmi. Spomínam si, že keď som bol sám ateistom, konfrontoval som náboženských veriacich a požadoval - nielen si pýtal - dôkazy a dobrý dôvod veriť, že Boh existuje. Chcel som dobré odpovede ale nikdy som ich nedostal. Vždy som dostal odpoveď s nejasnými predstavami o Kristovej láske ku mne ako k osobe a argumentoch v štýle, že Boh vypĺňa argumentačné medzery. Nemusíme sa však obávať. Existuje množstvo pevných filozofických argumentov o existencii Boha od doby, kedy stredoveký klerik sv. Anselm prvýkrát vydal prvý formulovaný argument o existencii Boha v 11. storočí, ktorý je dnes známy ako Ontologický argument.

Vzhľadom na to, že som bol ateista a s mnohými sa pravidelne rozprával, tak ako aj dnes, som si vedomý častých námietok a tu ich chcem uviesť. Na tieto námietky odpoviem tým, čo dúfam, že budú krátke a pripravené odpovede pre každého, kto si zapamätá a použije ich, keď k týmto námietkam príde.

1) „Aké sú empirické dôkazy o Bohu?!“

Prečo musí existovať empirický (poznateľný zmyslami - editor) dôkaz o Bohu? Aký je empirický dôkaz, že empirizmus je jedinou cestou k poznaniu? Žiaden neexistuje a myslím si, že by sa to dalo dookola argumentovať. V skutočnosti je to tak, že empirické dôkazy o Bohu existujú. Na tomto mieste by som sa odvolal na kozmologické argumenty; skutočnosť, že vesmír (priestor a čas) má jednoznačne začiatok v istom bode minulosti, demonštruje potrebu existencie bytosti bez ohraničenia priestoru a času, ktorá nevyhnutne musela byť mimo vesmíru. Je to len jeden z dôkazov, ale je jedným z najsilnejších.

Ak potrebujete rýchly zoznam, toto by ste mali uvádzať ako dôkazy:

  • Začiatok (existencie) vesmíru.
  • Vesmír nemohol existovať bez neopísateľného jemného dolaďovania.
  • Existencia objektívnych morálnych hodnôt.
  • Život s Bohom má objektívny zmysel.
  • Len Boh dokáže vysvetliť historické fakty ktoré opisujú oklnosti postavy Ježiša z Nazareta.
  • Boh dokáže dokonale vysvetliť existenciu podvedomia, keďže on sám je v podstate formou duše.

Ak sa stretnete s touto frázou: „Toto nie sú dôkazy,“ potom neexistuje nič iné, čo by ste mohli povedať niekomu, kto je nerozumný a nechce diskutovať o týchto bodoch. Ak nie je skeptik ochotný vysvetliť, prečo tieto skutočnosti nie sú naozaj dôkazom, potom je rozhovor viac či menej mŕtvy. Nájdite ďalšieho skeptika, ktorý je ochotný zapojiť sa.

2) „A čo to všetko zlo, ktoré existuje?!“

Hoci zatiaľ je ťažké výstižným spôsobom zhrnúť všetky odpovede na problém zla, presne to by ste mali urobiť.

Zistite, aký argument používa skeptik. Odkazuje na intelektuálny problém zla (kompatibilita existencie Boha a Zla) alebo na emocionálny problém zla (neschopnosť zosúladiť tieto dve veci z psychologických dôvodov)? Často je to to druhé, ale aj ak je menované to prvé, potom by som odpovedal tým, že poviem nasledovné:

Čo myslíme tým, že ‘zlo’? Skôr ako existencia zla - bez ohľadu na jeho pôvod alebo podstatu - nesúhlas s existenciou Boha potvrdzuje kľúčový predpoklad morálneho argumentu o existencii Boha, pretože tvrdí, že zlo je objektívnou morálnou hodnotou. A ak existujú objektívne morálne hodnoty, potom z toho vyplýva, že Boh existuje keďže nejestvuje žiaden nevyhnutný ontologický (= bytostný) základ, ktorý slúži ako základ v realite pre objektívne morálne hodnoty iné ako Boh. Niektorí to označili za ‘Problém ateizmu’. Je to celkom výstižný názov, použite ho proti skeptikom.

