Google-and-Islam.jpg

Spoločnosť Google mení výsledky vyhľadávania, aby zakryla kritiku islamu a džihádu

526
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Výsledky prvej stránky Google na vyhľadávanie výrazov ako „džihád“, „šaría“ a „takíja“ sa vo vyhľadávači teraz väčšinou ukazujú s vysvetleniami islamských pojmov, ktoré majú tú správnu reputáciu. Takíja, ktorá opisuje okolnosti, za ktorých moslim môže skrývať svoje presvedčenie v súvislosti s prenasledovaním, je jediným výrazom, pri ktorom na prvej stránke s výsledkami vystupuje sporná stránka.“ (je jediným zo slov, ktoré sa ukáže na stránke ako "diskutabilné na prvej stránke výsledkov.)

„Správna reputácia“ podľa koho? „Sporný“ podľa koho? Google ustúpil tlaku moslimov, ako je Omar Suleiman, bez toho, aby zvážil, či tí, ktorí požadujú, aby výsledky vyhľadávania boli v určitom smere skreslené, mohli mať vedľajší motív. Mohlo by to byť tak, že tí, ktorí tlačia na spoločnosť Google, chcú skryť určité pravdy o islame, ktoré by radšej nemoslimovia nemali vedieť?

Je to reálna možnosť, ale vedenie spoločnosti Google by samozrejme muselo študovať samotný islam, aby určilo, či títo moslimovia, ktorí na nich tlačia, ich vedú do omylu. A to sa nestane. Napriek tomu by mohol google vynaložili viac aktivity, aby zistili, či tí, ktorí sú očierňovaní ako „nenávistné skupiny“, si skutočne zaslúžili toto označenie a či Southern Poverty Law Center (americká verzia mimovládky, ktorá je vždy na strane menšiny. Zjavne nahlasuje stránky skupín, ktoré im nevyhovuje a nazýva ich "nenávistné" - editor) bola skutočne spoľahlivým a objektívnym rozhodcom o tom, ktoré skupiny boli alebo neboli „nenávistné" a či informácie, ktoré spoločnosť Google potláča, boli naozaj nepresné. Namiesto toho sa zdá, že spoločnosť Google prehltla nekriticky všetko, čo povedal Omar Suleiman a ostatní.

Avšak Suleiman stále nie je spokojný: „Jeden vedúci aktivista v prospech spoločnosti Google, ktorý upravuje výsledky vyhľadávania, povedal agentúre Anadolu, že si všimol aktualizované výsledky vyhľadávania a poďakoval spoločnosti za jej úsilie, ale povedal, že je tu ešte veľa práce.“ Tvrdil, že Google má zodpovednosť za boj proti „nenávistnej islamofóbii“. „Podobne fungujú aj na potlačenie extrémistickej propagandy skupín ako Daš (Daesh) a al-Káida.

To malo spôsobiť, že vedenie spoločnosti Google prestane a bude premýšľať. Islamský štát (Daesh) a al-Káida škodoradostne zabíjajú ľudí a otvorene sa domáhajú masových vrážd. Neexistuje žiadny presvedčivý dôkaz o tom, že nikto nikdy nebol zabitý „nenávistnou islamofóbiou“ a tvrdenie, ktoré v tomto článku spája CAIR a SPLC v Hamáse, že táto domnelá „islamofóbna“ rétorika viedla k nárastu nenávistných zločinov proti moslimom, nie je podporené ani štipkou dôkazov. Suleiman stavia na roveň kritické slová s vražednými skutkami a spoločnosť Google si mala vtedy uvedomiť, že má program a bol nečestný.

Suleiman uviedol, že Google by mal rozlišovať medzi „kritikou islamu a nenávistnou islamofóbiou“, pričom zdôrazňuje, že náboženstvo by sa nemalo porušovať.

To nie je jasné. Zrejme hovorí, že je prijateľná kritika islamu, ktorá nie je „plná nenávistnej islamofóbie“, ale ak je to tak, potom môže byť náboženstvo „porušené“ aspoň touto legitímnou kritikou, nie? Alebo ak tvrdenie, že islam nesmie byť „porušovaný“ znamená, že nemôže byť kritizovaný, prečo je to práve islam a nie žiadne iné náboženstvo?

Suleiman hovorí: „Nemyslím si, že spoločnosť Google má povinnosť zobraziť moslimov pozitívne. Myslím si, že spoločnosť Google má zodpovednosť za vyradenie skupín šíriacich strach a nenávisť, ale nechcem, aby spoločnosť Google umlčala kritiku islamu alebo kritiku moslimov.

