Pope_Francis_2_at_the_general_audience_in_St_Peters_Square_April_13_2016_Credit_Daniel_Ibanez_CNA_4_13_16.jpg

Pápež nariadil belgickej náboženskej skupine, aby pacientom prestala ponúkať eutanáziu

341
Lucia Salomonová
Kultúra života

Pápež František ostro zakročil proti organizácii Belgian Brothers of Charity a dáva jej čas do konca augusta, aby prestala ponúkať eutanáziu pacientom vo svojich psychiatrických centrách.

Navyše, každému z cirkevných bratov, ktorí slúžia v rade organizácie Brothers of Charity, ktorá vedie zdravotné centrá, bolo nariadené podpísať sa na spoločný list svojmu generálnemu nadradenému bratovi René Stockmanovi, čím vyhlásia vernosť cirkevnému učeniu.

Bratia, ktorí sa odmietnu podpísať na list, budú podľa kánonického práva čeliť trestom, zatiaľ čo sa očakáva, že samotná skupina bude čeliť právnym krokom a ak nezmení svoju politiku, môže sa jej odobrať ich súčasný status katolíckej organizácie.

Vatikánsky príkaz, zaslaný začiatkom augusta, nasleduje po niekoľkých predchádzajúcich požiadavkách, aby skupina zrušila politiku, ktorá umožňuje lekárom vykonávať eutanáziu na pacientoch s duševnou chorobou, ktorá nie je smrteľná.

V komentároch pre CNA, 10. augusta, brat Stockman uviedol, že pôvodne odišiel na jar do Vatikánu pre pomoc, keď sa skupina, ktorá je štátnou organizáciou riadenou rádom Brothers of charity, rozhodla zmeniť svoju politiku eutanázie na základe toho, že ich postoj bol kultúrne abnormálny.

Od roku 2000 si skupina zachováva neústupčivú politiku proti eutanázii a ako sa vysporiadať s požiadavkami, povedal a zároveň vysvetľoval, že ako štátna organizácia berú vážne požiadavky na eutanáziu a snažia sa pomôcť pacientovi znovu získať svoju túžbu po živote, „samozrejme vediac, že niekto, kto má hlbokú depresiu, môže mať tendenciu žiadať o eutanáziu.“

Potom, čo urobia všetko pre to, aby pomohli zmierniť akúkoľvek depresiu prítomnú u pacienta, ak jednotlivec stále žiada o eutanáziu - čo je v Belgicku legálne - bratia by ich mohli previezť niekde inde.

Neakceptujeme, že by sa mala eutanázia poskytovať v našich inštitútoch,“ povedal brat Stockman a poznamenal, že to bola neústupčivá politika organizácie až do minulého roka, kedy sa skupina „začala odchyľovať“ a tvrdil, že katolícky postoj je v Belgicku „unikátny“, pretože eutanázia je široko akceptovaná aj pre deti.

Skupina tvrdila, že sa musela „prispôsobiť“ a vytvorila tak novú víziu, „ktorú sme nemohli ako kongregácia akceptovať“, povedal že brat Stockman.

Napriek tomu, že všetci členovia predstavenstva sú katolíci a niektorí majú vysoké politické profily, v Belgicku „je sekularizácia veľmi, veľmi vysoká a veľmi silná“, povedal brat Stockman, „takže sa musíte sami seba opýtať, kto je ešte katolíkom?

Ako odpoveď na rozhodnutie skupiny zmeniť politiku, „v prvom rade sme povedali veľmi jasne, že rešpektovanie života musí byť vždy na prvom mieste,“ povedal predstavený.

Avšak skupina odpovedala, že „rešpektovanie života je zásadné, ale autonómia pre človeka je na rovnakej úrovni“, a akonáhle sú dve osoby postavené na rovnakej úrovni, „potom autonómia pacienta sa stáva absolútnou, nie rešpekt k životu.

Napriek odporu brata Stockman, skupina trvala na vykonávaní svojej novej politiky, ktorá v júni nadobudla platnosť pre každé z 15 psychiatrických centier, ktoré pôsobia po celom Belgicku.

Ako odpoveď, predstavený odišiel na konferenciu belgických katolíckych biskupov a požiadal ich, aby ho v diskusii podporili. Keď aj napriek tlaku konferencie biskupov organizácia stále odolávala, brat Stockman priniesol túto záležitosť do Vatikánu.

Nakoniec bol vyzvaný, aby predložil problematiku pred Kongregáciu doktríny viery a Kongregácie pre inštitúty zasväteného života a spoločností apoštolského života, ktoré sa stali súčasťou vyšetrovania tejto otázky.

Doktrinálne zhromaždenie potom okamžite navrhlo list, v ktorom opätovne potvrdili postavenie Cirkvi v otázke eutanázie a trvalo na tom, aby sa skupina vrátila späť do súladu s doktrínou. Tento list bol však ignorovaný.

Brat Stockman potom získal špecifický mandát od Kongregácie pre zasvätený život, „aby zistil, či môže byť organizácia opäť v súlade“ s cirkevným učením.

Súčasťou jeho mandátu je presadzovanie ultimáta a zozbieranie reakcie skupiny do konca augusta. Brat Stockman povedal, že osobne nehovoril s pápežom Františkom, ale že Kongregácia pre inštitúty zasväteného života formulovala ultimátum a predložila ho pápežovi, ktorý mu dal plnú podporu.

Z troch bratov, ktorí sú členmi správnej rady - väčšina predstavenstva pozostáva z laikov - brat Stockman stále čaká na svoje odpovede, ale „je to celkom pozitívne. Môžem povedať, že si myslím, že bratia sa budú zodpovedať sami.

Povedal, že požiadať bratov, aby opätovne potvrdili svoju vernosť cirkevnému učeniu, je „logické“,  pretože „keď ste nábožný, musíte byť v súlade s Cirkvou“.

Poznám ich a skutočne sú pod tlakom celej mentality,“ povedal, ale vyjadril presvedčenie, že bez problémov list pošlú.

Pokiaľ ide o samotnú organizáciu, generálny nadradený povedal, že bol v kontakte s členmi správnej rady. „Povedali, že dostali list a že budú opäť na rade diskutovať o situácii,“ povedal a dodal: „čakám na konečnú odpoveď.“

Na otázku, či sa boja, že aj keď organizácia zmení politiku späť, budú nútený štátom poskytovať eutanáziu, brat „Stockman povedal, že našťastie odteraz nemôžu inštitúcie nútiť, takže si myslím, že takisto musíme využiť túto príležitosť, aby sme to neurobili.“

Ak sa zákon zmení a hovoria, že inštitúcie budú musieť poskytovať eutanázie, situácia sa zmení. Potom sa musíme opýtať sami seba, môžeme aj naďalej pokračovať ako katolícka nemocnica v určitom prostredí, kde sme nútení poskytovať eutanáziu?“

Doteraz medzi múrmi nemocnice máme stále možnosť odmietnuť eutanáziu,“ povedal.