3) „Ježiš bol len časťou rozprávky z čias, keď ľudia boli poverčiví a milovali zázraky!"

Táto námietka sa jednoducho nebude dať zmyť. Nielen že vytvára nesprávnu predstavu (snaží sa ukázať, že viera je nepravdivá tým, že odhalila, ako vznikla táto viera), ale je aj falošná. Existujú desiatky prastarých zdrojov o existencii Ježiša a jeho života, ale najstaršie a najspoľahlivejšie sú listy svätého Pavla (napríklad 1. List Korinťanov) a samotné evanjelia. Evanjeliá sú napísané ako historické biografie, nevytvárajú príbeh, ale zaznamenávajú život a učenie tejto hlavnej postavy z 1. storočia z Palestíny menom Ježiš, ktorý tvrdil, že je Božím Synom.

4) „Dobre, prečo by som mal veriť v Boha a nie na lietajúce špagetové monštrum?!“

Táto námietka je trápne bežná a je mi ľúto, že som sa tým zaoberal, ale ak sa s tým stretnete, tu je odpoveď.

Ak necháme bokom čo sú špagetové monštrá, nahradíme ich za niečo hmatateľnejšie ako superpočítač. Prečo veriť v Boha ako tvorcu vesmíru a nie v počítač? Z tohto dôvodu, že počítač je obmedzený, fyzický, materiálny objekt, ktorý nemôže slúžiť ako príčina pre vesmír. Prečo nie? Pretože vesmír je všetok priestor, všetok čas, všetka hmota a všetka energia a tak príčina vesmíru, ktorá je pred vesmírom, nemôže mať žiadnu z týchto vlastností. Musí to byť bez priestoru, nadčasové, nemateriálne, nevyhnutné a osobné (vedomé). Počítač podľa definície je fungujúci fyzický objekt vytvorený z hmoty a počítač na svoje fungovanie vyžaduje čas. Preto počítač nemohol byť príčinou začiatku vesmíru.

Potom môžete počuť: „Ach, ale môj superpočítač nemá žiadne z týchto typických vlastností, je to iný typ počítača, ktorý je super-špeciálny! Je to nadčasový, vesmírny, nehmotný, večný počítač, ktorý dokáže vytvoriť vesmír!“ Toto je komentár, ktorý si môžete vychutnať. To, čo skeptik nazýva superpočítač alebo dokonca lietajúce špagetové monštrum (ak mu pripisuje ten istý popis) je vo svojej podstate... Boh.

5) „Náboženstvo je zodpovedné za všetky vojny v dejinách!“

To je rozhodne klamstvo. Skeptici stále vychrlia tento slogan bez nijakého dôkazu, ktorý by ho podporoval. Jediná známa komplexná štúdia o tejto téme bola napísaná v troch zväzkoch Philipa a Axelrda v Encyklopédii vojen, ktorá zaznamenáva 1 763 vojen, ktoré sa vedú v priebehu ľudskej histórie, od roku 8000 pred naším letopočtom do roku 2000. Z týchto vojen má iba 123 náboženský charakter, čo je menej ako 7% zo všetkých vojen. Je dôležité, aby sme kresťania ďalej poznamenali, že ak odpočítame vojny spáchané v mene islamu (66), percento sa pre niekoľko zostávajúcich náboženských vojen zníži o viac ako polovicu, na 3,23%.

Zhrnutie:

Nedovoľte, aby tieto módne nesprávne informované slogany ponižovali vašu vieru alebo učinili, že onemiete. Množstvo literatúry a argumentov o existencii Boha sú ohromné a vedú neuveriteľne hlboko. Existuje veľmi veľa spôsobov, ako môžeme vyvrátiť tvrdenia ateizmu a mali by sme to urobiť, keď berieme vieru vážne a rozumne. Začať s týmito piatimi bodmi by bol dobrý spôsob, ako pokračovať.

„Boríme výmysly a každú pýchu,
čo sa dvíha proti poznaniu
Boha. Pútame každú myseľ,
aby bola poslušná Kristovi.“ (2 Kor 10,5)