Problémom je, že ani Suleiman, ani CAIR spojený s Hamasom, ani nikto iný, kto niekedy povedal, že existuje rozdiel medzi legitímnou kritikou islamu a „nenávistnou islamofóbiou“, niekedy identifikoval niekoho, koho považuje za oprávneného kritika islamu, ktorý nie je „islamofóbny“. Vo viac ako v 16 knihách, ako aj v tisíckach článkov a vo viac ako 45 000 blogových príspevkov som sa pokúsil predstaviť rozumnú, zdokumentovanú, spravodlivú a presnú kritiku islamu a vysvetlenie džihádistickej doktríny. Napriek tomu som bol skupinami a jednotlivcami obvinený ako šíriteľ „nenávistnej islamofóbie“, ktorú si nikdy nevypočuli, ale len si ju prečítali na gotcha! - citáty, ktoré by ma mohli vytrhnúť od svojho zjavne neškodného významu, aby som mohol tvrdiť, že hovorím niečo nenávistné. A to nie je len o mne - stane sa to každému, kto sa odváži vysloviť kritické slovo o islame alebo džiháde kdekoľvek sa nachádzajúc v politickom spektre.

Táto skúsenosť, ktorá sa nesmierne posilnila v priebehu desaťročia a pol, mi spôsobuje veľké obavy, keď Omar Suleiman hovorí, že nechce, aby spoločnosť Google umlčala kritiku islamu. Ak by mohol vyvolať istú kritiku islamu, ktorú schválil, môj skepticizmus by sa mohol zmenšiť. Ale nebude a nemôže. Zdá sa, že je oveľa viac pravdepodobné, že tlačil na spoločnosť Google, aby skreslila svoje výsledky tak, aby hlboko kritizovala islam, ale vedel, že im nedokáže povedať, že sa snaží priniesť spoločnosť Google do súladu so zákonmi o rúhaní šaría, ktoré zakazujú kritiku islamu. On im namiesto toho povedal, že nebol proti kritike islamu ako takej, ale iba proti „nenávistnej islamofóbii“.

Pán Suleiman, keby ste vy a vaši kolegovia neprežili roky racionálnej kritiky islamu, ktorá bola pravdivá a predstavená v dobrej viere ako „nenávistná islamofóbia“, mohol by som vám uveriť. Ale ako jedna z vašich primárnych obetí, neverím.

Diskutujeme o islamskej rasistickej iniciatíve prinútiť Západ prijať zákony o rúhaní šaría pod zámienkou skoncovať s „nenávistnou rečou“. Je to iniciatíva, ktorá sa teraz pohybuje dopredu a  v mojej novej knihe The Complete Infidel's Guide to Free Speech dosahuje obrovský úspech.

Americké moslimské skupiny vítajú zmeny výsledkov spoločnosti Google,“ povedal Michael Hernandez, agentúra Anadolu, 26. júla 2017: 

Otázky týkajúce sa islamu a moslimov na najväčšom vyhľadávacom nástroji na svete boli aktualizované v dôsledku verejného tlaku na udupanie údajnej dezinformácie od nenávistných skupín.

Avšak aktivisti, ktorí pracovali na uskutočnení zmien tvrdia, že zostáva stále viac práce.

V minulosti by sa používatelia na Googli, ktorí hľadali informácie o náboženstve alebo jeho prívržencoch, mohli prezentovať s tým, čo mnohí kritizovali ako propagandu z nenávistných skupín.

To sa nedávno zmenilo.

Výsledky prvej stránky Google na vyhľadávanie výrazov ako „džihád“, „šaría“ a „takíja“ sa teraz vracajú  väčšinou s uznávanými vysvetleniami islamských pojmov. Takíja, ktorá opisuje okolnosti, za ktorých moslim môže skrývať svoje presvedčenie v súvislosti s prenasledovaním, je jediným termínom, na ktorom sa na prvej stránke s výsledkami vystupuje sporná stránka.

Spoločnosť Google agentúre Anadolu nepotvrdila zmeny, ale uviedla, že neustále aktualizuje svoje algoritmy.

Vyhľadávací gigant odkázal agentúru na nedávny blogový príspevok, v ktorom uviedol, že pracuje na zatlačení do úzadia to, čo nazýva „urážlivý alebo zjavne zavádzajúci obsah“.

