Hviezda z ‘Priateľov’, v súčasnosti zástanca obetí znásilnenia, prezradil kultúru celebrít: ‘všetko, čo robia je o sexe’

6,454
Kultúra života

NEW YORK, 6. Júl, 2011 (LifeSiteNews.com) - David Schwimmer by bol rád, keby ste skutočného Davida spoznali trochu lepšie.

Schwimmerova zapamätateľná tvár je bežne spoznávaná iba ako tvár Rossa Gellera zo seriálu ‘Priatelia’. Táto rola ho urobila jedným z najlepšie platených seriálových hercov v histórii. V súčasnosti používa tento 44-ročný herec a režisér svoj talent na oveľa viac: predchádzanie sexualizovaniu mladých dievčat popovou kultúrou - pretože podľa neho sa tento fenomén v posledných desaťročiach “veľmi zhoršil.”

Celia Walden z britského denníka The Telegraph sa rozprávala so Schwimmerom, aby si vypočula jeho názory na to, ako sexom preplnená Hollywoodska biznis atmosféra loví mladé dievčatá a podporuje myslenie násilníkov.

“Sex je žiadaný a v našej spoločnosti je bohužiaľ akési zabudované pokrytectvo: stále hovoríme o tom aké nevhodné je vidieť staršieho muža s veľmi mladým dievčaťom, no naše reklamy sú na tom založené,” povedal.

“Navyše, aj tu aj v Británii kladieme dôraz na dôležitosť mladého a sexuálneho vzhľadu a to je posolstvo, ktoré prinášame aj dievčatám. Pozrite sa na najväčšie popové hviezdy súčasnosti: všetko, čo robia je o sexe.”

Herec si spomína na obdobia vo svojom živote, ktoré nazval “temnými obdobiami”, kedy sa videl ako “spoluvinník v tejto celebritnej záležitosti – hoci to je niečo čomu som vždy odolával a stále odolávam.” “Tak som šiel domov s niekým na kom mi vôbec nezáležalo a, skrátka, niesol som tie momenty dosť ťažko.”

Okrem tohoto je minulosť Schwimmerových vzťahov v Hollywoode raritou: jeho prekvitajúca kariéra v ‘Priateľoch’ spôsobila, že “stretnúť solídnu ženu” bolo stále ťažšie. David preto ostal slobodným mládencom, až kým sa neoženil s Britskou fotografkou Zoe Buckman v Júni 2010. Pred mesiacom porodila ich dcéru Cleo.

Teraz, keď už zišiel z cesty Holywoodskeho životného štýlu, chce Schwimmer pomôcť jeho zabudnutým obetiam. Tvrdí, že jeho vzťahy s dvoma ženami, z ktorých obe boli obeťami sexuálneho zneužívania a jedna aj neskoršou obeťou znásilnenia počas schôdzky, “zvýšilo jeho citlivosť” na problém znásilňovania. Toto ho viedlo k zaujatiu funkcie riaditeľa v Los-Angelskom Santa Monica Rape Treatment Centre (Centrum pre pomoc obetiam znásilnenia).

Ale Schwimmerova aktivita nekončí pri dobrovoľnom venovaní svojho voľného času.

Nedávno dokončil ako režisér film “Trust,” (Dôvera) ktorého príbeh poskytuje tvrdý obraz ceny, ktorú si vyžiada strata nevinnosti kultúry: ukazuje postupné zvedenie a znásilnenie 14-ročného dievčaťa cez internet. Neznalý otec dievčaťa v tom čase pracuje, akoby zvláštnou a trpkou ironickou náhodou na zvodnej reklamnej kampani.

Samozrejme, filmovanie príbehu o znásilnení mladého dievčaťa mohlo byť aj kontraproduktívne - ale režisér, ako tvrdí, urobil všetko pre to, aby uchránil mladú herečku a filmoval iba scény “s vkusom a rešpektom k nej a jej telu,” a ponechal točenie scény až na koniec mesačného filmovania, aby ochránil súkromie dievčaťa. 

Schwimmer tvrdí, že rozmýšľal o tom, že si v hlavnej roli zahrá on, aby poukázal na to, že tí, čo znásilňujú “nie sú vždy chlapi s mastnými vlasmi, ktorí žijú sami s mamou.” “Myslel som, že by to mohlo fungovať, pretože som chcel ukázať, že títo muži sú často naši susedia, náboženskí vodcovia, rodina a priatelia,” povedal. “Napokon som sa však rozhodol, že by to mohlo filmu ublížiť.”

Trust by mal mať premiéru v kinách 8. júla.

Schwimmer, v súčasnosti šťastný manžel a otec, si taktiež uvedomuje ako sa jeho malej dcérke podarilo ešte viac zmeniť jeho perspektívu. “Pridala do môjho života úplne nový rozmer.” “Pred tým, než som sa stal celebritou, som bol oveľa viac spojený s nevinnosťou a je príjemný pocit, že to je späť.

Ale jeho nová láska priniesla nemalé zmeny.

“So všetkým čo sa deje na internete, to bude úplne iné, keď moja dcéra vyrastie,” povedal, strhnúc sa. “Ako každý rodič, chcem iba ochrániť svoje dieťa pred nástrahami zvonka.”