img.jpg

Zakladateľ Satanic Temple: neprekvapilo by, ze polovica členov sú LGBTQ

663
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Spoluzakladateľ organizácie Satanic Temple (Satanistický chrám) sa vyjadril, že by "nebol prekvapený" ak by sa viac než polovica členov skupiny identifikovala s LGBTQ pre "radikálne-inkluzívne prostredie", ktoré organizácia vytvára.

"Nemáme prísne vymedzenia alebo definície nášho homosexuálneho členstva, nášho trans členstva alebo čohokoľvek iného," uviedol v pondelok Lucien Greaves v článku pre magazín Vice. 

Greaves ale prišiel s tvrdením, že "by nebol prekvapený, ak by sa týmto spôsobom identifikovala viac než polovica členov." 

Magazín Vice opisuje organizáciu Satanic Temple ako "platformu pre LGBTQ členov na oslavu ich identít," a naznačuje, že ich priťahuje "radikálno-inklúzivny priestor pre ľudí, ktorí sa identifikujú najrôznejšími spôsobmi." 

Greaves v predchádzajúcich rozhovoroch vysvetľoval, že členovia Satanic Temple neveria v Satana a Boha ako v skutočné bytosti, no Satana vnímajú ako "metaforický konštrukt" vzbury. 

Ako uviedol pre magazín Vice Ash Astaroth, ktorý je momentálne riaditeľom centrály organizácie v Saleme v štáte Massachusetts: 

"Queer je extra vrstvou homosexuálnej existencie, rovnako ako Satan je extra vrstvou tej ateistickej." 

Predchádzajúce prieskumy verejnej mienky poukázali na silnú väzbu medzi LGBT a sekulárnou identifikáciou, ako aj na silnú podporu ateistov a agnostikov pre LGBT otázky. 

Prieskum Pew Forum 2014 zistil, že 94 percent ateistov a agnostikov uviedlo, že homosexualita by mala byť prijatá spoločnosťou, čo znamenalo najväčšiu podporu z pomedzi všetkých skupín v Amerike. 

Samostatný prieskum Pew 2013 zistil, že dospelí LGTB ľudia sú menej nábožensky založení v porovnaní so širokou verejnosťou, pričom takmer polovica (48 percent) tvrdí, že nemajú žiadnu náboženskú príslušnosť. Okrem toho, traja z desiatich LGBT dospelých uviedli, že sa cítia nepríjemne na bohoslužobných miestach. 

Organizácia Satanic Temple sa už začiatkom júla stala jadrom sporu, keď prebehli masové kresťanské protesty  v Belle Plaine v štáte Minnesota. Tie vyvolal plánovaný satanistický pomník, ktorý mal uctiť pamiatku veteránov (dole je jeho grafické znázornenie - editor).

Viac než sto kresťanov prišlo na modlitebné zhromaždenie v Pamätnom parku veteránov s transparentmi ako "Satan vezme dušu do pekla na večnosť." 

Miestne rímskokatolícke duchovenstvo taktiež vystúpilo proti pomníku, ktorý mal vyzerať ako 58x58 cm čierna oceľová kocka s vyrytými prevrátenými pentagramami. 

"Niekedy tieto odporné veci dokážu skutočne, verím, prebudiť niektorých ľudí. Naozaj musíme brať vážne svoju vieru a žiť podľa nej," povedal o. Brian Lynch, pastor farnosti Panny Márie z Prairie.

"Cítime sa, ako by nám to bolo vnucované z vonka," dodal Lynch. 

Mestská rada Belle Plaine sa neskôr rozhodla v parku odstrániť zónu slobody prejavu, ktorá mala byť miestom satanského pomníka a iných náboženských pamiatok. Následne bola odstránená aj socha vojaka, ktorý kľačí pred kresťanským krížom a hrobom.