„Aby sme pomohli zabrániť šíreniu takéhoto obsahu pre túto podskupinu pochybností, zlepšili sme naše metódy hodnotenia a urobili algoritmické aktualizácie, aby sme získali na povrch autoritatívnejší obsah.“

Boj proti islamofóbii

Jeden vedúci aktivista v prospech spoločnosti Google, ktorý upravil svoje výsledky, uviedol agentúre Anadolu, že si všimol aktualizované výsledky vyhľadávania a poďakoval spoločnosti za jej úsilie, ale povedal, že „čaká nás ešte veľa práce.“

Imám Omar Suleiman, ktorý je v popredí úsilia o boj proti zavádzajúcim informáciám o jeho viere na internete, tvrdil, že spoločnosť Google a podobné spoločnosti majú zodpovednosť v boji proti „nenávistnej islamofóbii“, podobne ako fungujú na potlačenie extrémistickej propagandy  skupín ako Daesh a al-Káida.

Suleiman uviedol, že Google by mal rozlišovať medzi „kritikou islamu a nenávistnou islamofóbiou“, pričom zdôrazňuje, že náboženstvo by sa nemalo porušovať.

Google nemusí umlčať kritiku islamu a čestné diskusie o islame, ale ťažko financované nenávistné skupiny, ktoré sú schopné pracovať s SEO, aby sa ich stránky zobrazovali na prvej a  druhej strane – myslím si, že je to hlboko problematické,“ povedal známy imám odkazujúc na optimalizáciu pre vyhľadávače - spôsob, akým webové stránky dokážu zlepšiť svoje umiestnenie vo výsledkoch vyhľadávačov."

Úloha vyriešiť legitímnu kritiku alebo diskusiu o islame zo zavádzajúcich informácií nebude jednoduchá, najmä v spoločnostiach, ktoré oceňujú slobodu prejavu. Je to skutočnosť, ktorú uznal Suleiman, ktorý je zakladateľom a prezidentom inštitútu Yaqeen pre islamský výskum.

Spoločnosť Google povedala agentúre Anadolu, že sa nepokúša odstrániť obsah z platformy len preto, že je nechutná alebo nepopulárna, ale snaží sa zabrániť tomu, aby sa objavila reč plná nenávistí.

Jeden spôsob, ako sa snaží vylepšiť úsilie, je poskytovanie používateľom mechanizmu v návrhoch automatického vypĺňania, ktoré by umožnili používateľom upozorniť spoločnosť, keď sa objaví útočný termín.

V rámci celosvetového nárastu počtu zločinov z nenávisti zameraných na moslimov je úsilie bojovať proti dezinformáciám nevyhnutnejšie než kedykoľvek predtým, uviedla moslimská skupina.

Zločiny z nenávisti voči moslimom.

Rada pre americko-islamské vzťahy, najväčšia americká skupina na obhajobu moslimov uviedla, že v rokoch 2014 až 2016 zaznamenala 584-percentné zvýšenie anti-moslimských zločinov z nenávisti.

Skupina nie je jediná, ktorá nachádza takéto čísla. The Southern Poverty Law Center sleduje incidenty a nenávistné skupiny v USA a uviedlo, že v roku 2016 sa počet nenávistných skupín zvyšuje v druhom po sebe idúcom roku, čo bolo spôsobené predovšetkým trojnásobným nárastom anti-moslimských skupín.

Rast sprevádzala spleť nerozvážnych trestných činov zameraných na moslimov,“ uviedlo centrum vo svojej výročnej správe.

Informácie, ktoré ľudia dostávajú z rôznych zdrojov - televízia, rádio a internet - nepochybne zohrávajú úlohu pri podnecovaní nenávisti medzi tými, ktorí páchajú útoky, ale môžu byť tiež použité aj na ich zastavenie.

Vidíme nárast kriminality z nenávisti voči moslimom a existuje priama súvislosť medzi touto demonizáciou islamu, moslimami a zločinmi z nenávisti, ktoré v Spojených štátoch pretrvávajú proti moslimom,“ povedal Suleiman.

Napriek tomu tvrdil, že takéto hlasy by nemali byť cenzurované, ale „nemali by byť popredne označované ako autoritatívne hlasy.“

Suleiman dodal: „Nemyslím si, že spoločnosť Google má povinnosť zobraziť moslimov pozitívne. Myslím, že spoločnosť Google má zodpovednosť za vyradenie skupín šíriacich strach a nenávisť, ale nechcem, aby spoločnosť Google umlčala kritiku islamu alebo kritiku moslimov..."